Retro rasveta u dnevnoj sobi je ponovo „in“

Rasveta je izuzetno važna kako zbog svoje osnovne funkcije, tako i zbog dekorativne uloge u prostoru. Sa glavnim i akcentualnim rasvetnim telima se može kreirati ambijent po želji, a jedan od modernijih je i retro stil u uređenju prostora. 

Retro rasveta u dnevnoj sobi je ponovo „in“

Retro stil podrazumeva izbor detalja koji su u duhu prošlih stilova, koji su već postojali i bili aktuelni decenijama ranije. Sistem rasvete treba da se uklopi i upotpuni željeni izgled prostorije, a plafonska rasveta i lampe su idealan način za to.

Pročitajte sve detalje i pronađite super ideje koje će kreirati retro ambijent u savremenom ruhu.

Kako odabrati plafonsku rasvetu u retro stilu?

Prilikom uređenja dnevne sobe važno je voditi računa o svakom detalju da bi sve izgledalo skladno i lepo. Preterano mešanje stilova, boja i detalja nikada ne izgleda dobro pa treba voditi računa kako o glavnom tipu rasvete, tako i o dodatnom izvoru svetla tj. lampama.

Retro plafonska rasveta ne znači da treba da pronađete originalne lustere proizvedene pre nekoliko decenija jer su o antikviteti. Danas se prodaju savremeni modeli led sistema koji su kreirani u retro fazonu i podsećaju na nekadašnje plafonjerke i visililce.

U ovaj stil će se savršeno uklopiti plafonski modeli sa širokim abažurom i jednom izloženom sijalicom. Popularni su i interesantni modeli koji su napravljeni od nekoliko sijalica na kablovima koje osnov nalaze u drvenoj konstrukciji.

„In“ su i nove visilice od pletenih materijala, najčešće metala gde je ponovo jedna sijalica izložena i vidljiva. Šta je u tom sistemu novo? Iako je dizajn retro, reč je o novoj generaciji LED rasvete jer su sijalice sa žaruljom zamenjene sa retro modelom koje štedi struju i ne pregoreva, a upotpunjuje ceo izgled.

Šinska rasveta je nešto što je novo, a retro. Jedan je od najpopularnijih izbora kao rasvetno telo i to najviše za dnevne sobe, evo i zašto.

Šinska rasveta, kao što ime kaže, je rasveta koja se montira na plafon i sastoji se od šina na koje su postavljeni reflektori. Novina je to da se ovaj vid rasvete može postaviti u različitim dužinama i oblicima latiničnog slova L i T, ali i kao ćirilično slovo P zato što se šine nadovezuju jedna na drugu.

Na njih se postavljaju reflektori raznih vrsta i oblika, a po potrebi se pomeraju, kako nagib svetla tako i pozicija reflektora. Idealno za dnevne sobe i pozicioniranje rasvete, ali i za „retro look“ koji ste oduvek želeli.

Za razliku od visilica i kitnjastih plafonjerki, šinska rasveta će se stopiti sa uređenjem i svetlom izazvati odličan efekat, mnogo bolji nego kada je rasveta iz jednog cetra. Sličan efekat se dobija i kada se odaberu podne lampe koje akcentualnim svetlom omogućavaju da se naglase važni elementi u prostoru.

Podna retro rasveta za dnevnu sobu

Jedno od najboljih mesta za retro podne lampe jeste dnevna soba. Akcentualno svetlo služi da se naglase neki delovi u prostoru kao što su mračniji uglovi, slike, nameštaj, umetnine…

Podne lampe će odlično služiti i kao dodatan izvor svetla, ali i kao samostalan izvor rasvete kada želite da u dnevnoj sobi imate prigušeno svetlo i opuštajuću atmosferu.

Retro podne lampe imaju različite verzije, to mogu da budu reflektori, lampe na visokim stalcima, sa velikim abažurom… Odlični su i pleteni abažuri ali i velike, okrugle kugle u mat beloj boji. Mogućnosti su zaista razne.

Ono što bi trebalo poštovati je to da se akcentualna i glavna rasveta slažu, da to budu ili modeli koji su ista vrsta ili da imaju neke sličnosti u boji, materijalima… tako se kreira skladan izgled u stilizovanju prostora.

Dom je naša oaza mira i mesto gde se porodica okuplja, a prijatelji dolaze. Dnevna soba je prostorija u kojoj se provodi dosta vremena i treba da bude uređena tako da se svi osećaju ugodno.

Retro stil asocira na stara vremena, na porodicu, na okupljanje, nekadašnje vrednosti i više vremena za prijatelje… Uklapa se uz svaki nameštaj i prostoriji daje toplotu doma.

Uz retro rasvetu ni jedna dnevna soba neće izgledati nepristupačno i „sterilno“, a bilo da izaberete efektne visilice, šinsku rasvetu ili retro lampe doneli ste pravu odluku u uređenju prostora.

I za kraj, pronađite prodavnicu rasvetnih tela koja ima različite modele i više opcija tako da osigurate donošenje najbolje odluke i kupovinu kompletne rasvete za dnevnu sobu, ali i celokupan dom.

Pročitajte:

Saveti za rasvetu u dnevnoj sobi

Kako odabrati podnu lampu za dnevni boravak

Da li ugraditi LED plafonjere u dnevnu sobu