Kako isplanirati ugradnu rasvetu za spušteni plafon?

27.09.2021

Popularno spuštanje plafona ima svoje domete u vidu estetskog, jer čine prostor mnogo modernijim, privlačnijim, a često i toplijim i prijatnim, posebno kada se radi u stanovima koji su salonskog tipa i imaju izuzetno visoke plafone. 

Kako isplanirati ugradnu rasvetu za spušteni plafon?

Pored toga, ugradni plafoni i ugradna rasveta su dobri i za privatne, ali i poslovne objekte, jer se na taj način postiže tačno osvetljenje koje je preko potrebno za normalno funkcionisanje.

Prilikom spuštanja plafona ugradna rasveta je najčešći izbor za izvor osvetljenja, budući da se u tim slučajevima izbegava pojedinačno postavljanje neke plafonjere ili lustera, jer ne bi dali potpunu osvetljenost celokupnom prostoru. Zato je potrebno pronaći profesionalce u svom poslu, na prvom mestu, koji znaju da razvode elektroinstalacione mreže kvalitetno i koji će moći da vas posavetuju za veoma važne stvari u vezi sa rasvetom.

 

Planiranje rasvete

Pre započetih radova, pre spuštanja plafona, mora da postoji plan na osnovu kojeg će se rasveta ugraditi. Taj plan, proces planiranja, obuhvata planiranje tačnog mesta za sijalice, njihovog rasporeda, odluke da li će se postavljati veća sijalična mesta manje snage ili manja sijalična mesta veće snage, kao i gde će se sve naći sijalična mesta i na kojem rastojanju. 

Ovaj plan se sprovodi u vezi sa tim o kakvom prostoru se radi, da li životnom ili poslovnom, kakve je namene jedna prostorija i kakve su njene potrebe. Tako se na primer planira uvek da osvetljenje poslovne prostorije koja ima kvadraturu jedne prostorije u okviru kuće u kojoj se živi bude za 50% jače od onog u životnom prostoru. To planiranje rasvete ne možete sami raditi, već morate imati pomoć i savete osobe koja je za to stručna.

Postavljanje LED traka, može biti dobra alternativa za osvetljenje prostorija sa spuštenim plafonom. 

đUkoliko su spušteni plafoni u kupatili, onda je dobar izbor uzeti rozetne za kupatilo.

 

Pravilno rukovanje elektroinstalacionim mrežama

Tokom samog rada od presudne važnosti po sigurnost radnika je njihova stručnost. Naravno, kada se rade povezivanja kablova električni napoj mora biti sasvim isključen, kako ne bi dolazilo do određenih nezgoda, ali se u planiranju koje obuhvata raspored ugradne rasvete mora uzimati u obzir mogućnost bušenja na određenim delovima zida ili plafona. Naravno, spušteni plafoni ovde olakšavaju posao, jer se većina bušenja odvija na samim regips pločama kojima se plafon spušta, pa ne postoji opasnost od probijanja nekog dela gde se nalaze kablovi. 

 

Pravila za odabir ugradnog osvetljenja

Kao što nekada nije mogao da se zamisli stan ili dom bez lustera koji bi, po nepisanom pravilu, morao da bude većih dimenzija, tako se danas njihovo postojanje uglavnom ne očekuje. Najveći krivac za to jeste ugradna rasveta koja je učinila da se svetlo koristi i kao važan dekorativni element. Zato postoje određena pravila za odabir osvetljenja.

Ako imate neke loše izgletovane delove plafona, zida, onda nemojte postavljati osvetljenje koje će svetlost usmeriti ka tom delu, jer će se loš rad samo još više naglasiti. Ako imate neke delove zida, nekog reljefa, koji želite da naglasite, ugradna rasveta je tu najbolja, jer se sijalice mogu okrenuti ukoso, tako da snop svetlosti „bacaju“ upravo ka delu koji želite da izdvojite od svega ostalog.

Kada želite da osvetljenje bude jako, onda se možete igrati bojom zidova, jer bela boja neće dobro ići sa tim jakim osvetljenjem, kao ni sjajni premazi koji se često mogu videti na zidovima. I još jedan life hack kada je ugradna rasveta u pitanju, za sijalice birajte tamna kućišta, jer se tako neće primetiti da tamne od toplote, kao što se dešava sa kućištima koja su srebrna.