Koje sve vrste sijalica postoje?

Za većinu, osnovna razlika među sijalicama jeste vrsta svetlosti koju ona daje, da li je to bela svetlost, da li žuta ili se, pak, radi o nekoj vrsti sijalica koje imaju svetlo u različitim bojama. 

 

Koje sve vrste sijalica postoje?

Međutim, to nije njihova podela prema različitim vrstama koje postoje. Rasveta funkcioniše u sasvim drugačijem smeru, jer je odabir boje svetla više estetski, te tu da ispuni potrebe određene prostorije i njene namene, dok je sama vrsta sijalice određena prema drugačijim parametrima koji pomažu da se odabere koji je tačno izvor svetlosti kome potreban. Ukoliko je i kod vas rasveta ovih dana našla u novim planovima za promene i renoviranja, možda vam vrste sijalice pomognu u tome koje da odaberete. Sijalice koje izaberete moraju biti kompatibilne sa prostorijama u koje se ugrađuju. Tako da ukoliko kupujete sijalice za dvorište, kupite one koje su namenjene za spoljnu rasvetu.

Sijalice za žarnom niti

Krenimo od osnove. Najjednostavnija rasveta, koja već skoro i da nije toliko u upotrebi, povezana je sa sijalicama koje imaju žarnu nit. To su obične sijalice koje su decenijama bile deo svakog domaćinstva i poslovnih prostora, a koje sada iz raznoraznih razloga, kako lošeg osvetljenja, tako i velike potrošnje električne energije i brzog kvarenja nisu najbolji izbor.

Halogene sijalice

Halogene sijalice su vid prethodnih sijalica, sa žarnom niti, ali se mogu koristiti sa dimerom. Njihova svetlost je najpribližnija dnevnoj i otporne su na više temperature. Za razliku od običnih sijalica daju dosta prirodnije svetlo, ali obe ove vrste se prilično zagrevaju tokom rada.


Fluorescentne sijalice

Iako se ne mogu koristiti uz obične prekidače, u najvećem broju slučajeva, ove sijalice su odlične kada postoji plan da rasveta posebno utiče na određeni enterijer ili eksterijer. Imaju grubo svetlo, koje je plavkasto, ali se može koristiti za emitovanje različitih boja svetlosti. Daju veću svetlost od običnih sijalica i imaju duži rok trajanja.

CFL ili kompaktne fluorescentne sijalice

Ukoliko želite da rasveta troši prilično manju količinu električne energije, onda su CFL sijalice dobro rešenje, jer koriste oko 25% energije od ukupne količine koju bi potrošile obične sijalice. Osim toga, ova vrsta sijalica daje toplije svetlo, traju do deset puta duže od običnih sijalica, pa su jedna od boljih zamena u odnosu na njih. 

LED osvetljenje

Koje god vrste sijalice da postoje, jedno je sigurno, sve se u ogromnom broju menja LED osvetljenjem koje dolazi u vidu LED plafonjeraled traka i tako dalje. Kada govorimo o estetskim promenama, rasveta koja koristi led sijalice dostiže najveće postignuće u uređenju enterijera ili eksterijera, jer se pažljivo mogu osvetliti čitave prostorije, spoljašnji prostori, ali i ciljani predmeti ili određene sitnice. Takođe pogodne su za osvetljenje ogledala za kupatilo. LED sijalice koje se ugrađuju u lampe za kupatilo moraju biti i namenjene za kupatilo, otporne na vlagu i vodu.

S druge strane, led sijalice imaju brojne prednosti u odnosu na sve druge vrste. Na godišnjem nivou, uz LED osvetljenje se može uštedeti čak i do 80% električne energije koja bi bila utrošena korišćenjem običnih sijalica, spot sijalica, i drugih vrsta. Uz sve to, LED paneli, plafonjere, trake, tokom svog rada ne greju, pa ne postoji opasnost od pucanja usled pregrejavanja. U okviru toga, LED sijalice su dosta dugotrajnije, jer ne dolazi do čestih pucanja, ali i pored toga, one je mnogo dužeg životnog veka. Jedna LED sijalica može trajati i više od tri godine, što je za jednu običnu sijalicu nezamislivo, posebno uzimajući u obzir koliko ih se promeni na samo jednom sijaličnom mestu za godinu dana. Tako da se ostvari ušteda finansija i na utrošku električne energije, ali i za samu kupovinu izvora svetlosti.