Zašto je led rasveta idealna za kuhinju?

Kuhinja je jedan od najvažnijih elemenata svakog doma. Zapravo, upravo kuhinja čini jedan stambeni prostor domom. Zato treba posvetiti posebnu pažnju uređenja ovog dela stambenog prostora, a jedna od važnih stavki svakog prostora je i osvetljenje.

Zašto je led rasveta idealna za kuhinju?


Kako biste uživali u pripremi hrane, kao i u samom obedovanju, osvetljenje mora biti dovoljno kvalitetno i funkcionalno. Upravo zbog toga, led rasveta je sve popularniji izbor osvetljenja za kuhinju.

 

Zašto izabrati led rasvetu


Jedna od osnovnih karakteristika led rasvete je dugotrajnost i mala potrošnja električne energije. Naime, led rasveta može uštedeti i preko 85 odsto električne energije u odnosu na klasičnu rasvetu i mogu trajati čak 35 godina! Verujemo da su ove činjenice više nego dovoljne da zaboravite na klasične sijalice i počnete da koristite led rasvetu.

Najveći potrošač elektične energije je upravo kuhinja. Zbog toga je ova prostorija idealna za ugradnju led rasvete. Osim toga, led osvetljenje ne emituje toplotu kao klasične sijalice. Naravno, ova osobina je posebno važna u kuhinji kada je inače toplo dok kuvamo. Na tržištu postoje različite vrste led rasvete koje pružaju različiti nivo osvetljenja. Ali, ono što je zajedničko za sve to je pružanje prirodnog i prijatnog osvetljenja.

 

Vrste led rasveta


Svaka domaćica želi da bude prava kraljica u svojoj kuhinji. Ipak, da bi mogla da se posveti i uživa u kuvanju, neophodno je dobro osvetljenje. Led rasveta je upravo odličan izbor, jer na tržištu postoji veliki izbor različitih vrsta led rasvete koje se mogu montirati u kuhinji. Danas su najpopularnije led neonke, led trake i led strele koje se brzo, jednostavno i lako mogu ugraditi u kuhinjske elemente.

 

Led rasveta u kuhinji

 

Obezbedite različite izvore svetlosti


Jedno od osnovnih pravila za osvetljenje jeste da obezbedite razlilite izvore svetlosti kako bi svaki deo prostorije bio dovoljno osvetljen. Ovo je posebno važno za kuhinju, jer je tu neophodno da na različita mesta postavite osvetljenja, kako biste bez problema mogli da spremate hranu. Vrste rasvetnih tela koja se najčešće postavljaju u kuhinju su lusteri, spot lampe, plafonjere i zidne lampe.

Za kuhinju se preporučuje da obezbedite tri tipa rasvete: centralni, funkcionalni, kao i tip koji će dočarati atmosferu i oplemeniti enterijer. U našim domovima najčešće se nalazi centrali tip osvetljenja, koji je često veoma nepraktičan. Naime, centralno svetlo najčešće ne obezbeđuje dovoljno svetla za radne površine. Dok spremamo hranu, dodatno zaklanjamo ovakav izvor svetla, pa još manje svetlosti stiže do radnih površina. Zbog toga se preporučuje ugradnja zidnih lampi ili led rasvete koje se ugrađuju u gornje kuhinjske elemente.

Ugradnja funkcionalne rasvete podrazumeva ugradnju izvora svetlosti direktno iznad radne površine i električnih uređaja. Danas je sve popularnija led rasveta koja se ugrađuje upravo iznad navedenih elemenata. Naime, ovaj vid rasvete pruža dovoljno jaku svetlost, ali koja ne smeta našim očima. Takođe, led trake se relativno lako ugrađuju i ne zahtevaju zamenu, ili bušenje kuhinjskih elemenata na koje se ugrađuje.

Viseće svetiljke sa led sijalicama je najbolje postaviti iznad trpezarijskog stola, ili šanka. Ovakve svetiljke ravnomerno šire svetlost, tako da će svima obedovanje biti prijatno. Ukoliko želite da obezbedite pravu atmosferu, potrebno je da svetlo bude pravilno usmereno. Zato se preporučuje ugradnja prigušivača pomoću kojih možete podešavati stepen osvetljenja.