Najbolja pozicija za postavljanje reflektora u bašti - saveti za maksimalnu pokrivenost

Kvalitetna rasveta omogućava bezbedno korišćenje dvorišne površine i nakon zalaska sunca, ali od pozicije rasvetnih tela zavisi efikasnost i konačni učinak svetiljki. 

Najbolja pozicija za postavljanje reflektora u bašti - saveti za maksimalnu pokrivenost

Uz pomoć dobro raspoređenih svetala svoje dvorište ćete koristiti od ranog proleća pa do kasne jeseni. Pored estetske komponente, pravilan raspored je važan i zbog bezbednosti, ali i kreiranja mističnog uređenja uz pomoć igre svetla jer će dvorište lepše izgledati kada ima nekoliko centara koji emituju svetlo.

Zašto su reflektori toliko traženi?

Jedna od posebnih vrsta dvorišne rasvete jesu i LED reflektori koji pomažu da se jače svetlo usmeri u određenom pravcu.

Posebnost ovog modela je u tome što svetlosnu diodu okružuje reflektivni panel pa se svetlo usmerava direktnije i ne rasipa bespotrebno. Za razliku od drugih modela kao što su LED trake, obične sijalice, mala SPOT svetla…, samo ovaj model ima kombinaciju konstrukcije koja pruža precizno svetlosno usmerenje i jako svetlo pa su adekvatnije i kao zidna i kao podna rasveta.

Zbog svojih performansi koriste se i kao deo javne rasvete, ali je nenadmašan i kao spoljna rasveta u privatnim domovima.

Vrste reflektora i kako odabrati odgovarajuće modele?

Da bi se pronašla odgovarajuća pozicija i da bi LED reflektor pružio odgovarajući efekat on mora i da bude odgovarajuće vrste:

  • Radni napon
  • Ugao rasipanja svetla
  • Boja svetla
  • Snaga svetla
  • Potrošnja energije i klasa zaštite.

Odabir prema ovim karakteristikama daje jedinstvene osobine svakog modela pa se može dobiti svetlo male, srednje ili velike snage.

Pored toga, postoje i modeli sa tajmerom, senzorom ili sa ručnim uključivanjem pa su pozicije za upotrebu ovog modela baštenske rasvete zaista raznovrsne i brojne.

Postavljaju se na različite pozicije

LED plafonjere su odlične kao rasveta iznad ulaza i duž natkrivenih staza, a sada dobijaju i mogućnost osvetljenja uz pomoć reflektora. Ova plafonska baštenska rasveta omogućava pozicioniranje kako na plafon, tako i na zid, a da se pri tome ne gubi na učincima rada. Tajna se krije u konstrukciji reflektora, ali i zglobnom podešavanju nagiba pa su idealni i kao plafonjerke, ali i kao zidna rasveta koja pruža odlično osvetljenje.

Ono što reflektore izdvaja jeste i to što postoje i modeli na štapu sa sopstvenim priključnim kablom pa se mogu pozicionirati bilo gde u dvorištu i obezbediti pravilno osvetljenje određenog prostora.

I za kraj, podni reflektori kreiraju jedinstven ambijent koji izdvaja delove dvorišta i najčešće se postavlja u blizini objekata čime se oni ističu, a u senci ostaju delovi koje nije potrebno koristiti nakon zalaska sunca.

Idealna mesta za pozicioniranje

Prvo mesto gde najviše odgovara usmerena svetlost reflektora jeste iznad vrata, kapija i prostora za sedenje. Za tu namenu se koriste plafonski model, usmereno toplo belo svetlo i vrlo često senzori pokreta ili sa tajmerom.

Duž fasade kuće, ukrasnih fontana ili drugih većih građevina se često postavljaju podni LED modeli koji imaju više dekorativni efekat.

Mobilni reflektori se odlično uklapaju sa ostalom spoljašnjom rasvetom, uz rasvetu duž staza, sa stepenišnim svetlom, kao glavni ili dodatni izvor jačeg svetla koji jasno obasjava prostor u mraku.

Svetlost pokriva određenu površinu pa reflektore treba pozicionirati tako i da se uklapaju uz ostatak rasvete, da oni osvetljavaju delove koji inače nemaju svoj izvor svetla. Tako se obezbeđuje:

  • Maksimalna ušteda električne energije
  • Minimalni broj rasvetnih tela koji ostvaruju maksimalan učinak
  • Bolju kontrolu spoljašnje dvorišne rasvete.

Dodatni saveti za najbolji svetlosni efekat

Da bi se postigli najbolji efekti kako u funkcionalnom, tako i u estetskom smislu obavezno kombinujte više vrsta baštenske rasvete i to tako da se svetlo emituje iz različitih pravaca i različitih visina.

Obavezno kupujte modele koji imaju tajmere, senzore, podešavanja jačine i usmerenja svetla. Na ovaj način se umerenije osvetljava spoljašnji prostor i svetle samo oni delovi koje je neophodno osvetliti i koji su estetski lepi.

Jače svetlo kao što su reflektori bi trebalo da sijaju ograničeno ili da osvetljavaju rubne delove tako da ne pokrivaju svetiljke koje imaju slabije svetlo. Na ovaj način se i struja štedi pa se i ostvaruje realna korist i uštede.

Umerenost i dobar plan su pola posla u odabiru spoljašnje rasvete. Da bi se zaokružio ceo proces važno je odabrati različite modele koje nude renomirani proizvođači. Tako ćete uz odličnu cenu dobiti i savete pa ćete trajno rešiti važno pitanje osvetljenja spoljašnjih delova jednog prostora.