Koja je najbolja rasveta za mala dvorišta?

Baštenska rasveta ima dvostruku ulogu – ona je dekoracija, ali potrebna je da obezbedi dovoljno svetla za normalno funkcionisanje nakon zalaska sunca.

Koja je najbolja rasveta za mala dvorišta?

U svemu tome poseban izazov predstavljaju mala dvorišta koja pravilnom rasvetom mogu da budu upotrebljiva i tokom večeri, ali i da izgledaju prostranija nego što to zaista jesu, samo je potrebno odabrati najbolje osvetljenje za spoljašnji prostor.

U opremljenim prodajnim centrima postoje različiti modeli: lampe za dvorište (zidne i stubne svetljke), LED creva, spot svetla, plafonska spoljna rasveta… Više ne znači i bolje pa je važno pronaći meru, naročito u malim dvorišnim površinama da bi sve izgledalo lepo.

Ovo su naši najbolji saveti i preporuke za odabir dvorišne rasvete uz pomoć koje će dvorište „progledati“.

Koje vrste spoljašnje rasvete postoje?

U svakoj dvorišnoj strukturi postoji potreba za nekoliko različitih vrsta rasvete od kojih su najprodavaniji brendovi V - tac, Brilliant, Elstead…i služe kao:

  • Osvetljenje za veću bezbednost,
  • Rasveta za osvetljenje staza i prolaza,
  • Dekorativna rasveta,
  • Zidne lampe za dvorište,
  • Plafonska rasveta za jasno osvetljenje jednog područja.

I velika i mala dvorišta imaju potrebu za svim ovim elementima, samo što se na malim prostorima ona mora pažljivo rasporediti da bi se stvorio fenomenalan efekat igre svetlosti i senke, cela površina bila dostupna, a rasveta umerena. Upravo zbog toga se preporučuje da se kombinuju različite vrste za najbolji efekat.

Baštenska rasveta za veću bezbednost spoljašnjeg prostora

I manje okućnice imaju potrebu za rasvetom koja će obezbediti veću sigurnost prostora, a to se najbolje postiže uz senzorne lampe za dvorište koje su idealne iznad ulaznih vrata i kapija. Upozoriće na prilazak svakog i tako odvratiti neželjene posetioce.

Postoji i model koji se automatski pali na promenu nivoa svetla ili u određeno vreme što će obezbediti da je prostor uvek osvetljen i bezbedniji.

Rasveta za osvetljenje staza

Jedan od načina kako da dvorište bude i dekorativno i funkcionalno jeste rasveta za staze, a tu su LED traka u IP zaštiti neprikosnovena. Iako su dekorativna, odlično osvetljavaju put pa se postavljaju i uz stepenice, duž ivica plafona, zidova… Za ovu namenu je najbolje birati jednobojna LED traka u IP zaštiti ili ona koja imaju daljinsku kontrolu što će omogućiti da se svaki put kreira drugačiji ambijent.

Neobična plafonska rasveta za mala dvorišta

Modni trend koji je ujedno i ukras prostora jeste žičana plafonska rasveta. Ovo je specijalna rasveta za napolje i funkcioniše tako što su na jednoj žici postavljene sijalice i kada se ovakvi nizovi postave na konstrukciju dobija se gotovo praznična atmosfera i vesela sredina.

Sijalice su LED, kvalitetni dugotrajni modeli koji svojim izgledom mogu biti i retro pa da izgledaju kao nekadašnje sijalice sa žaruljom. U svakom slučaju se dobija interesantna plafonska rasveta koja je i dekoracija u prostoru, a ne zauzima prostor niti smeta korišćenju dvorišta.

Svetlosna dekoracija dvorišta – zidna rasveta i stubne svetiljke

Ne treba zanemariti ni zidne lampe za dvorište i stubne svetljke koje imaju isključivo dekorativni efekat, ali su ona „tačka na i“ koja od mračne okućnice pravi bajkovit predeo.

Zidne lampe za dvorište se ne moraju postavljati isključivo na zidove već mogu ukrasiti betonske stubove kapija, pergole, pomoćne objekate… lepo će izgledati ako se odaberu iste vrste i uklope uz stubne svetiljke koje su nezavisna rasvetna tela i takođe služe za dekoraciju.

Dobrodošle su i retro stubne svetiljke kao fenjeri, ali vam se mogu dopasti i noviji modeli koji su minimalistički, ali efektno naglašavaju neke delove dvorišta, a dok drugi delovi ostaju u senci.

Kako rasporediti rasvetu u dvorištu malih dimenzija?

Treba krenuti nekim redosledom, pa prvo odabrati LED reflektore koji će da obasjaju ulaze i donesu bezbednost spoljašnjem prostoru. Uz to, se mogu dodati zidne baštenske svetiljke koje su dopuna primarnoj rasveti okućnice.

Staze se svakako mogu ukrasiti LED trakama u crevu, a uz to će savršeno odgovarati samo nekoliko stubnih svetiljki koje su najbolje ako stoje u uglovima dvorišnih celina i neće praviti smetnju niti zauzimati puno prostora, a umerenim svetlom će kreirati prelepu atmosferu nakon što sunce zađe.

Nakon što se osmisli koncept, savet treba potražiti od stručnjaka koji se bave prodajom rasvete za unutrašnji i spoljašnji prostor.

Cilj je kreirati okruženje koje će delovati prostranije i moći da se koristi i noću isto kao i tokom dana. Prednost je i to što se sasvim sigurno obezbeđuje i dekorativni efekat pa će kombinacijom svetla okućnica izgledati mnogo lepše nego pre.

Sve se ovo postiže sa samo nekoliko dobro pozicioniranih baštenskih svetiljki. Izaberite i vi vaše favorite i transformišite svoj spoljašnji prostor.

Pročitajte:

Saveti za planiranje spoljne rasvete

Koje su prednosti rasvete u dvorištu

Najbolje osvetljenje za eksterijer – praktični i estetski razlozi za odabir