Ugradna ili klasična rasveta u dnevnoj sobi?

Ugradna i klasična rasveta su dve vrste koje su svakako dobrodošle kao kombinacija rasvetnih tela za dnevnu sobu.

Ugradna ili klasična rasveta u dnevnoj sobi?

Ugradna rasveta se postavlja u otvore na plafonima i zidovima, a klasičnu predstavljaju nadgradni modeli koji su u glavnom primarni izvor svetla u prostoru.

Pravilnom kombinacijom i izborom mesta za montiranje dobijaju se najveće prednosti od obe vrste, podiže se estetika prostora i kvalitetnije osvetljava prostor.

Šta donose ugradna, a šta klasična rasvetna tela? O kojim detaljima treba voditi računa pri izboru, koje su prednosti, a koje mane?

Ugradna rasveta u dnevnoj sobi

Ugradna rasveta je plafonska ili zidna rasveta kod koje se rasvetna tela postavljaju u zid pa se vide samo krajnji svetlosni izvori.

Za tu namenu se koriste male svetiljke koje rade u sklopu sistema i služe ili kao primaran ili dodatni izvor svetla u prostoru. Montiraju se u svim prostorijama, a dnevne sobe su naročito pogodne za to.

Najpoznatiji modeli su: spot lampe, ugradne rozetne, ugradne zidne lampe, LED trake unutar zida i u skrivačima na plafonu… To su vrste koje su dobro poznate svima i imaju kako praktičnu, tako i estetsku važnost u osvetljenju dnevne sobe.

Prednost ugradnog osvetljenja

Ugradna rasveta ima jedinstvene prednosti zbog kojih se ovi modeli rado postavljanju:

Estetika i moderan izgled

Moderna dnevna soba se ne može zamisliti bez ugradne rasvete koja donosi više stila i lepše uređenje uz pomoć nekoliko različitih izvora svetla.

Bilo da je reč o plafonskoj ili zidnoj rasveti, spot svetla, plafonjere, lampe i LED trake u zidu naglašavaju prostor ispod koji se obasjava. I same svetiljke su dekorativnog izgleda, ali vizuelno čine deo zida u koji su postavljene zbog čega prostorije deluju prostranije što je uvek veliki plus.

Sistem ugradne rasvete u dnevnoj sobi će se savršeno uklopiti uz ostatak rasvete, a ujedno biti i dekoracija za sebe, i kada je uključena i kada to nije. Postoji više estetskih rešenja u raznim nijansama metala kao i u varijaciji između dimenzija.

Efikasnost prostora

Postavljanjem dodatnih izvora svetla dobija se bolje osvetljen prostor i to ciljano, tamo gde je to najpotrebnije. Najčešće je to prostor iznad dela za sedenje ili iznad televizora pa tako pruža jasnije svetlo tokom večeri ili kreira opuštajuću atmosferu kada se koristi kao jedina rasveta u prostoru.

Kontrola osvetljenja

Ugradna rasveta najčešće funkcioniše na zasebnom sistemu kontrole pa se ne mora paliti kada se pale i centralni izvori svetla. Moguće je čak i da se i delovi ugradne rasvete aktiviraju zasebno, ali i da menjaju boju ili intenzitet osvetljenja.

Odabir pojedinih modela pruža i mogućnost da se svetlo usmerava pod određenim uglom što je još jedna od većih prednosti ugradnih svetiljki. Raspitajte se i oko modela koji imaju daljinsku kontrolu, ugrađen bluetooth signal ili koriste WiFi u Smart Home sistemu.

Ostale prednosti ugradne rasvete

Sa ugradnom rasvetom ne postoji pogrešan izbor. Uklapa se i u male i u velike prostore, uvek i svuda.

Različita jačina sijalica može da donese i jači sistem rasvete koja značajno smanjuje tamne prostore koji nastaju kada se dnevna soba obasjava samo iz jednog centra.

Ovim načinom osvetljenja dolazi i do uštede u mesečnoj potrošnji električne energije, oči se manje naprežu, a stvara prirodno okruženje za boravak u svim delovima dnevne sobe.

Nedostaci ugradnog osvetljenja

Ovo nisu nedostaci zbog kojih treba da odustanete od ugradnje, ali ih morate biti svesni pri postavljanju svetiljki:

Početni troškovi instalacije

Za razliku od klasičnih nagradnih modela, za postavljanje rasvete u zidovima potrebna je stručna pomoć električara, postavljanje spuštenih plafona ili nekog drugog sistema što zahteva detaljno planiranje i više troškove ugradnje prilikom razvođenja mreže.

Mogućnosti zamene i održavanja

Iako se sijalice lako menjaju, svaka zamena čitavog modela mora da bude izvedena od strane električara i to ako je reč o zameni na postojećim mestima. 

