Tipovi osvetljenja koji najbolje pašu u kuhinji

Veliki značaj za proces pripremanja hrane ima osvetljenje u kuhnji. Priprema hrane za mnoge predstavlja proces opuštanja, relaksacije i beg od stresne svakodnevnice. Ukoliko osvetljenje ima slab karakter to svakako utiče na koncentraciju i usmerenost na proces pripreme ukusnih jela.

Tipovi osvetljenja koji najbolje pašu u kuhinji

Ljubitelji bogatih gastronomskih ukusa, preferiraju upotrebu brojnih začina i različite metode termičke obrade hrane. Kvalitetne kuhinje ipak treba da poseduju dobru pećnicu, organizovanu radnu površinu i adekvatno raspoređeno osvetljenje u prostoru. Prijatna ambijentalna sredina kuhinja na prvom mestu odaje funkcionalne karakteristike.

3 tipa osvetljenja pogodnih za kuhinje

Raspored svetla u kuhinji mora poticati iz više dostupnih izvora uz različit osećaj i ugođaj nastale atmosfere. Osnovna tri tipa osvetljenja koja najbolje pašu u kuhinji mogu biti: funkcionalno, centralno (ambijentalno) i radno svetlo koje dočarava specifičnu atmosferu prilikom pripreme hrane i ručavanja.

Centralno svetlo u kuhinji je obavezno, svojim imenom opravdava mesto montaže ali ne utiče na kompletnu praktičnost. Centralni tip osvetljenja, samostalno nema dovoljno opsega za osvetljenje svih površina u kuhinji. Uz navedeni tip osvetljenja, kombinuju i LED rozetne. Dodatna rasveta (rozetne) koja čini deo centralnog osvetljenja, može biti montirana u skrivenim šupljinama gornjih visećih delova, čime se pokriva vidljivost najvišeg dela kuhinjskih elemenata.

Kuhinje su često u sastavu trpezarija kao prostorija za ručavanje. Obzirom da se u trpezarijama okupljaja porodica na ručku, neophodno je obezbediti dobro osvetljenje najčešće usmereno-difuznog tipa rasvete. Tipovi osvetljenja koji najbolje odgovaraju navedenom delu kuhinja, obično koriste viseće svetiljke sa pozicijom iznad trpezarijskog stola za ručavanje.

Najznačajniji tip rasvete u kuhinji čini funkcionalno osvetljenje, sa kombinaciojom dekorativne rasvete. Kada se govori o funkcionalnom tipu rasvete, misli se na direktno usmereno osvetljenje iz više dostupnih izvora. Funkcionalna rasveta uglavnom ima poziciju iznad sudopera, radne površine, šporeta ali i samih kuhinjskih elemenata. Pojedini kuhinjski elementi zahtevaju ugradnju dodatne funkcionalne rasvete, koja će poboljšati održavanje i samo korišćenje.

Radni tip osvetljenja u kuhinji

Kada je u pitanju osvetljenje u kuhinjama, velika pažnja se poklanja kvalitetu i boji rasvete. Uglavnom se primenjuje LED rasveta prirodne bele boje koja po načinu osvetljenja odgovara prirodnoj sredini. Navedena boja doprineće pozitivnoj i ugodnoj radnoj sredini svakog tipa prostorije a naročito kuhinja.

Kuhinja u svakom pogledu treba da odiše lepotom, urednošću i preciznim rasporedom radnog osvetljenja. Kada se govori o radnom osvetljenju kuhinja, misli se na proces pripremanja hrane uz sve pogodnosti koje dobro osvetljeno okruženje pruža. Radi postizanja maksimalno iskorišćenog efekta, pozicija radnog osvetljenja u kuhinjama, obično se postavlja iznad radnih delova, šporeta ili sudopera, za ovu svrhu se često koriste i LED trake. Uz radno osvetljenje najbolje se kombinuje centralno svetlo, koje se upotrebljava svakodnevno ali samostalno ne čini dovoljan izvor svetlosti.

LED rasveta u kuhinji predstavlja najlepši vid radnog osvetljenja uz dekorativni detalj. Uz LED rasvetu, kuhinja postaje vizuelno lepša, mnogi smatraju da navedeni tip rasvete čini sastavni i obavezan tip osvetljenja. Bez obzira na usmerenost svetla, celokupan odabir rasvete u kuhinjama mora biti spojiv odnosno usaglašen.

Zanimljiv odabir ambijentalne rasvete u kuhinji

Ambijentalno osvetljenje služi kao klasičan i gotovo obavezan tip rasvete u mnogim kuhinjama. Ambijentalna rasveta se odlično uklapa sa dekorativnim načinom osvetljenja prostora. Kao izvor svetlosti navedenog tipa osvetljenja, preferira se upotreba visilica ili lustera. Lusteri za kuhinje se kombinuju shodno stilskom uređenju, pri čemu se adekvatanim odabirom smatraju lusteri sa ravnomernim usmeravanjem svetlosti.

Uz dekorativnu i ambijentalnu rasvetu, odlično se kombinuje akcentualno osvetljenje. Akcentualno osvetljenje, kao što sama reč kaže, svojim osvetljenjem ističe pojedine detalje u kuhinji, kao na primer poziciju staklenih visećih delova, dekoartivne elemente ili ukrasne objekte.

Ambijentalni tip rasvete izgleda suviše monotono, ukoliko se samostalno upotrebljava. Kombinacijom akcentualnog i dekororativnog osvetljenja, ambijentalni tip rasvete kuhinjama daje prostranost i dubinu. Centralni, odnosno ambijentalni tip rasvete uz kombinaciju sa postojećim osvetljenjem, kuhinjama ističe toplinu i važnost kroz proces pripreme ukusnih jela.

Adekvatan odabir rasvete u malim kuhinjama

Osnovna uloga koju osvetljenje u malim kuhinjama pruža, odnosi se na kombinaciju prirodnog i veštačkog osvetljenja. Kombinacija prirodnog osvetljenja sa veštačkom rasvetom, učiniće prostor vizuelno većim i prostranijim. Veštačko osvetljenje malih kuhinja, uglavnom je usmereno na raznovrsne tipove dekorativnog i ambijentalnog zidnog osvetljenja, kao što su LED plafonjere.

Male kuhinje u svom sastavnom delu imaju ugradna i dobro pozicionirana mesta. Ukoliko kuhinje poseduju prozor, on svakako doprinosi boljoj vizuelizaciji prostora uz dočaravanje prijatne kuhinjske atmosfere. Prirodno osvetljenje u male kuhinje i svaki drugi tip unutrašnjeg prostora, unosi duh spoljašnje sredine, čineći prostor ispunjenim i zdravim za boravak. U malim kuhinjama svaki detalj je bitan, pri čemu skučeni prostor može izgledati vizuelno prostraniji.

Pročitajte i kako pravilno iskoristiti rasvetu u kuhinji.