Šta su zapravo led sijalice i kako ih pravilno izabrati

Odlučili ste da zamenite sijalicu i pokušali da umesto starih sijalica, postavite led sijalice na vaš luster ili stonu lampu. Ovim potezom dobili ste više svetla. Bez obzira na to što su jačine obične i led sijalice jednake, svetlost je drugačija. Sigurno se pitate, zašto je to tako. Evo i odgovora:

Šta su zapravo led sijalice i kako ih pravilno izabrati

Razlike između led i obične sijalice

Kao što smo naveli, postavljanjem led sijalice primetili ste da je vaša prostorija više obasjana. Odgovor leži u različitom spektru svetlosti sijalica koje ste prethodno koristili i led sijalica. Kako ljudsko oko može videte samo određeni spektar svetlosti, led sijalice su napravljene tako da pružaju svetlost iz centra spektra koji je dostupan ljudskom oku, pa iz tog razloga deluje da više obasjavaju prostorije. Mogu se postaviti na lustere u dnevnoj sobi i na ostali tip rasvete u domaćinstvu.

 

Mere sijalica

1. Vati (W)

Vati predstavljaju meru za energiju koja se koristi prilikom rada nekog električnog uređaja. Na taj način, vati određuju i potrošenu energiju sijalice. Sa druge strane, vati nisu merna jednica koja meri osvetljenje, pa iz tog razloga, ova merna jedinica nije kompetentna za opis osvetljenja sijalice, posebno od kada na tržištu postoje led i štedljive.

 

2. Lumeni

Za razliku od vati, lumeni su mera za osvetljenje i veoma su bitni prilikom planiranja rasvete. Lumen predstavlja intenizitet vidljivog svetla koje proizvodi sijalica. Sa druge strane, lumeni su adekvatan pokazatelj načina kako je svetlost projektovana. Međutim, prilikom kupovine led sijalice, savetujemo da više obratite pažnju na lumene, koji predstavljaju stvarni izlaz svetlosti. Ukoliko sijalice budete birali isljučivo po jačini snage, odnosno vatima, možete dovesti do toga da vasa prostorija bude osvetljena i više nego što treba. Kako biste se lakše snašli u odabiru sijalice, daćemo vam par primera o ekvivalentnosti lumena i vati u pojedinim sijalicama.

Lumeni sijalice će se razlikovati i po tome da li je LED sijalica namenjena za unutrašnju ili spoljašnju rasvetu. Lumeni sijalice će zavisiti od prostorije do prostorije, pa će tako lumeni rasvete za kupatilo da se razlikuju od lumena u dnevnoj sobi.

1. Obična sijalica od 60 vati, jednaka je Led sijalici od 8 do 12 vati, odnosno 800 lumena.

2. Obična sijalica od 100 vati, jednaka je led sijalici od 16 do 20 vati, osnodno 1600 lumena.

3. Obična sijalica od 150 vati, jednaka je led sijalici od 25 do 28 vati, odnosno 2600 lumena.

 

3. Kelvin (boja svetlosti)

Kelvin predstavlja boju svetlosti i takođe utiče na osvetljenje prostora. Njegove nijanse kreću se od narandzaste (2200K) do plave (6500K). Jedna obična sijalica sadrži oko 2700 Kelvina. Led sijalica, sa istom temperaturom, pružaće svetliji i sjajniji snop svetlosti. 

 

Stone lampe i led sijalice

Stone lampe idealan su predmet za osvetljenje pojedinih delova prostorije.  Pored toga što mogu napraviti posebnu atmosferu, mogu i pojačati svetlost u sobi gde je potrebno. Takođe, kao što i sam naziv govori, posebno se mogu koristiti za usmeravanje svetlosti prilikom pisanja ili čitanja na radnom stolu. Kao takve, stone lampe u poslednje vreme sve više koriste led sijalice. Kao što je u tekstu navedeno, ukoliko je led sijalica pogrešno izabrana, osvetljenje će biti prejako, što naravno nije cilj stone lampe. Ukoliko se to desi, postoji nekoliko načina da osvetljenje smanjite. Pa tako, ako su vaša stropna svetla previše svetla, zamenite prozirne poklopce kako bi smanjili svetlo. Takođe, zamagljena stakla će kreirati difuziju svetlosti na podnošljivije nivoe, smanjiti odsjaj na sjajnim površinama kao što su ploče i stolovi, a takođe će i lepo izgledati. Postoji i opcija kupovine sijalica koje imaju matirano staklo, ukoliko niste sigurni koju jačinu sijalice izabrati. Ovo je posebno korisno za dekorativno osvetljenje kao što su lusteri i svećnjaci gde su eksponirane sijalice.

Nekada je kupovina sijalica bila jednostavna. Sijalica od 100 vati jača je od sijalice od 50 vati. Međutim, pojavom led sijalica, očigledno je da više nema potrebe gledati snagu sijalice u vatima već samo u lumenima. Stoga. Sledeći put, zastanite i setite se da pogledate prave oznake, pa će osvetljenost vaše prostorije poprimiti željenu svrhu.