Svako menjanje pozicije i broja grla povlači i promenu na elektro-mreži što se ne može uraditi bez pomoći stručnjaka.

Ostali nedostaci

Najveći nedostatak ugradne rasvete je to što je ovo ipak spot svetlo koje osvetljava samo ograničen deo površine ispod. Zbog toga su ovo dodatni izvori svetla i potrebno ih je dosta da bi mogli da zamene klasičnu plafonsku rasvetu.

Morate i dobro promisliti o broju i vrsti svetiljki, pravilnom razmaku između njih i jačini svetla tako da se uklopi sa ostalim vrstama svetla u prostoru pa da ove sijalice ne budu jače od centralnog svetla, primera radi.

Nedostatak je i taj što se lampice teže menjaju i to je rasveta koja najčešće ostaje sastavni deo plafona ili zidova što sa klasičnom rasvetom nije slučaj. Tu jednostavno kupite drugi model i promenite izgled vaše dnevne sobe.

Kada odabrati ugradnu rasvetu: saveti i preporuke?

Ugradna rasveta bolje izgleda u prostorijama koje su srednje ili su manjih dimenzija, a naročito kada zidovi i plafoni imaju postavljene krivine, gipsane radove ili spušten plafon.

Poželjno je i da ne mešate različite modele čak i kada su raspoređeni na više različitih mesta u prostoru i obavezno razmislite o modelima koji imaju podešavanje smera svetla i njegove jačine.

Klasično osvetljenje u dnevnoj sobi

Nadgradna rasveta je važan element svake dnevne sobe i postavlja se na plafon ili zidove. Centralni su deo rasvete i koliko god imaju dekorativnu funkciju, njihova primarna je dobra vidljivost kada spoljašnje svetlo nije dovoljno. 

Visilice, lusteri, plafonjerke, podne lampe, stone lampe, zidna rasveta…su samo neki od modela koje ima svaka dnevna soba.

Prednosti klasičnog osvetljenja

I klasični modeli koji se kače na zid imaju prednosti i to je razlog zašto se uvek koriste i nemaju dostojnu zamenu:

Fleksibilnost i prilagodljivost

Klasična plafonska i zidna rasveta se lako prilagođava različitim mestima ugradnje što je važno kada je u pitanju uređenje prostora. U dnevnim sobama to se ogleda u modelima koji imaju po nekoliko sijalica, kod onih kod kojih je moguće prilagoditi smer svetla, jačinu i boju.

To znači da jedno sijalično mesto ima mogućnost da obasja veliki deo prostora ako se izaberu modeli sa nekoliko LED sijalica koje sijaju u različitim smerovima.

Lakoća instalacije i zamene

Najveći problem kod ugradne rasvete ovde je velika prednost jer se lusteri i plafonjere lako povezuju na električnu mrežu i jednostavno postavljaju na već predviđena mesta na plafonu ili zidu.

To omogućava laku promenu sijalica, ali i čitave rasvetne jedinice kada poželite da napravite neke promene u svom domu.

Ostale prednosti

Velike prednosti nadzidne rasvete se ogledaju u sposobnosti da osvetle veći deo dnevne sobe, da lakše usmere svetlo, ali i da dekorišu prostor svojim izgledom.
Izborom pravih modela prostorija neće izgledati pretrpano i dobiće veću estetiku prostora.

Nedostaci klasične rasvete

Razmislite kako da odaberete standardnu rasvetu, a da izbegnete njene najveće nedostatke:

Prostorna zahtevnost

Svaki model klasične rasvete zauzima određen deo prostora i može da vizuelno smanji prostor. Zbog toga je izuzetno važno da se uklope sa ostatkom prostora inače neće lepo izgledati u njemu.

Manje mogućnosti za prilagođavanje osvetljenja

Električni izlazi za zidnu i plafonsku rasvetu su već postavljeni i ne mogu se lako menjati pa otuda i manje mogućnosti za prilagođavanje osvetljenja. To je razlog zbog čega se ona često kombinuje sa drugim modelima čime se obezbeđuje dovoljno svetla u prostoru.

Ostali nedostaci

Retko kada je dovoljna samo plafonska rasveta za dobro unutrašnje osvetljenje, a previše izvora može da stvori osećaj skučenosti i uređenja koje je izvedeno loše jer će prostorija izgledati manje nego što to zaista i jeste.

Takođe, važno je i da sve vrste budu usklađene i da se slažu i nadopunjuju, kako po izgledu, tako i po vrsti i jačini svetla.

Kada odabrati klasično osvetljenje: saveti i preporuke?

Klasična rasveta je uvek dobro došla, ali se vrste moraju birati sa oprezom. 

Veće prostorije mogu da imaju nekoliko izvora plafonskog svetla, ali i zidnu i podnu rasvetu, dok u manjim prostorima to neće izgledati lepo.

