Pozitivan uticaj led svetla na naše zdravlje

Osnovu LED sijalice čine diode koje emituju svetlost. Idealna je zamena za običnu sijalicu jer troši i do 10 puta manje električne energije od standardne sijalice. Pokazala se i kao mnogo bolja opcija po pitanju životnog veka jer traje 25 puta duže. 

Pozitivan uticaj led svetla na naše zdravlje

Još jedna prednost LED rasvete ogleda se u tome što nema štetan uticaj na ljudsko zdravlje.

 

Svetlost i raspoloženje

Naučno je dokazano da svetlost utiče na raspoloženje. Nedostatak svetlosti može izazavati sezonsku depresiju, koja je najučestalija u zemljama sa nedovoljno sunčanih dana. Tipičan primer su nordijske zemlje. U nastojanju da reše ovaj problem naučnisi su patentirali posebne lampe. Sa druge strane, suviše svetlosti, posebno pred spavanje, može dovesti do nesanice jer utiče na smanjeno lučenje hormona sna (melatonina). Svetlost može biti u direktnoj povezanosti sa raspoloženjem, koncentracijom, hroničnim umorom, glavoboljom, lučenjem hormona...

 

Značaj veštačkog svetla

Jasno je da veštačkom svetlu treba posvetiti posebnu pažnju s obzirom na to da 30% svog života provedemo u njegovom ‚‚društvu.’’ Treba znati kada i kako baratati svetlom. LED rasveta upravo to i omogućava kroz različite načine instaliranja, podešavanja smera svetlosti, zatim samog intenziteta, ali i izbegavanja blještanja. Svaki čovek poseduje ‚‚unutrašnji sat.’’ On nam govori kada je vreme da se probudimo i kada je vreme da idemo na spavanje. Uloga veštačkog svetla nije da nas rasani i učini da provedemo još jednu besanu noć, već da nam omogući da u prijatnoj atmosferi obavimo sve što smo planirali pred spavanje. LED svetlo nam to omogućuje kroz različite ideje ugradnje i instaliranja.

 

Boja svetlosti

Živimo u svetu u kome smo obasipani mnoštvom različitih informacija, vrlo često suprotstavljenih. I ovaj ‚‚test’’ je LED rasveta ‚‚položila.’’ Za koju god boju svetlosti da se opredelite LED rasveta je dizajnirana da može da je emituje. Tako prilikom kupovine možete da se informišete o boji svetlosti koju LED proizvod emituje. Kako? Zaključak o tome kakvu svetlost će dati LED rasveta izvlači se iz podatka o temperaturi svetlosti sijalice. Temperatura svetlosti sijalice se izražava u kelvinima.

Postoje 3 glavne boje veštačke svetlosti:

  1. Topla boja svetlosti (žućkasta) predstavlja svetlost temeprature boje od 2700 do 3300 kelvina,
  2. Neutralna boja svetlosti (prirodno bela ili dnevna) je ona koja se kreće u rasponu temperature boje od 3300 do 5300 kelvina i
  3. Hladna boja svetlosti (plava) je iznad 6000 kelvina.

 

LED svetlo i prostor

U zavisnosti od svrhe prostora instaliraće se i adekvatno LED svetlo. Za poslovni prostor je poželjna najjača svetlost, isto važi i za izloge, ordinacije, čitaonice itd. Dok je za kuću preporučljiv različit odabir svetla jer kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba, podrum i ostale prostorije imaju različitu namenu.

LED svetlo je eco friendly

LED sijalice ne ispuštaju CO2, niti štete okruženju. Potpuno su bezbedne za korišćenje. Zbog veoma dugog životnog veka ne iziskuju čestu zamenu novim. Pored toga što su ekonomične, pružaju mogućnost potpune slobode u podešavanju jačine svetla. Ne pregrevaju se, za razliku od običnih sijalica. I što je najbitnije, prilikom kupovine izbor možete prilagoditi svakoj vašoj ideji – od boje svetla koju želite pa sve do željenog mesta ugradnje.