Saveti za odabir najboljeg ambijentalnog osvetljenja za hodnik

prethodnom tekstu smo vam opisali koji su to osnovni faktori koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom planiranja rasvete za hodnik, a sada ćemo vam detaljnije približiti kako bi to trebalo da izgleda u praksi. 

Saveti za odabir najboljeg ambijentalnog osvetljenja za hodnik

Ako vaš hodnik ima visoki plafon, potražite viseće osvetljenje ili luster - tradicionalan ili moderan - da biste uveli žarišnu tačku u taj visoki prostor.

Neka dizajn rasvete bude u srazmeri sa površinom koja se osvetljava. Na primer, ako je vaš hodnik dugačak, viseće svetiljke morale bi da budu većeg dometa dok u malom hodniku, dobra zidna svetla mogu da vam budu sasvim dovoljna i da omoguće standardno funkcionisanje u hodniku. 

Mislite i o boji osvetljenja ukoliko koristite luster u određenoj nijansi. Dok će svetlije i blede boje omogućiti širenje svetlosti kroz bočne stranice lustera, kod tamnijih verzija ćete za rezultat imati nešto manje svetlosti jer će propusnost biti manja. 

Ugradne led plafonjere mogu da budu dobro rešenje ako visina zida u hodniku nije prevelika. Dobro rešenje može biti i više manjih svetiljki.  

 

Glavni saveti

Uključite više izvora svetlosti u hodniku - ma koliko on bio mali - kako bi postigli da prostor detaljnije obogatite, kao i da omogućite promene atmosfere.

Razmislite o postavljanju karakteristične svetiljke na kraju hodnika kako biste pomogli da se taj prostor naglasi i da delovao veće.

Ne zaboravite da osvetlite sva područja koja koristite u hodniku kako biste mogli da funkcionišete normalno u bilo koje doba dana ili noći. 

 

Saveti za odabir najboljeg ciljanog osvetljenja

Sloj osvetljenja koji dodate da biste omogućili postizanje određenog cilja ili pojačano osvetljenje u vrlo specifičnim oblastima je podjednako važno u hodniku kao i bilo gde drugde u vašem domu. Razmislite o dodavanju zidnih lampi na maloj visini koje će osvetliti podnu površinu kako bi se svima koji se kreću kroz hodnik omogućila bolja vidljivost. 

Standardne zidne lampe su takođe dobar izbor i opcija koju biste trebalo da razmotrite za osvetljavanje stepeništa na kome mogu da osvetle svaki pojedinačni stepenik kako bi se postigla bolja vidljivost i bezbednost. 

Imajte na umu i to da iako deluju funkcionalno, ova rasvetna tela imaju i dekorativni efekat, tako da svakako spadaju u vredna ulaganja.

Ukoliko vam je potrebno da možete da još jednom proverite svoj izgled pre nego što izađete iz stana, zidna svetla sa obe strane ogledala za hodnik ili lampe za ogledalo će vam pružiti odlično osvetljenje bez senki koje takođe dopunjava dekor enterijera. 

Stona lampa na konzoli za cipele ili na zidnom stočiću na kome se drže osnovne stvari koje su potrebne pred izlazak iz kuće može biti vredan dodatak za osvetljenje u hodniku. 

Dvorana velike veličine može biti prikladno mesto za kućni ured ako prostor prosi i ako nemate posebnu sobu ili ne volite ideju da se odreknete dela spavaće sobe ili životnog prostora.

Da biste obezbedili koncentrisano svetlo za površinu stola, trebaće vam namenska stona lampa. Ovde je pravilo da što je veća radna površina, to viša mora da bude lampa.