S’ obzirom da je ovo nadzidna rasveta, broj i vrsta će zaviti od ostalih elemenata u prostoru. 

Ako je dnevna soba kompletno uređena tako da su popunjeni svi zidovi, onda ne treba preterivati sa podnim i zidnim lampama, a na plafon je dobro postaviti samo manje, ali efektno rasvetno telo, i obrnuto.

Razmislite i o praktičnoj potrebi za dodatnim svetlom pa ako imate različite modele, onda neka budu raspoređene tamo gde je dodatno svetlo najpotrebnije, nemojte zaboraviti i na boju svetla u dnevnoj sobi.

Miks ugradnog i klasičnog osvetljenja

Dnevna soba je idealna za postavljanje obe vrste rasvete, a uz dobro planiranje i oprez pri odabiru dobiće se i savršen rezultat.

Kako kombinovati?

Postoje univerzalni saveti koji mogu da pomognu da se ugradna i klasična rasveta uspešno kombinuju, a da pri tome dnevna soba izgleda neuporedivo bolje i prijatnije za boravak.

Prvi dobar savet je da se izabere centralna tačka osvetljenja sa jednom temom i da u celoj dnevnoj sobi poštuje to pravilo. Najčešće je to plafonska rasveta koja se često prva i postavlja i sa njom bi trebalo da se uklope ostale vrste.

Ako je moguće, prostoriju podelite na delove prema nameni što će omogućiti i bolje uklapanje dekorativne ugradne rasvete sa klasičnim modelima.

Naime, u dnevnoj sobi je najčešće jedan ili dva zasebna dela pa se u svakom može postaviti glavni izvor svetla, ali i dodatni modeli. 

Pri tome, ako odaberete ugradnu rasvetu nema potrebe da se postavlja i podna i zidna, odaberite područja koja će imati neku od dodatne rasvete uz plafonsku što je sasvim dosta i izgledaće lepše.

Prednosti kombinovanja 

Kombinacija klasične i ugradne rasvete u prostoriji obezbeđuje dovoljno svetla za sve aktivnosti. Ako vam je potrebno jače osvetljenje onda ćete upaliti sve vrste, a kada želite odmor i opuštanje ostaće da sija samo ugradna rasveta koja obasjava manji deo prostora i tako ne smeta vidu.

Kombinacijom različitih modela se svetlo uspešno usmerava na one tačke koje vi želite, dok drugi delovi ostaju u tami i tako manje upadljivi. I jedna i druga vrsta ima tu mogućnost, ali zasebno je mnogo veći deo dnevne sobe u mraku i to i oni delovi koje ne biste hteli.

Zvuči nemoguće, ali kombinacijom različitih rasvetnih tela ne samo da se pomaže kreiranju smirujuće i opuštajuće atmosfere, već se i štedi električna energija jer se koriste i manji potrošači duže vremena.

Potencijalni izazovi

Prvi izazov se odnosi na samu električnu mrežu i električne vodove u zidovima jer od toga zavisi mogući raspored svetla.

Važno je pri odabiru imati na umu kako će dnevna soba izgledati kada se ugradnja svetala završi jer preveliki broj doprinosi vizuelnom smanjenju prostorije, pretrpanosti i lošem uređenju.

Budite oprezni i sa odlukom o broju različitih vrsta klasične rasvete jer previše podnih, zidnih i stonih lampi, uz ugradnu rasvetu će možda izgledati dobro samo u velikim dnevnim sobama koje su inače minimalistički uređene.

Morate očekivati i veće troškove održavanja i zamene delova, ali ćete imati fantastičan izgled prostora pa je kombinovanje uprkos rizicima jako dobra ideja.

Kako napraviti pravi izbor između ugradnog i klasičnog osvetljenja, ili odlučiti se za njihovu kombinaciju?

Da bi napravili dobar izbor različitih rasvetnih tela prvo vam je potrebna prodavnica koja ima kompletnu ponudu pa da na jednom mestu odaberete vrste koje vizuelno zajedno izgledaju dobro.

Neka se visilice, plafonjere, lusteri uklope sa zidnom i podnom rasvetom jer je to važan korak da bi se kasnije i klasični modeli uklopili sa ugradnim svetlu.

Dobra ideja je da se prvo postave centralni modeli, tj. plafonska rasveta i ugradni modeli pa da se onda naknadno dodaju spot svetiljke ako postoji potreba za dodatnim svetlom.

Pomoć oko izbora između klasičnih i ugradnih modela ćete svakako dobiti od strane prodavaca rasvetnih tela, ali konačna odluka će zavisiti od vašeg osećaja za lepo.

Vaša dnevna soba je belo platno koje možete da uredite onako kako vi smatrate da će to biti najbolje. Iskoristite savete i ideje, ali prilagodite ih vašoj prostoriji i potrebama koje imate. Ako se odabir i izgled  vama sviđa, to je pravi pogodak.