Sezonske boje svetiljki u eksterijeru: Prilagođavanje osvetljenja tokom godine

Izbor rasvete obuhvata odabir vrste, boje i jačine dvorišnih LED svetiljki. Pored sijalica u boji, postoje i 3 boje bele – hladno bela, prirodna svetlost i toplo bela. Dobar izbor nije samo dekorativan već omogućava i vegetaciji prirodan ciklus koji se ne sme narušavati jer je važno da noću priroda spava. Temperatura svetla nije isto što i njena jačina i intenzitet.

Sezonske boje svetiljki u eksterijeru: Prilagođavanje osvetljenja tokom godine

Od temperature zavisi da li će ona biti žućkasta ili hladno bela, ali i sve nijanse koje su između. Te vrednosti utiču ne samo na estetiku i izgled prostora, već mogu da podstaknu emocije i raspoloženja. Dvorišta i bašte služe za odmor, rekreaciju, uživanje. Kada se odabere svetlo koje odražava ta osećanja kreiraće se mnogo prijatnija sredina nego kada vas rasveta iritira. Zbog svega toga – birajte pažljivo!

Boje rasvete za proleće, leto, jesen i zimu

Proleće i leto je period godine kada se priroda budi i razvija pa spoljna rasveta ne bi smela da ugrozi taj proces. Nasuprot tome, kišovita jesen i hladne, snežne zime su pogodnije za hladnije bele nijanse jer imaju više dekorativni rezultat. Staze i stepeništa je najbolje osvetliti Spot svetiljkama i RGB led trakama koje pružaju dovoljno svetla za normalno kretanje, imaju dekorativni efekat, a ujedno ne skreću previše pažnje na sebe. Odlično je kada je reč o sezonskim svetiljkama pa da sijaju samo onda kada je to potrebno.

Plafonska spoljna rasveta može da ima jedan ili više pozicija svetla. Iznad ulaza i duž zidova je bolje da su to jače, hladno bele LED sijalice koje imaju senzor tako da omogućavaju funkcionisanje, ali ne narušavaju ugođaj sedenja u dvorištu nakon što sunce zađe. Uvek je potrebno da pruže jasan pregled, ali uz ograničeno trajanje.

Prostor za sedenje takođe traže jači izvor svetla ali je uvek bolje kada se koristi više slabijih sijalica nego jedan izvor koji je izuzetno jak. Trebalo bi birati najnižu temperaturu i žućkasto svetlo jer je to simbol opuštanja, topline, a i biljkama prija jer podseća na sjaj mesečine. Ovakva rasveta se može i odložiti tokom jeseni i zime kada se dvorište ne koristi pa je dobro pronaći mobilne modele za jednostavniju upotrebu.

Reflektori koji imaju i ulogu dekoracije i najbolje je kada obasjavaju objekte i tako ne remete normalnu fotosintezu i život insekata. On će dati efektniji izgled prostora tokom kišnih večeri i onda kada pada sneg, a pošto ujedno tada i priroda miruje pa ovo svetlo ne utiče na biljni i životinjski svet. Opšti savet je da okom jeseni i zime rasveta generalno može da ima jaču, belu boju i da radi bez tajmera, ali da je usmerena tako da ističe lepotu i posebnost ovih godišnjih doba

Kako prilagoditi boje LED rasvete za praznično osvetljenje?

Božić, Vaskrs, Nova Godina, Noć veštica…su samo neki od povoda kada možete kreirati prazničnu atmosferu i u dvorištu, uz pomoć jedinstvene senzorske rasvete u boji.

Pored RGB traka koje emituju različito svetlo, uvek se mogu uzeti i LED sijalice koje emituju svaku nijansu, a ako imaju daljinski upravljač, onda mogu i da pojačavaju i smanjuju intenzitet po potrebi.

Rođendani, Božić i Nova Godina je vreme slavlja, radosti i okupljanja pa neka dvorište zasija u raznobojnim svetiljkama na pojedinim pozicijama napolju.

Neko voli da okiti fasadu, neko da ukrasi detalje u dvorištu. Kupite šarene svetiljke za dvorište sa tajmerom pa neka se svetla menjaju, a dvorište izgleda fenomenalno. Ovo je vreme kada je svaka dodatna dekoracija dobrodošla i zato izaberite jednu ili više boja i neka pomognu postojećim svetiljkama da kreiraju prazničnu atmosferu.

Noć veštica je specifična jer bi trebao napraviti gotovo sablasan doživljaj, a svetla su više nego dobra za tu namenu. Kupite kvalitetne LED sijalice u obliku sveća, one koje mogu da priguše svetlo i emituju tamne nijanse. Napravite igru svetlosti i senke uz pomoć senzorske svetiljke i zanimljive dekoracije.

Saveti za lako menjanje boja

Planirajte izgled svog dvorišta i kupite odgovarajuću rasvetu za svaku poziciju. Samo tako ćete imati mogućnost za puni efekat tokom svakodnevnog korišćenja ili posebnih prilika.

Plafonska i zidna rasveta su obično jače snage, samim tim i isijavaju hladnije belu svetlost. Zbog toga što tokom proleća i leti privlače insekte i bespotrebno sijaju stalno, treba birati modele sa senzorom pa da se prolazi obasjaju samo onda kada je to potrebno.

RGB trake su umereniji način osvetljenja koji emituje čak i do 10.000 nijansi i zato je pogodan da uvek sija, ali samo ako ima mogućnost korigovanja intenziteta. Previše mesta sa jakim osvetljenjem rasipa pažnju pa se gubi na estetskom izgledu prostora.

Fenjeri i lampioni imaju i dekorativnu i vizuelnu ulogu i zato je najbolje da budu toplije žučkaste nijanse, smanjenog intenziteta što uvek izgleda lepo i lako se kombinuje. Poštujte nekoliko važnih pravila u odabiru baštenske rasvete i razmislite kakve sve mogućnosti želite. Imate mogućnost da se divite svom dvorištu od najranijeg proleća pa do poslednjeg dana zime.

Pročitajte i kako održavati svetiljke u bašti.