Kako odabrati LED trake za vašu kuhinju

Tim MobiliArt-a ima nekoliko saveta koji će vam pomoći da izaberete prave LED trake za vašu kuhinju.

Kako odabrati LED trake za vašu kuhinju

 Tim MobiliArt-a ima nekoliko saveta koji će vam pomoći da izaberete prave LED trake za vašu kuhinju. Vaša kuhinja je prostor za okupljanje i predstavlja srce vašega doma. Kuhinja bi trebalo da predstavlja ugodno mesto za vašu porodicu, mesto gde ćete se sastajati na kraju dana i provoditi kvalitetno zajedničko vreme. Istovremeno vam je potrebno osvetljenje tako da možete sigurno da koristite noževe i da čitate recepte. Razumevanje osnova LED osvetljenja pomoći će vam da donesete najbolje izbore i odaberete svetlo koje će najbolje odgovarati vašim potrebama. Pored kuhinja, LED trake se mogu koristiti i kao dodatna spoljna rasveta u dvorištu.

Lumeni i boja

Kada birate osvetljenje za vašu kuhinju morate razumeti lumene i temperaturu u boji. Lumeni mere svetlost sijalice. Temperatura korelirane boje (ili CCT) određuje boju svetlosti. Ako ste nedavno kupovali bilo koji vid osvetljenja otkrili ste da se voltaža gotovo više i ne koristi. Voltaža nije pokazatelj jačine LED-a. Napajanje meri koliko električne energije (unos energije) koristi sijalica. Lumeni mere količinu svetlosti koju emituje LED (svetlosni jačina), tako da vati i lumeni nisu ista stvar. Ako ste navikli da kao vodič koristite voltažu pri odabiru rasvete, može biti teško da donesete dobru odluku o LED osvetljenju. Oznaka na LED osvetljenju meri osvetljenost u lumenima. Znate šta možete očekivati od sijalice sa 60 ili 80 vati. Možda ne znate šta da očekujete sa lumenima. Osvetljenje od 100 lumena imaće osvetljenje niskog nivoa. Svetlost od 500 lumena će vam pružiti vrlo jaku svetlost. Dobra je kombinacija LED traka sa kuhinjskim lusterima.

Kako da izaberem temperaturu u boji?

Osvetljenje vaše LED sijalice će uticati na izbor temperature boje. Temperatura u boji se meri u jedinicama Kelvina (K). Temperatura u boji varira od ultra tople do ultra hladne. Osvetljenje u rasponu od 2000k do 3500k CCT predstavlja tople boje. Na donjem kraju ovog raspona je najtoplija boja, ultra topla. Sa puno narandžastih i žutih tonova podsetiće vas na topao i ugodan bar ili restoran. Na gornjem kraju tog raspona je topla bela koja je bliža svetlosti koju bi videli u sumrak u toploj letnjoj noći. Između 3500K -5100K su prirodniji ili neutralni beli tonovi dnevnog svetla. Donji raspon je bliži prirodnoj boji dnevne svetlosti. Veći opseg predstavlja „hladnije“ osvetljenje, koje donosi plave tonove. Raspon visokog cenovnog razreda je „hladno bela“. Podignite je još više na 5100K -20000K i dobićete najmodernije ultra hladne boje. Razmislite o atmosferi koju želite da stvorite ili o svojim stilskim preferencijama kada razmatrate raspon boja. Da li pokušavate da stvorite toplo i opuštajuće okruženje? Ili vam se sviđa nešto što se oseća uzbudljivije i energičnije?

 Mešanje

Mešanje tople i hladne rasvete u istoj prostoriji je primetno i može biti zbunjujuće. Da li ste ikada gledali ulična svetla dok vozite noću i primetili ponekad da su negde prisutne tople boje, a na drugim uličnim svetlima da dominiraju više plave, hladnije boje? Da li vam je zasmetalo kada su se smenjivala takva osvetljenja? Mešanje svetlosnih boja u istoj prostoriji može da stvori isti efekat kao navedeni sa ulice. Ako želite dve različite svetlosne boje u kuhinji, pokušajte sa prirodnijim bojama u plafonskom osvetljenju. Upotrebite drugi smer boje koji želite u osvetljenju kuhinjskih ormarića da biste promenu učinili manje uočljivom. Za različite nivoe osvetljenja razmislite o tome da instalirate dimere. Kupite najsjajnije svetlo koje biste možda želeli, a zatim koristite dimere kako biste ručno regulisali osvetljenost. Nema ničeg što je ispravno ili pogrešno. Sve zavisi od toga šta vi želite u svom domu. Ukoliko imate dodatnih pitanja, posetite nas u našim salonima i rado ćemo vam odgovoriti i pomoći da se rešite svih nedoumica.