Kako odabrati rasvetu za kuhinjske elemente

U svakoj funkcionalnoj kuhinji ima mnogo obaveznih elemenata, ali jedna od najvažnijih karakteristika je dobro osvetljenje. 

 

Kako odabrati rasvetu za kuhinjske elemente

Viseća i ugradna svetla odlična su za osvetljavanje velikih prostora, ali svetla ispod ormarića daju ravnomerno, ciljano svetlo za zadatke poput kuvanja i čišćenja. Iako se osvetljenje ispod ormarića najčešće nalazi u kuhinjskim ormarićima, ono se može primenjivati i pod policama u drugim prostorijama, poput kancelarija ili kupatila.

Mnogi dizajneri predlažu slojeviti plan osvetljenja u kome su ova svetla najvažniji sloj. Osvetljenje ispod ormarića eliminiše senke koje ostavljaju ormarići i osvetljava radne površine da bi olakšali svakodnevni poslovi, poput pripreme hrane. 

Može se koristiti i kao noćno osvetljenje za osvetljenje staze do ponoćnog zalogaja ili kao naglašeno osvetljenje za isticanje displeja, pozadinsko svetlo ili osvetljenje za radne površine. Ove vrste svetiljki možete ugraditi ili montirati. Suprotno opšem mišljenju, većina svetala koja se montiraju su dovoljno tanka da nestanu iza ivica ormarića. Morate namerno da se zavučete ispod ormarića i pogledate da biste videli montirane svetiljke.

Postoje dve glavne vrste osvetljenja: linearno i pojedinačno svetlo, spot. Linearna svetla pokreću čitavu dužinu ormarića, pružaju jednolično osvetljenje i lakše se postavljaju. Pojedinačna su podesiva, nezavisna oprema koja baca koncentrisane zrake svetlosti kako bi postigli željeni efekat. Ukoliko želite klasično osvetljenje, a ne linearno, šinska rasveta ili spot lampe su možda pravi izbor za vas.

Linearni tipovi LED osvetljenja

LED osvetljenje je najefikasnija opcija. Ono je često zatamnjeno i hladno na dodir sa životnim vekom od skoro šest godina. Dugoročno ćete uštedeti novac na zamenljivim sijalicama i računima za električnu energiju.

LED trake: Nazvane su i svetlosne trake, dužina svetlosnih traka je prilagodljiva za nepravilne ormare sa normalnim i niskim naponom osvetljenja u kućištu. Tanki su i fleksibilni, što ih čini strateškom opcijom za ormare sa kratkim okvirom lica. Na ormariće možete naneti svetle trake jednostavnim lepkom ili dvostrano lepljivom trakom.

LED creva: Malo deblja i čvršća od svetlosnih traka, led creva imaju plastičnu cev koja se proteže duž ormarića i dela gde se uglavnom udara nožnim prstima.

Svetlosne šipke: Šipke su veće i svetlije od led traka i creva. Nisu duge i ne montiraju se nisko kao traka ili LED creva za osvetljenje, ali svetlosne šipke i dalje pružaju veću pokrivenost od pojedinačnih spot svetala.

Kada planirate na duže, instalirajte dimere radi veće kontrole osvetljenja jer se vizuelne potrebe menjaju. Kako starimo, našim očima je potrebno više svetlosti da bi završili svakodnevne zadatke, poput čitanja recepta.

Ako želite da istaknete estetsku funkciju, koristite spot led lampe kao reflektore. Većina svetala su podesiva i lako prenosiva, tako da ih možete usmeriti prema detaljima koje želite pokazati.

Kod ormarića za skladištenje hrane, izbegavajte halogena i ksenonska svetla. One emituju više toplote od ostalih sijalica i mogu rastopiti namirnice u gornjem ormariću ili pokvariti proizvode ispod na radnoj površini. Ako imate sjajne stolove, montirajte fiksne pojedinačne svetiljke sa sočivima kako biste ublažili jačinu svetla i smanjili odbljesak. Ukollilo imate tamne ili mat ploče, koristite sijalice sa većim lumenima da biste sprečili apsorpciju svetlosti tamne površine.

Proverite koliko je prostora ispod vaših ormarića. Osvetljenje se mora sakriti ispod kućišta kako ne bi bilo vidljivo. Primarna veličina je dubina jer ograničava broj raspoloživih uređaja. Zatim proverite širinu ormarića. Fiksirani izvori svetlosti koji odgovaraju širini ormarića daju ravnomerno osvetljenje. Za profesionalni izgled odaberite boju rasvetnog tela koja odgovara vašim ormarićima.