10 saveta za planiranje spoljne rasvete

Stiglo je lepo vreme, što znači da je vreme da naše bašte i terase ožive. Ovi prostori nam omogućavaju da uživamo sami ili u društvu prijatelja tokom dugih letnjih večeri i zato je važno da im obezbedimo pravilno i efikasno osvetljenje. 

Evo nekoliko saveta kako pravilno da isplanirate osvetljenje za vaš eksterijer:

10 saveta za planiranje spoljne rasvete

Spoljnom rasvetom bi trebalo da ostvarimo prijatnu atmosferu i siguran ambijent oko naše kuće. Potrebna nam je različita vrsta rasvete u zavisnosti od toga šta želimo da osvetlimo. Prema  nameni određenog dela našeg dvorišta i okućnice zavisi koju vrstu spoljne rasvete ćemo da koristimo.  Pored različitih stilova i tipova rasvete pitamo se  kako izabrati onu koja odgovara našoj kući. Da bi smo postigli prijatan ambijent i funkcionalnost u našem dvorištu tokom noćnih sati  neophodno  je da  planiramo instaliranje spoljne rasvete bez obzira na veličinu prostora koji želiimo da osvetlimo.

 

Osvetljenje ulaznih varata 

Osvetljenje ulaznih vrata je dekorativno i praktično. Ono pomaže da se noću definiše izgled kuće i istovremeno predstavlja svetlo dobrodošlice.

Kada osvetljavamo prag i ulazna vrata svetlo služi kako bi se jasno video posetilac koji dolazi u naš dom.  Najčešće se na ovom mestu postavlja zidna spoljna rasveta, ili kao jedno svetlo iznad vrata ili dve svetiljke sa obe strane ulaznih vrata. Ako je u pitanju ulazni trem dobro pristaje plafonjera ili luster

Spoljna rasveta kod ulaznih vrata bi trebalo da proizvodi dovoljno svetla, ali da ne bude prejaka i zaslepljujuća i time neprijatna za one koji ulaze u kuću.

Rasveta stepenica i staza

Stepenice, prolazi i sve promene nivoa u prostoru je potrebno osvetleti zbog sigurnosti. Kod stepenica se ne preteruje sa postavkom rasvete. Ovde vlada pravilo da je manje više. Osnovna svrha kod osvetljenja stepenica je da se omogući dovoljno svetla da se vidi dubina stepenica i njihova ivica i olakša hodanje po njima. Osvetljenje na stepenicama bi trebalo daje mekano svetlo. To mogu biti trake koje se postavljaju u dno stepenika, lampe koje se ugrađuju u sam stepenik na vertikalnoj ravni ili u samom uglu stepenica. 

Kod osvetljavanja staza koriste se osvetljenje koje nije isuviše jako. To je zato što previše jako svetlo otežva oku da vidi podlogu tokom noći. Za staze su adekvatne lampe na stubove koje idu u nizu i kod kojih je svetlo upereno na dole.  Isto tako su praktične i estetski odgovarajuće svetiljke koje se ugrađuju u zemlju.

Osvetljenje mesta gde boravimo i obavljamo aktivnosti

U dvorištu imamo neki deo prostora na kojem noću provodimo vreme, sedimo, uživamo u toplim večerima ili obavljamo neke aktivnosti kao što je priprema hrane i roštilja. Na takvim mestima nam je potrebno funkcionalno svetlo. Osvetljenje ne bi trebalo da smeta očima kada osobe sede za baštenskim stolom zato je potrebno proveriti visinu na koju će da se instaliraju svetiljke. Tamo gde se odvaja neka aktivnost koristi se rasveta koja  fokusira snop svetlosti na određeno mesto. Ideja za osvetljenja bašte je mnogo, a evo šta trebate da znate prilikom ugradnje spoljašnje rasvete.

