Najbolje osvetljenje za eksterijer – praktični i estetski razlozi za odabir

Eksterna rasveta je izuzetno važan deo pri izboru kompletne rasvete jednog doma. Ima i dekorativnu ulogu, ali omogućava i normalno funkcionisanje i korišćenje dvorišnog prostora tokom čitave večeri.

Najbolje osvetljenje za eksterijer – praktični i estetski razlozi za odabir

Pored klasičnih modela vrlo često se bira i senzorska rasveta za dvorište, tako da je važno doneti dobru odluku o vrsti sveta i broju rasvetnih tela da bi se igrom svetla i senke dobio najbolji rezultat.

Izbor će da zavisi od mnogo faktora, a najviše od kvadrature i položaja dvorišta, koliko kapija ima, ulaza, gde su staze i da li u prostoru ima objekata koji zahtevaju dodatnu rasvetu.

Klasična rasveta – za i protiv

Klasična spoljna rasveta je rasveta koja koristi obične ili LED sijalice, ali je prilagođena za spoljašnju upotrebu. Rade na različite izvore i na različite načine mogu da ukrase i obasjaju dvorište. Imaju standardan način rada i kontrole gde se pale na prekidač i sijaju sve dok se ne ugase.

Dobre strane obične rasvete su:

Klasična rasveta ima dekorativni efekat

Osim što obezbeđuje stabilnu jačinu svetla, ovo je model koji se koristi kao dekorativno svetlo i uvek izgleda savršeno. To je rasveta koja se stavlja u lampione i fenjere, zidne svetiljke, duž staza… na nekim mestima može biti samo dekoracija kao što su male spot LED sijalice, a negde je dopuna senzorskoj dvorišnoj rasveti kao što su lampioni i plafonska rasveta.

Ovo je odličan način da se naglase neki delovi dvoršta kao što su fontane, klupe, prostori za odmor i sedenje…, a isto tako se pažnja efikasno usmerava na neke druge stvari dok senke sakrivaju ono što je potrebno.

Jako svetlo za obasjavanje prostora

Za razliku od drugih modela, klasična rasveta je nenadmašna u jasnom osvetljenju prostora tamo gde je to potrebno.

Odlično je za obasjavanje ulaza, mračnih ćoškova, prolaza i omogućiti korišćenje spoljašnje površine svaki put kada je to potrebno. Najčešće se biraju žuto ili belo svetlo različite jačine, mada jako lepo izgledaju i svetiljke u različitim bojama.

Pročitajte dodatne predosti spoljne rasvete i kako ih upotrebiti.

Loše strane obične dvorišne rasvete su:

  • Obična dvorišna rasveta je veliki potrošač energije. Upravo zbog toga je dobro izabrati LED sijalice uz klasičnu rasvetu jer će to doneti uštedu iako sijalice sijaju dugo u noć.
  • Klasične sijalice moraju imati prekidače ili ugrađene tajmere za gašenje rasvete što je velika komplikacija i obaveza o kojoj morate voditi računa.

Kada odabrati senzorsku rasvetu za dvorište?

Senzorska dvorišna rasveta je tip rasvete koja ima ugrađen senzor koji kontroliše aktiviranje svetla i dužinu rada.

Najpoznatija je svakako rasveta sa senzorom pokreta, ali često se biraju i modeli koji se pale na promenu nivoa svetla u okruženju, nekada i oni koji se aktiviraju zvučnim senzorom.

Najčešće se postavljaju LED reflektori koji pružaju usmereno svetlo odlične jačine i dovoljno jako za jasnu vidljivost za kretanje bez ikakvih poteškoća čak i kada je ovo jedini izvor svetla.

Najveće prednosti senzorske rasvete:

  • Senzorska baštenska rasveta je mnogo trajnija od klasičnih modela. Jedan LED reflektor radi i do 2.000 sati, i ako se pretpostavi da radi 8h svaki dan, on može da radi i do 7 godina bez zamene, ali ako ima senzor radiće i mnogo duže. 
  • Rasveta sa senzorom štedi struju jer radi samo onda kada je potrebno i par minuta rada svaki put. 
  • Nenadmašan je način za bolje obezbeđenje prostora, a naročito model sa senzorom pokreta jer će upozoriti ukućane na prolaznike u blizini kuće.

Senzorska rasveta ima i neke nedostatke:

  • Rasveta sa senzorom nije praktična kada se dvorište nalazi u gusto naseljenom području, a svetiljke u blizini javne površine. Svetlo će reagovati na svaki pokret što će privlačiti pažnju iako realne opasnosti nema. 
  • Senzor pokreta će reagovati i na životinje pa će kućni ljubimci i male životinje bespotrebno aktivirati svetlo kada nema realne potrebe. 
  • I reflektori koji rade na promenu ambijentalnog svetla nisu uvek dobar izbor jer će sijati iako za to nema realne potrebe.

Koju rasvetu odabrati?

Možda je najbolja preporuka da se kombinuje i klasična i senzorska rasveta i tako dobije najbolji rezultat. Klasične modele koristite za dekoraciju, a ulaze i kapije osvetlite senzorskim sijalicama koje će raditi samo kada je to potrebno.

U svemu tome je važno da se postave odgovarajući modeli najkvalitetnijih proizvođača kao što su V tac, Brilliant, Elstead jer se tako osigurava kvalitet, trajnost i bezbednost upotrebe.

Sve to nabavite u prodavnici koja ima najrazličitije modele dvorišnih svetiljki: plafonske, podne, zidne, spot svetla…i svaka okućnica će izgledati fantastično!

Pročitajte:

Saveti za planiranje spoljne rasvete

Koje su prednosti rasvete u dvorištu

Ideje za rasvetu u dvorištu