Zašto su moje LED sijalice previše svetle?

Vaša stara sijalica je izgorela i odlučili ste da je zamenite sa led sijalicom. Dok je zavijate na luster, shvatate da je ova sijalica previše svetla. 

Zašto su moje LED sijalice previše svetle?

Ukoliko uporedite običnu i led sijalicu, videćete da je njihova snaga ista, što svakako ne daje odgovor na pitanje, zašto su led sijalice svetlije.

Sve je u percepciji

Svetlost koja se može videti ljudskim okom zove se vidljivi spektar. Meri se u talasnim dužinama i pada između 380 i 760 nanometara. Sa obe strane vidljivog spektra nalaze se ultra ljubičasta i infracrvena svetlost, koje su za nas nevidljive. Sijalice sa žarnom niti (obične) i led sijalice daju vrlo različite spektre svetlosti. 

Kada izvor svetlosti radi, deo njegove energije se pretvara u toplotu koja postaje infracrvena svetlost. Njegova najjača svetlost je prema crvenom kraju vidljivog spektra. Kako se svetlost približava kraju onoga što možemo da opažamo, većina njene energije (do 90%) se pretvara u nešto što za ljudsko oko postaje nevidljivo. Kada je u pitanju led sijalica, stvari stoje malo drugačije.

Dizajniran za ciljanje vidljivog spektra, najveći nagib led svetla je u sredini. Pošto led diode takođe generišu manju količinu toplote, one ne gube toliko svetla na infracrvenom kraju. To znači da su ove diode sjajnije u odnosu na sijalice sa žarnom niti jer stvaraju veću količinu svetlosti koju ljudsko oko može videti.

Odabir sijalice

Međutim, zapamtite da se stvarni izlaz svetla meri u lumenu. Zato je najbolje da pogledate lumene kada razmatrate koje sijalice treba da izaberete. Ponekad led diode mogu biti navedene sa određenim ekvivalentom snage, ali se razlikuju po lumenu. Ukoliko samo opažate jačinu sijalice u vatima, možete da dovedete do toga da izaberete svetlo koje je suviše svetlo za željenu svrhu. Kako biste imali ideju o standardnom svetlosnom izlazu, daćemo vam primere koji pokazuju prosečan broj lumena po snazi sijalice:

1. Obična sijalica od 40 vati, jednaka je Led sijalici od 4 do 6 vati, odnosno 450 lumena.

2. Obična sijalica od 60 vati, jednaka je Led sijalici od 9 do 10 vati, odnosno 800 lumena.

3. Obična sijalica od 75 vati, jednaka je led sijalici od 11 do 12 vati, osnodno 1100 lumena.

3. Obična sijalica od 100 vati, jednaka je led sijalici od 15 do 17 vati, odnosno 1500 lumena.

4. Obična sijalica od 150 vati, jednaka je led sijalici od 25 do 28 vati, odnosno 2600 lumena.

Kelvin (boja svetlosti) takođe može da promeni osvetljenje. Kelvin se kreće od narandzaste boje, oko 2200 Kelvina, do plave boje (tj. 6500 Kelvina). Standardna sijalica je obično oko 2700 Kelvina, emitirajući toplu svetlost na koju ste navikli. Led sijalica sa istom temperaturom boje i lumena će imati sličan sjaj ali će i dalje biti svetlija. Ako zamenite tu 2700K sijalicu sa 4000K (koja simulira dnevno svetlo), preći ćete od žućkaste do sjajne bele. Takvi veliki skokovi su primetni i mogu izgledati vrlo drastično.

Saveti za pravo osvetljenje

Ako svetlo u početku izgleda veoma blago, prilagodićete se lako. Ukoliko vam, sa druge strane, svetlo zaista smeta, postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti osvetljenost. Ako želite da  vaše sijalice budu prigušene, možete ih upariti sa kompatibilnim prekidačem za zatamnjenje (pod uslovom da sijalica podržava mogućnost da se zatamni). Postoji nekoliko tipova prekidača za prigušivanje svetla. Na svu sreću, ukoliko ste ljubitelj stonih lampi, postoje prigušavači osvetljenja i za njih. Osvetljenje stone lampe koje sadrže led sijalice, može se regulisati uz pomoć utičnih dimera za stone lampe. S obzirom na to da stone lampe mogu biti veoma atraktivnog dizajna, led stone lampe mogu imati mogučnost promene boje svetla. Iz tog razloga, nijanse stone lampe su takođe koristan alat za osvetljenja.