Koja boja svetla je najpogodnija za dnevnu sobu

LED rasveta omogućava odabir boje svetla koje ima veliki uticaj na normalno funkcionisanje u prostoru, ali i kreiranje željene atmosfere bilo da je potrebno da to bude veća koncentracija ili opuštanje.

 

Koja boja svetla je najpogodnija za dnevnu sobu

Savremena rasveta uz pomoć LED dioda ima različitu boju koja se meri u Kelvinima, od 1.000K pa do 10.000K. Na početku skale je toplo bela svetlost, a na kraju hladno bela pa kupci imaju mogućnost odabira različitih modela u skladu sa namenom prostora koji se osvetljava.

Boje svetla i kako utiče na okolinu?

Toplo belo svetlo (Warm white) ima najniži nivo Kelvina i obuhvata svetla sa jačinom do 4.000K. Iako je to veliki raspon svetala, najčešće se bira između 2.700K - 3.000K kao najprijatnija žućkasta svetlost koja je prijatna za zatvoren prostor i naše oči. Ove nijanse bele kreiraju opuštajuću atmosferu, mekše svetlo koje asocira na odmor, smirujuće okruženje i relaksaciju.

Neutralno belo svetlo (Daylight) je svetlo sa rasponom od 4.000K pa do 6.500K. Sijalice emituju svetlost najviše podseća na dnevno svetlo i gubi žućkasti ton. 
Svetlo omogućava jasnije uočavanje detalja i bolju preglednost a nije naporno za vid.

Hladno bela svetlost (Cool white) obuhvata svetla sa bojom koja je viša od 6.500 Kelvina. Reč je o svetlosti koja u sebi ima svetlih i plavih tonova, obezbeđuje odličnu preglednost, ali podstiče i koncentraciju i umara oči.

 

Kako boja svetla utiče na dnevnu sobu?

Dnevne sobe su prostori za odmor i rekreaciju, okupljanje čitave porodice i dočekivanje prijatelja. Boja svetla itekako može da pomogne da se kreira osećaj dobrodošlice i porodične atmosfere.

Toplo bela svetlost sa svojim žućkastim tonom neće pružiti prejaku rasvetu i asociraće na umirujući ambijent koji podseća na zalazak sunca i dobar uvod u opuštanje pred spavanje.

Neutralno belo svetlo u dnevnoj sobi omogućava veći kontrast bojama i daje vam više energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ako u svojoj dnevnoj sobi želite  da budete produktivni, ovo je pravo svetlo za to.

Hladno belo svetlo je svetlo koje obasjava čak i najudaljeniji kutak prostora. Sa ovakvim sijalicama ste usmereni na cilj i imate veću koncentraciju za obavljanje svojih zadataka.

Iz svega navedenog je jasno da dnevna soba mora da sadrži sve tri nijanse bele jer se u njoj i odmara, ali često obavljaju i druge aktivnosti koje zahtevaju hladnije, jače svetlo.

Kako odabrati pravu boju svetla za dnevnu sobu?

Da bi odabrali odgovarajuću boju svetla u dnevnoj sobi važno je da se napravi plan rasporeda svetala i na osnovu analize postave odgovarajuće svetiljke. 

Odredite kakav ambijent treba da vas okružuje ili kakvu atmosferu želite da kreirate. Odabir LED sijalica je pun pogodak za tako nešto, a tri nijanse bele su sasvim dovoljne za zadovoljavanje svih potreba tokom večeri.

Dnevna soba se može podeliti i na celine tako da se u svakom delu obezbedi odgovarajuća boja svetla prema aktivnostima koje se obavljaju. 

Prostor za sedenje je prostor za odmor, ali je potrebno i da postoje izvori koji pružaju usmereno, hladnije svetlo ako bi se bavili aktivnostima kakvo je čitanje, pisanje, rad na računaru… Kombinacija različitih tonova svetla donosi brojne prednosti i mogućnost da svaka dnevna soba dobije svoje savršeno osvetljenje.

Opšta preporuka je da se za glavnu, plafonsku rasvetu bira toplo bela svetlost ili eventualno neutralno bela u slučaju da je dnevna soba velika i sa manje izvora svetla.

Ugradna i usmerena rasveta kakve su podne lampe i zidne lampe su češće kao hladno bele pa omogućavaju bolju preglednost, ali se pale samo po potrebi i usmeravaju svetlo samo na određene pozicije.

Različita boja je i dekorativna, ali kada se koriste različiti modeli za to. To znači da ako je plafonska rasveta u toplo beloj boji, onda svi izvori treba da pružaju takvo svetlo. Ugradna rasveta je u tom slučaju u neutralnoj nijansi, a lampe u najhladnije belim tonovima.

Ovakvo osvetljenje je mnogo lakše postići ako se odabere dimbalno osvetljenje kod kog se pruža mogućnost kontrole intenziteta i boje svetla pa se svetlo prilagođava konkretnim potrebama u datom trenutku. 

To je zaista odličan način da se sa samo jednim izvorom svetla objedine prednosti svih boja LED osvetljenja. Različite boje svetla kreiraju različitu atmosferu, ali utiču i na praktičan aspekt funkcionisanja u prostoru nakon što spoljašnje svetlo postane nedovoljno jako za to. 

Pravilnim pozicioniranjem različitih boja dobija se i estetski lep i prijatan prostor za boravak. 

Dnevna soba ima različitu funkciju i koriste je svi ukućani pa se uz dimbalnu rasvetu, ali i druge modele relaksirajuća atmosfera uz izvore jakog svetla koji se po potrebi koristi.

Odabirom prodavnice rasvetnih tela imaćete priliku da uporedite boje, jačine i mogućnosti različitih vrsta rasvete. I to će vam pomoći da odaberete najbolje svetlo za svoju dnevnu sobu.
Realizujte ideje i uz pomoć svetla i senki kreirajte dnevnu sobu iz mašte.