O LED rasveti

LED je skraćenica za svetleće diode (Light Emitting Diode). One mogu biti napravljene u raznim veličinama, snagama i bojama i mogu se koristiti u razne svrhe. Svaka LED dioda je napravljena od čvrstog materijala koji se zove poluprovodnik. Kada struja prođe kroz poluprovodnik atomi unutar njega emituju energiju u formi nama vidljive svetlosti. 

 

1.Prednosti LED rasvete:


Ušteda električne energije: Led rasveta troši daleko manje električne energije, čak i do 10 puta u odnosu na običnu i halogenu rasvetu. Led rasveta će znatno smanjiti račune za struju pružajući svetlost koja vam je potrebna.


Niska radna temeperatura: Led rasveta skoro da ne proizvodi toplotu obzirom da najveći deo struje pretvara u svetlost, te samim tim smanjuje rizik od požara i nezgoda usled kontakta sa njima i gotovo da se uvek mogu dodirnuti golom rukom.


Instant svetlo: Led rasveta sija punom jačinom svetlosti od samog momenta ukljucivanja, te nije potrebno određeno vreme rada da bi se dostigla puna jačina.


UV I IR ZRAČENJE: Led rasveta ne emituje UV i IR zračenje te samim tim ne privlači insekte u tolikoj meri kao obične sijalice. Ovo je svakako značajno u letnjim mesecima.


CRI: Sposobnost da boje izgledaju stvarne. „CRI“ karakteriše izvor svetlosti u pogledu njihove sposobnosti za proizvodnju “prirodnog svetla”, a može biti između 0 i 100. Što je LED svetlo bliže 100 indeksu(CRI), tada su, naravno, prirodnije boje raspršenog svetla, a svetlost se smatra ugodnijom i naravno zdravijom po oči.


Ekološki aspekt: Led rasveta poseduje RoHS (Restriction of Hazardous Substances) sertifikat - znači da je to proizvod pravljen tako da ima manje otrovnih materija u sebi od istih uređaja bez ove oznake. Zabranjena je upotreba Olova (Pb), žive (Hg), cadmiuma (Cd), šestovalentnog hroma (CrVI), polybrominated biphenyls (PBB) i polybrominated diphenyl ethers (PBDE).


Trajnost: Led rasveta preporučenim načinom upotrebe može trajati i do neverovatnih 50000 radnih sati

 

 

2. Boja svetlosti kod LED rasvete

 

Što se tiče boja svetlosti možemo da ih delimo na 3 grupe:

Toplo bela
Daje toplo, više žućkasto osvetljenje
Temperatura boje: 2700-3000 kelvina

 

 

 

 

Dnevno ili prirodno bela

Boja prirodne dnevne svetlosti.
Temperatura boje: 4000-4500 kelvina

 

 

 

 

Hladno bela
Daje najjače svetlo,čiste hladne boje. Idealna za osvetljenje radne površine, izloga, ordinacija…
Temperatura boje: 6000-6500 kelvina

 

 

 

 

3. IP zaštita kod LED rasvete


IP zaštita klasifikuje nivo zaštite predmeta od prodora raznih stranih tela uključujući ruke, prste, šrafcigere, prašinu, vodu i slično.

Elementi IP kodova i njihova značenja:

 

 

 

Na slikama je dat primer koji vam može pomoći, kako da odaberete tip IP zaštite led rasvete koji vam je potreban: