LED trake i njihova primena

Upotreba LED traka je sve veća u savremenom dizajniranju osvetljenja. Koriste ih arhitekte i dizajneri, primenjuju se u industrijskim objektima, komercijalnim projektima, kao i u domaćinstvima. 

Imaju sve veću primenu zbog svojih karakteristika kao što su: efikasnost i ušteda električne energije, dostupne su u različitim bojama i sa različitim intenzitetom osvetljenja, a i lako se instaliraju.  

LED trake i njihova primena

Upotreba LED traka je sve veća u savremenom dizajniranju osvetljenja. Koriste ih arhitekte i dizajneri, primenjuju se u industrijskim objektima, komercijalnim projektima, kao i u domaćinstvima. 

Imaju sve veću primenu zbog svojih karakteristika kao što su: efikasnost i ušteda električne energije, dostupne su u različitim bojama i sa različitim intenzitetom osvetljenja, a i lako se instaliraju.  

 

Kako izgledaju LED trake?

LED trake su fleksibilne površine na kojima su raspoređene LED diode. Proizvode se u različitim nijansama bele boje, kao i u više različitih boja. Lako se instaliraju, mogu da se skraćuju običnim makazama i uz njih mogu da se koriste kontrolori boja i dimeri za intezitet svetlosti. LED trake su energetski efikasne i troše manje struje u odnosu na klasičnu rasvetu.

 

 

Samolepljive, savitljive i mogu se rezati

LED trake poseduju samolepljivu pozadinu što im dozvoljava da budu zalepljene na bilo koju površinu. 

Kako je traka dizajnirana da bude fleksibilna to omogućava njeno postavljanje u bilo kom položaju, što znači da se može zalepiti na neku površinu i pod određenim uglom. Može se postaviti i pod uglom od 90 stepeni, a da to ne remeti njen rad. Ova osobina LED trake, da može da bude savitljiva, daje mnoge opcije prilikom planiranja osvetljenja i mogućnost za nešto kreativnija rešenja prilikom postavljanja rasvete. 

Još jedna bitna karakteristika LED traka je da se mogu rezati. Dovoljan je jedan par makaza da bi se traka isekla na željenu dužinu, a na traci je obeleženo mesto gde bi trebalo da se seče.

 

Šta je potrebno znati pri kupovini LED traka?

Postoji nekoliko parametara na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine LED traka. One se kupuju u kolutovima od po nekoliko metara i mogu da se seku na željenu dužinu. 

Jačina svetlosti koju emituju se meri lumenima. Lumenaža zavisi od snage, što je veća snaga to je veća i lumenaža. Temperatura boje je indeks koji se odnosi na to da li je u pitanju hladna ili topla bela boja.

Ukoliko u garderoberu slabo prepoznajete slične boje, kao što su npr. crna i teget, postavite  LED trake sa visokim CRI (color rendering index).  Što je ovaj indeks veći, boje u enterijeru će izgledati  kao i na prirodnoj svetlosti. On se kreće od 0 do 100 i u ovom slučaju je preporučljivo koristiti LED trake sa CRI preko 80. 

Razlog zbog kojeg se koriste LED trake je ušteda u električnoj energiji. Vati su jedinica mere koja  nam govori koliko električne energije se koristi prilikom korišćenja rasvete.  Prilikom kupovine LED traka potrebno je obratiti pažnju koliko vati je označeno na pakovanju. Ako na traci piše 24W, to znači da se na svaki metar trake troši ova količina energije i da cela traka koristi znatno više energije. LED traka koja koristi 24 volta neće raditi sa napajačem od 12 volti zato je potrebno naći odgovarajući napajač.

CRI indeks  govori o tome kako boje izgledaju u poređenju sa bojama pod prirodnom svetlošću. Ovaj indeks se meri od 0 do 100. Ako je CRI indeks kod LED trake veći od 80, boje će izgledati prirodnije. U trgovinama, filmskoj industriji i za komercijalne svrhe koristi se indeks preko 90.

 

Oprema za instaliranje LED traka

Proces instaliranja LED traka je prilično lak i ne traje dugo. Osnovna oprema koja je ovde potrebna pored LED trake je napajanje. Opciono ,od opreme mogu da se koriste još i konektori koji  služe da se spoji više traka.  Dimeri i kontrolori dodatno služe za regulisanje inteziteta osvetljenosti i promenu boja. 

 

Kako se LED traka postavlja? 

Proces instaliranja LED traka je prilično lak i ne traje dugo. 

Prvo je potrebno izmeriti dužinu mesta na koje želimo da postavimo traku. Trake se prodaju u kolutovima od po nekoliko metara i lako ju je iseći na onu dužinu koja nam je potrebna. Osnovna oprema koja je ovde potrebna pored LED trake je napajanje.  Na isečenu traku se postavlja napajanje koje se priključuje u struju. Na kraju trake se nalaze bakarna polja na koja se stavljaju konektori za struju. 

Traku, zatim, lepimo na određenu površinu, a možemo da koristimo i aluminijumske profile. U ove profile se upakuje traka kada ne želimo da koristimo sirovu traku, već da dobijemo difuzno svetlo.

 

Ostala oprema za instalaciju LED traka

Opciono, uvek mogu da se pored LED trake i napajanja koriste kontrolari za promenu različitih boja, brzinu promena boja, kao i dimeri za promenu nivoa osvetljenosti.  LED trake se prave u beloj boji koja se kreće od toplo bele do hladno bele. Postoje LED trake u različitim bojama, odnosno, LED diode su u jednoj boji ili na njima mogu da se smenjuju različite boje.

Umesto lepljenja “sirove” trake mogu da se koriste aluminijumski profili u koje se postavljaju LED trake. Oni služe za ugradnju linearne LED rasvete i služe kao difuzeri dajući meku i glatku svetlost. Aluminijumski profili pružaju zaštitu i održavaju životni vek LED trake. Štite LED traku od vlage i pogodne su za kuhinje i kupatila. 

 

Ukoliko smo uspeli da vas upoznamo sa osnovnim principima LED traka, vreme je za naredni korak. O idejama za primenu Led traka pisali smo na blogu Primena LED rasvete na nestandardnim mestima. Nadamo se da će vas ovaj blog inspirisati da upotrebite ovo moćno rasvetno sredstvo i u vašem domu, a kompletnu ponudu LED traka i prateće opreme možete pogledati na ovom linku ili nas posetite u najbližem salonu. Spisak MobiliArt maloprodajnih objekata pogledaj ovde.