Postavka spoljne rasvete kod garaže 

Na garažama rasveta može da emituje jače svetlo i da služi kao sigurnosna rasveta.  U tu svrhu se postavljaju reflektori. Možemo da izaberemo reflektor sa senzorima na poktret ili sa senzorima na dan i noć i da se automatski pali kada počne da pada noć. Reflektor se postavlja na zid garaže tako da baca svetlost odozgo na dole. Snop svetlosti koje reflektori usmeravaju je širok i zato su oni praktični i služe kao spoljna rasveta za bezbednost.  Reflektori se dodatno postavljaju i na druge delove kuće, kod mesta koja su zavučena i mračna.

Pročitajte još neke od saveta za bolju eksternu rasvetu, kao i prednosti kvalitetne dvorišne rasvete.

 

 

10 saveta: 

Izdvajamo 10 saveta kako pravilno da isplanirate osvetljenje za vaš eksterijer:

1) Definišite svoj budžet i dekorativni stil

 

2) Izmerite prostore kojima je potrebno osvetljenje i definišite kritične tačke gde bi trebalo da se pojača rasveta. 

 

3) Funkcionalnost sistema osvetljenja je takođe važna i iz tog razloga moramo da razmotrimo prekidače i mogućnost jednostavnog uključivanja i isključivanja svetla. Zgodna opcija su senzori ili automatski mehanizmi koji olakšavaju upotrebu rasvete na otvorenom. Međutim, često nam je potrebno da ipak sami možemo da korigujemo šta će od rasvete biti uključeno, a šta ne. 

 

4) Za opšte osvetljenje pripremamo područja za rasvetu i definišemo ih, a onda je vreme da odaberemo vrstu lampe i/ili boju svetlosti kako bismo imali jasnu svrhu kompletnog osvetljenja. Detaljnije o odabiru boje i temperature svetla pisaćemo u narednom tekstu.

 

5) Kritična područja mogu biti pristupne tačke, staze, stepenice ili prozori. Ovde se misli na ona područja kojima je iz bezbednosnih razloga potrebna dodatna rasveta i za koje je veoma važno da imamo dobru vidljivost. To ne mora da znači da će njima manjkati i estetska nota. 

 

6) Za pristupne tačke, poput ulaza u dvorište, garažu ili sam ulaz u kuću moramo da koristimo direktno osvetljenje. Ovde je preporuka da se za direktno osvetljenje koriste reflektori, a radi bezbednosti i praktičnosti, možete odabrati i LED reflektore sa senzorom.  

 

7) Za staze i ugradne podove preporučujemo stubne svetiljke i ugradne podne svetiljke koje nam omogućavaju da definišemo željeno područje i imaju sigurnosnu notu, tj. omogućavaju nam da izbegnemo da ljudi padnu ili da se spotaknu dok hodaju po njima.

 

8) Za opštu rasvetu možemo da koristimo zidne i ugradne zidne lampe, kao i neke viseće svetiljke za homogenu distribuciju svetlosti.

 

9) Za dekorativno osvetljenje drveća, cveća ili fontana, solarne lampe daju fokusiranu rasvetu koja može biti usmerena. 

 

10) Pored toga, možemo da razmotrimo neke svestrane elemente, poput podnih ili prenosivih lampi koji nam omogućavaju da promenimo osvetljenje i da ga prilagodimo različitim potrebama u zavisnosti od prilike. Na primer, podna lampa može se koristiti i na otvorenom za posebne prilike, potreban vam je samo odgovarajući  priključak ili možete koristiti i stone lampe za romantičnu večeru ili za zabavu sa prijateljima.

 

Sada možemo uživati u našim baštama tokom cele noći bez brige o osvetljenju. Neka sezona uživanja na otvorenom počne! 

 

Izdvajamo iz ponude: 

Led reflektori sa senzorom

Pogledaj ponudu na našem sajtu i poruči idealne reflektore za upotrebu na otvorenom. Senzori omogućavaju da koristite direktno svetlo samo kada vam je zaista i potrebno, ali i zaštitu od eventualne krađe. Ukoliko se neželjeni gost nađe u vešem dvorištu, iz pomoć LED reflektora sa senzorom lako ćete ih uočiti.