Kako boje rasvete utiču na atmosferu u dvorištu

Da bi se osećali prijatno u nekom prostoru važno je da je osvetljenje kvalitetno i odgovarajuće.

Kako boje rasvete utiču na atmosferu u dvorištu

Pored odabira vrste rasvetnih tela i njihove jačine, i temperatura svetla utiče na raspoloženje i prijatan boravak onda kada je upaljeno.

Pod temperaturom svetla ne misli se na njenu toplotu već na boju koja isijava pa su sijalice niže temperature žućkastog i crvenkastog sjaja, a što su temperature više to je i boja hladnija, intenzivnija, bela.

Za spoljašnju rasvetu se najčešće biraju LED sijalice jer su izdržljive, otporne na vremenske uslove i prilagođavaju se potrebama korisnika. One mogu da emituju na desetine nijansi i čak tri nijanse bele – toplo bela (žuta), hladno bela (najjača svetlo-bela) i dnevna svetlost (najprirodnija bela svetlost).

Kako odabrati odgovarajuću boju rasvete za dvorište? Kakvo raspoloženje ona izaziva?

Pročitajte sve savete u daljem nastavku teksta.

Psihologija boja i njihov uticaj na raspoloženje

Psihologija boja proučava kakve emocije izazivaju određene boje. U skladu sa tim se mogu birati različite temperature svetla.

Hladne boje su plava, ljubičasta i zelena i sve su umirujuće. Hladno bela je „hladna“ boja i više se preporučuje za  kancelarije i prostore gde je potrebno imati visoku koncentraciju i održati budnost. 

Tople boje su crvena, narandžasta i žuta i izazivaju osećaj ugodnosti i topline. Žućkasto svetlo je umirujuće i takve su sve nijanse koje su iz tog spektra. 

Kada se upozna njihovo značenje i šta lično predstavljaju za vas lakše će se odabrati adekvatna nijansa i urediti spoljašnji prostor uz pomoć rasvetnih tela.

Kako odabrati pravu boju rasvete za različite prostore u dvorištu?

LED sijalice koje imaju između 2000 i 3000 Kelvina su žućkasto svetlo koje je preporučeno za dekoraciju, za kreiranje umirujućeg ambijenta pa ga treba iskoristiti za male svetiljke koje će sijati kao dekoracija svuda gde je to poželjno – oko bazena i fontana, duž leja cveća, ograda ili kao rasveta koja je nasumično postavljena i služi da kreira umirujući efekat.

I prostor za sedenje treba da ima ovakvo svelo, ali je važno kombinovati ga i sa hladnijim sijalicama koje će po potrebi dati jače osvetljenje.

Kada je boja svetlosti između 3500K i 4500K govorimo o „dnevnoj svetlosti“. LED sijalice ne isijavaju žuto već belu, ali ne i intenzivno belu svetost. To omogućava da ovo bude osnovna rasveta za prostor za sedenje, zidna i plafonska rasveta iznad ulaza. Povećava budnost i koncentraciju.

Svetlo od 4600 K do 6500 K je hladno belo svetlo, svetlo koje takođe ima veliku primenu u dvorišnim površinama, ali se najčešće kombinuje sa malim Spot svetiljkama duž stepenica i staza.

Na ovaj način se obezbeđuje uski snop jakog svetla pa se staze koriste bez ikakvih problema, a pri tome intenzitet nije previše jak i narušava ceo koncept uređenja.

Hladno bela svetlost tera sve senke pa je korišćena i kao LED rasveta za bezbednost i sigurnost pa je i to jedna od važnih namena.

Primeri uspešne primene

Svako dvorište zahteva primenu različitih boja osvetljenja jer se tako postiže najbolji efekat.

Najveći broj svetala treba da bude toplo beo. To su sijalice koje emituju umirujuće, žućkasto svetlo koje je sjajan izbor kao akcentualno svetlo za dvorišne površine.

Podno LED svetlo i stubne svetiljke treba da stoje uz fontane, česme, drveće, uz cveće i tako diskretno ukrasi i naglasi pojedine delove dvorišta. Ova rasveta izaziva osećaj spokoja i mira pa se mora postaviti i kod dela za sedenje, ali tu je treba kombinovati sa nešto jačim modelom, na primer sa laserskom svetiljkom.

LED prirodna svetlost bi trebalo da se koristi kao jedan od izvora svetla za prostor za sedenje, prolaze i ulaze. Iznad ulaza i mesta za sedenje se najčešće koristi jedna jača sijalica, a kod stepeništa i staza su to manje svetiljke koje jasno osvetljavaju manju površinu.

Za jasno osvetljenje iznad ulaznih kapija, garaža, delova koji su u potpunoj senci se koriste LED reflektori i drugi modeli koji emituju hladno belo svetlo sa različitim smerom pa mogu da emituju usmeren snop svetla ili da obasjavaju veću površinu.

Osmislite koncept baštenskog osvetljenja i iskoristite naše predloge za pravilno osvetljenje svih prostora koja i trebaju osvetljenje. Uživajte čitave godine u dekorativnom i funkcionalno osvetljenom spoljašnjem prostoru, uz pravu kombinaciju boja to nikada nije bilo ovako lako.

Pročitajte više i o održavanju dvorišne rasvete.