5 kreativnih ideja za osvetljenje u dvorištu

Rasveta u dvorištu pruža bezbroj mogućnosti za jedinstveno uređenje i dekoraciju vašeg dvorišta, ali donosi i puno nedoumica o tome kako rasvetu postaviti pa da se dobije najbolji rezultat.

5 kreativnih ideja za osvetljenje u dvorištu

Kombinujte podnu i zidnu rasvetu, male svetiljke i LED trake, rasvetu sa tajmerom i onu koja sija celu noć, a uz pomoć naših predloga rasporedite ih na pravi način i kreirajte magični izgled prostora nakon zalaska sunca.

Kako na adekvatan način osvetliti staze i stepenice?

Rasveta na stepenicama i stazama ima važnu ulogu i služi za bezbedno korišćenje prostora i nakon zalaska sunca, ali ona može da bude jednako i dekorativna ako se izaberu odgovarajuća rasvetna tela.

Staze i stepenice je najbolje osvetliti podnom rasvetom, Spot svetlima ili malim stubnim reflektorima koji daju umereno svetlo, dovoljno za bezbedan prolazak, ali ne i previše jako da smeta ostaloj dekoraciji.

Postavite svetiljke duž staza ili na zidu neposredno iznad svake stepenice, na jednakim razmacima i dobićete fenomenalan izgled. RGB LED trake se češće biraju za stepenice i postavljaju ispod svakog gazišta, a na istom mestu se može postaviti i LED reflektor pa da se jasno vide stepenici i bezbedno silazi i penje.

Ovo je ujedno i najbolji način za osvetljenje staza i stepenika jer zidna i plafonska rasveta pravi veću senku koja može biti opasna ako sakrije prelaze i delove staze.

Izaberite i akcentno osvetljenje za biljke i drveće

Podna rasveta još jednom može da se iskoristi kao najbolja akcentna rasveta, u ovom slučaju za usmereno obasjavanje biljaka i drveća.

Postavite male sijalice u redu, sa jednakim razmacima koji prate leje cveća koje imate.

Sitne LED sijalice možete iskoristiti za dekorisanje drveta ili na njega okačiti nekoliko fenjera koji će takođe kreirati zanimljiv izgled prostora. Solarne lampe će sijati kraće, ali se mogu postaviti na bilo koju poziciju i izgledaće savršeno i pod danu i po noći.

Postavite ih u saksije sa cvećem, ispod drveća ili čak i na njega i dobićete savršeno naglašene delove dvorišta.

Najbolje osvetljenje za terase i pergole

Osvetljenje terase, pergole i balkona takođe može biti iskorišćeno kako za normalno korišćenje spoljašnjeg prostora, tako i za dekoraciju tokom večeri i najčešće se kombinuju nekoliko izvora svetla najčešće plafonskog ili zidnog montiranja.

LED sijalice kao zavesa, fenjeri koji su nanizani u red, klasične plafonjerke ili neobični papirni lusteri su samo neke od ideja. Moderno je postaviti i niz od nekoliko sijalica, ali i LED trake po uglovima plafona što omogućava i podešavanje jačine svetla i njegove boje.

Vodootporna rasveta za fontane i bazene

Oko i unutar fontana i bazena se obavezno postavlja vodootporna LED rasveta zaista čini da se voda presijava na jedan zaista nov način i tako dekoriše čitav prostor.

Za ovu namenu se koristi podna ili ugradna rasveta, posebno napravljena za bezbedno korišćenje pod vodom, ali i u blizini nje.

Možete odabrati rasvetu u boji ili belu, ona koja je senzorska LED rasveta ili ima prekidač, ali u svakom slučaju će se stvoriti prelep izgled dvorišta ako vodene površine ne ostanu u senci.

LED rasveta za bezbednost i sigurnost

Spoljna rasveta obuhvata posebnu vrstu svetala koja ne dozvoljava da se pod okriljem mraka neko približi domu i načini određenu štetu. Važan su deo svakog osvetljenja i treba ih postaviti u svakom domu.

U ovu svrhu se biraju jači LED reflektori koji se postavljaju na visoke pozicije, bandere, iznad kapija ili ulaza u dom.

Često se koriste sijalice sa senzorom pokreta, a nekada se svetlo ostavlja upaljeno tokom čitave noći, naročito onda kada otputujete ili postoji neka druga potreba za osvetljenjem čitave površine.

Ove modele bi trebalo uklopiti sa dekorativnom dvorišnom rasvetom, ali tako da ili ima senzor i pali se po potrebi ili ostaje upaljena nakon što se ugasi dekorativna rasveta jer će svakako preklopiti usmerene svetiljke i sjaja koji je nižeg inteziteta.

Korak po korak i dolazite do savršene dekoracije vašeg dvorišta. Poslušajte predloge i napravite plan osvetljenja koji odgovara vašem dvorištu. Kombinujte vrte svetiljki, njihovu boju i intenzitet sjaja. Ne samo da ćete dvorište učiniti lepim, već će biti daleko bezbednije za prolazak i provođenje vremena nego kada se ne postavi odgovarajuća rasveta.

Posetite prodavnicu koja nudi kvalitetne, različite vrste i na jednom mestu nabavite  kompletnu dvorišnu rasvetu koja vam je potrebna.