Kako da na pametan način iskoristite rasvetu za uređenje kuhinje

Kuhinja nije više enigma, već sve više kreće ka egzibicionizmu i poželjno je da vaši gosti imaju uvid u izgled vaše kuhinje, počev od nameštaja, escajga i, takođe bitno – rasvete.

Kako da na pametan način iskoristite rasvetu za uređenje kuhinje

Kuhinja je odavno prestala da bude prostorija u kojoj se isključivo sprema hrana i u kome je svakome sem domaćici zabranjen pristup. Moderni domovi u svetu, pa sve više i u Srbiji, čine kuhinju sastavnim elementom trpezarije. Kuhinja nije više enigma, već sve više kreće ka egzibicionizmu i poželjno je da vaši gosti imaju uvid u izgled vaše kuhinje, počev od nameštaja, escajga i, takođe bitno – rasvete.

Zvuči banalno, ali raspored rasvete umnogome utiče na doživljaj svake prostorije, pa i kuhinje. Bilo da se radi o osobi koja je direktno uključena u proces spremanja hrane, ostalim ukućanima ili gostima koji su došli na večeru.

 

rasveta u kuhinji

 

Da biste adekvatno ukrasili kuhinju, nisu vam potrebne raznorazne skupe skalamerije već racionalan izbor dekorativnog osvetljenja, koje će biti ne samo funkcionalno, već i estetsko rešenje. Svetlo ima brojne karakteristike, a jedna od najbitnijih jeste uticaj koji ima na doživljaj arhitektonskih elemenata. Ovo su neki od naših saveta za uređenje rasvetom koje će oduševiti vaše posetioce i gde ćete uklopiti praktično sa smislom za lepo.

Ljudi često greše u postavljanju jedne centralne plafonske svetiljke u samom centru kuhinjskog prostora. Verovatno ste i sami zapazili da ovo može stvoriti preteranu vizuelnu dominaciju, toliku da skrene pažnju sa vaših najmilijih i posetioca. Svetlost u kuhinji treba da bude slojevita.

 

Koji tipovi rasvete su najbitniji?

 

Prvi tip rasvete je svakako radno osvetljenje. Da biste obavljali poslove poput sečenja povrća ili pripreme mesa, potrebno vam je jako svetlo na radnu površinu. Preporučuje se da bude u ravni sa vašim licem, ali da bude usmereno na objekte pripreme. Ukoliko imate špajz u okviru kuhinje, obavezno ugradite kvalitetno svetlo u toj prostoriji, kako ne biste dolazili u stanje haosa.

Uklopite dekorativnu rasvetu sa akcentualnom i ambijentalnom. U slučaju kuhinje, akcentualno osvetljenje se pozicionira unutar zastakljenih radnih ormarića. Na taj način su osvetljene čaše, posuđe, šolje, keramika ili ostali praktični ili ukrasni objekti. Ono daje kuhinji potrebnu dimenziju i dubinu. Ova svetla mogu biti blažeg intenziteta i voltaže, kako bi naglasili umetnički dojam. Sa druge strane, ambijentalna rasveta stvara sjaj koji odiše toplinom. Jedan od najčešćih tipova rasvete u kuhinji su i plafonske spot lampe, LED plafonjere kao i šinska rasveta.

 

rasveta u kuhinji

 

Možete postaviti male svetiljke na vrh radnih ormarića. Šteta je što je ovaj tip rasvete često zanemaren, što je i razumljivo, s obzirom na budžet mnogih porodica. Šlag na torti je dekorativna rasveta, u obliku lustera za kuhinju ili zidnih svetiljki koje asociraju na svećnjake. Ovo je sjajno rešenje ne samo zbog bleštavila ili pozitivnih iskri koje stvaraju čarobnu auru u vazduhu, već i zbog elegancije i povezanosti sa klasičnim, otmenim stilom života.

Jedno od sjajnih rešenja jeste postavljanje rasvete ispod samih ormarića. Ovde ima dosta prostora za improvizaciju, ali mnogi dizajneri enterijera se slažu u jednom – više svetiljki koje su slabijeg intenziteta. To svako daje određenu meku notu uređenja i prijatne vibracije, što će svakako vaše goste teško naterati da napuste vaš dom.

 

Kako se odlučiti?

Kada je o izboru rasvete reč, u opticaju su vam klasična, fluorescentna, halogena i LED rasveta. Kada donosite odluku o tome koji ćete tip ugraditi, vodite računa o odnosu cena-kvalitet, stilu, prostoru i rasporedu radnih površina, štedljivosti i atmosferi. Takođe vam je bitno da balansirate između estetike i funkcionalnosti. Najbitniji faktor je svakako ona rasveta koja će vam probuditi pozitivne emocije.