Rasveta u enterijeru – šta izabrati za svaku prostoriju?

Izborom pravog osvetljenja u enterijeru može se uticati na atmosferu i stvaranje pogodnog i prijatnog okruženja. Svaka prostorija u našoj kući zahteva određenu vrstu osvetljenja.

Rasveta u enterijeru – šta izabrati za svaku prostoriju?

 Na primer, u dnevnoj sobi bi trebalo izbegavati prejako LED osvetljenje jer se tako stvara ambijent u kojem ne može da se opusti. U kupatilu, sa druge strane,  bi trebalo izbegavati  hladno svetlo jer kada se pogledamo u ogledalo ovakvo svetlo stvara utisak starosti kože.

Dok meka svetla pomažu da se opustimo, ona ne utiču dobro na koncentraciju. Različite aktivnosti u kući zahtevaju i različitu vrstu osvetljenja i zato je je bitno izbeći greške prilikom postavke rasvete, kao i nepotrebno rasipanje električne energije.

Izbegnite centralno osvetljenje u dnevnoj sobi

U dnevnim sobama bi trebalo da se izbegava centralno osvetljenje na plafonu jer se tako stvara difuzno svetlo koje nije efikasno. Ovakav vid rasvete je naročito nepogodan kod radnog dela u dnevnoj sobi, gde je potrebno fokus osvetljenje kao što je stona lampa

Česta greška se pravi kada se svetlo stavlja pored zone gde je televizor. Takav izvor svetlosti postavljen pored ekrana stvara bljesak na njega. 

Ako postoji otvoren prostor, gde je dnevna soba velika i spojena sa trpezarijom i kuhinjom, za svaku ovu oblast je potrebno postaviti posebno osvetljenje. U onom delu gde se tokom dana opuštamo trebalo bi izabrati toplije svetlo.

Kako postaviti rasvetu u kuhinji?

Kod rasvete u kuhinji vodi se računa o različitim funkcijama i nameni svetla u zavisnosti od zone u kuhinji. Direktno osvetljenje je potrebno iznad zone gde se kuva, iznad oblasti gde je sudopera, kao i iznad radne površine gde se priprema hrana.  

U ovim oblastima u kuhinji osvetljenje ne bi trebalo da je puno hladno. Ukoliko je kuhinja u otvorenom prostoru najbolje je da se iznad trpezarijskog stola postavi direktno osvetljenje, a ostatak ostavi u senci kako bi se svetlošću odvojili delovi prostora. 

Kada se postavlja rasveta iznad stola savetuje se da bude na udaljenosti od 70 do 90 cm. Isto tako, što je svetlo manje postavlja se niže, a što je osvetljenje veće postavlja se više.

Toplo osvetljenje za kupatilo

U kupatilu je potrebno različito svetlo za opuštanje i pripremu pored ogledala i svetlo za čišćenje i održavanje higijene. Generalno, u kupatilu se izbegava hladno svetlo zato što stvara efekat starog lica u ogledalu. 

Najbolje je postaviti toplo svetlo oko ogeldala što pomaže prilikom brijanja, šminkanja i ostalih aktivnosti oko ogledala i lavaboa. Svetlo sa dimerom, pomoću kojeg može da se reguliše intezitet svetla je praktično kada se ujutru ili tokom noći ulazi u kupatilo.

Osvetljenje u spavaćoj sobi

Ovo je prostorija u kući u kojoj se opuštamo i zato je potrebno da vodimo računa koju ćemo rasvetu u njoj da postavimo. Ovde se preporučuje centralno svetlo ili luster koji je pogodan za svakodnevne aktivnosti kao što je oblačenje. 

Stone lampe koje stoje na ormariću pored krevete su uvek praktično rešenje za one koji čitaju uveče pred spavanje. Ukoliko je u spavaćoj sobi radni studio, stona lampa sa hladnim svetlom pomaže da se postigne koncetracija za rad. LED sijalice u ormanima, koje se pale prilikom otvaranja garderobera,  omogućavaju lakše snalaženje u njemu.