Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine LED reflektora?

Postoji nekoliko ključnih stavki kada je odabir LED reflektora u pitanju. 

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine LED reflektora?

Najbitnija prednost ovakvog osvetljenja je u štedljivosti električne energije. Takođe, životni vek LED reflektora je znatno duži od bilo koje druge vrste osvetljenja. Samim tim, LED reflektori čine manji finansijski trošak. U ovom tekstu želimo da vam približimo LED osvetljenje i damo osnovne karakteristike. LED reflektore možete koristiti i za unutrašnju i za spoljašnju rasvetu. Unutrašnja rasveta se odnosi na uredjenje enterijera, spoljašnja na uličnu rasvetu, dvorišnu, baštensku, scensku...

 

Boje LED osvetljenja

Prostorije u kojima se dugo zadržava najbolje je da ima osvetljenje tople bele boje. Ovakvo svetlo daje osvetljenje žuto nijansirano. Za kupatila bi najbolje bilo postaviti neustralna bela svetla. Ova bela boja je najprikladnija i za kuhinje i radne prostorije. Takvo osvetljenje je najpribližnije dnevnoj svetlosti. Plavu nijansu imaju hladne bele boje i ovo LED osvetljenje je najprikladnije za izložbena mesta i specifične radne prostorije. LED reflektori su se kao vrsta osvetljenja odlično pokazali i sve se više koriste zbog svoje dužine trajanja i praktičnosti.

 

Jačinu svetla birate u zavisnosti od vrste prostorije

Jačina osvetljenja LED reflektora se meri luksom. Želimo da vas uputimo u to koja je razlika izmedju luksa i lumena: Dok lumen meri osvetljenje po metru kvadratnom, luks predstavlja jedinicu osvetljenosti. Gde će se postaviti LED reflektori i koja će biti jačina svetlosti svakako zavisi od toga kojoj prostoriji je potrebno osvetljenje. Kuhinja i kupatilo zahtevaju više svetlosti od spavaće sobe. Ukoliko je , na primer, vaša dnevna soba veličine 10 kvadratnih metara, potrebno joj je izmedju 100 i 200 luksa što znači 1000 do 2000 lumena. Ukoliko je prostor od 25 kvadratnih metara potrebno je oko 5000 lumena, za sam sto u kuhinji je potrebno za osvetljenje oko 500 do 600 luksa, što je 3000 do 4000 lumena. Računajte na to da su ovo sve cifre koje mogu varirati od samih predispozicija prostorije.Ukoliko je recimo zid ili je nameštaj u tamnijoj boji, da bi osvetljenje bilo korektno potrebno je dodatnih 100 lumena po metru kvadratnom. Ova kalkulacija je svedena na proračunu da je plafon visok 2.5.metara. Kako o ukusima ne treba raspravljati i postoje ljudi koji žele da imaju više svetla u prostoriji koja za to nije predviđena ovom proračunu dajte odstupanje od nekih 15%.

 

Da li su LED reflektori štetni?

LED reflektori su prilično ekonomični, troše osetno manje električne energije i u potpunosti su ekološki prihvatljivi. LED reflektori nemaju u sebi štetni sastav, materijali nisu štetni, LED rasveta se manje zagreva i nema opasnosti od ikakvog pucanja. Ranije je najpopularnije osvetljenje podrazumevalo plavu, zelenu ili crvenu boju. Nakon toga je došla bela boja koja je unapređena i sada je napopularnije osvetljenje sa toplim žućkastim svetlom. Smatra se da  su ranije postojala neželjena dejstva belog osvetljenja, samim tim se sada u ponudi najčešće nalaze LED reflektori koji daju svetlost koja podsećaju na sunčevo svetlo.