LED plafonjere za dnevnu sobu - da ili ne?

Dnevna soba prestavlja centralni deo svakog doma, mesto gde se okupljaju svi članovi porodice, na istom mestu primamo goste i svi provodimo dobar deo dana i večeri.

Da bi boravak u večernjim časovima bio prijatan važno je da dnevna soba ima jako, ali prijatno osvetljenje duž cele njene površine. 

 

LED plafonjere za dnevnu sobu - da ili ne?

LED rasveta se pokazala kao najsavršeniji sistem osvetljenja koji se može prilagoditi svakoj prostoriji u domu.

 

Prednosti LED plafonjere

LED plafonjere spadaju u grupu plafonske rasvete, ali za razliku od klasične plafonjerke donose jače, ravnomerno osvetljenje uz velike energetske uštede. 

U sebi mogu da sadrže LED modul ili druge tipove LED sijalica koje isijavaju prijatno svetlo u beloj ili svetlo u drugim bojama. Bela boja dolazi u tri nijanse: hladno bela, toplo bela i žuta. Za dnevnu sobu je najbolje izabrati toplo belu svetlost jer je to najprirodnije za oči, sve se jasno vidi, a nije previše jako ni za duži boravak.

LED rasveta je potisnula klasičnu sijalicu i halogene modele jer donosi ogromne energetske uštede. Sa mnogo manjom energijom proizvodi istu jačinu sveta, a ne greje se u radu. LED plafonjera od 12W snage daje istu svetlost kao sijalica od 100W, a na tržištu postoje i jači modeli od 32W i 36W…  Koliko god da je velika dnevna soba biće odlično osvetljenja sa jednom ili dve plafonjerke sa LED svetlom.

Ako zanemarimo ekološke učinke, manju potrošnju struje, kvalitetno svetlo, ostaje to da su LED plafonjere i estetski prelepo dizajnirane tako da se mogu uklopiti u enterijer svake dnevne sobe. Pored retro izgleda i klasičnih modela koje svi znamo, moderne LED plafonjere se izrađuju u različitim bojama, sa gravurama po staklu, sa cirkonima, kristalima, neobične plafonjere koje imaju bluetooth vezu i emituju muziku, one koje imaju daljinsku kontrolu, sa visećim elementima…

 

Da li LED plafonjerke imaju manu?

Funkcionisanje plafonjerke sa LED rasvetom je besprekorno i tu ne postoje veće zamerke. Iako, pred kraj radnog veka LED sijalice počinju neznatno slabiti to nije toliko upadljivo niti smeta funkcionisanju u dnevnoj sobi kada je spoljno svetlo slabo.

Veća zamerka se odnosi na cenu modernijih LED plafonjera koje mogu koštati i preko 300€. Što je sistem rada moderniji, LED osvetljenje komplikovanije, dizajn specifičniji, one su skuplje. Kupcima je veliki problem i to što neke dnevne sobe zahtevaju dve ili više LED plafonjera pa je ukupan iznos visok ako se biraju skuplje varijante.

Drugi razlog zašto neki kupci ne žele LED plafonjeru je ta što jednostavno ne vole plafonjerke i odluka nema nikakve veze sa sistemom rasvete. Oni radije biraju LED lustere za dnevnu sobu i visilice, ali i to je odlična alternativa. Pored lustrera i plafonjeri, ljudi se najčešće odlučuju na šinsku rasvetu i plafonske spot lampe, kao dodatni vid rasvete u dnevnoj sobi.

 

 

Da li kupiti LED plafonjeru? Mobiliart preporučuje

Kada govorimo o funkcionalnosti one su nenadmašne što je potvrdila i EU. Sve njene zemlje članice koriste samo LED rasvetu, a stare sijalice sa žaruljom i halogena svetla se u potpunosti povlače iz upotrebe. 

U našem asortimanu možete pronaći veliki izbor modela zanimljivog dizajna koji obećava da će se pronaći idealna LED plafonjera za svaku dnevnu sobu. Nekoliko zanemarljivih nedostataka i puno prednosti svakako govori jedno veliko „da“ u korist postavljanja plafonjerke sa LED svetlom.