Kupatilska rasveta za ogledala - kako odabrati?

Rasveta za kupatilska ogledala mnogima ne izgleda kao važan deo uređenja prostora, pa najčešće rešenje vide u postavljanju jednostavne, najčešće fluoroscentne, duguljaste lampe iznad ogledala. Međutim, ako se osvetljenju pristupi sa malo više pažnje, dobiće se potpuno novi izgled i atmosfera kupatila. Na taj način, kupatilo nije više samo prostor za brzinsko kupanje i pranje zuba, već postaje ugodan mali spa u vašem domu.

 

 

Kupatilska rasveta za ogledala - kako odabrati?

 

Nekoliko početnih saveta

Pre nego što napravite plan osvetljenja za ogledala u kupatilu, sagledajte nekoliko karakteristika: koliko izvora svetla želite (plafonsko, sporednu lampu, ogledala sa već ugradnim svetlom), obratite pažnju na veličinu kupatila i na udaljenost različitog osvetljenja u njemu, kao i gde želite da postavite malo jače osvetljenje. Takođe, obratite pažnju koliko ima dnevnog svetla. I na kraju, bilo bi dobro uklopiti boje u kupatilu sa osvetljenjem - tamnije pločice zahtevaju malo jače osvetljenje u hladnijim tonovima, i obrnuto. 

 

Diskretna rasveta za ogledalo

Ono gde je osvetljenje vrlo potrebno i korisno je upravo ogledalo. Osim toga, osvetljeno ogledalo stvara i osećaj dodatne, veće prostorije. Najčešće izbor pada na ogledala sa ugradbenom rasvetom, koja se obično nalazi u vidu lampica u gornjem ili u donjem delu ogledala. Ukoliko ogledalo koje se vama dopada nema ugradnu rasvetu, za to vam odlično mogu poslužiti led trake i led creva

Led trake se jednostavno postavljaju, mogu biti samolepljive, a mogu se postaviti u uski kanal koji se sitnim šrafovima diskretno postavi oko ogledala. To je možda i bolje rešenje, jer usled vlage, samolepljiva traka može često odlepljivati. 

Led creva su takođe jedno od boljih rešenja za kupatila, upravo zbog vlage. Ona emituju više nijansi toplog ili hladnog svetla. Veoma je savitljivo i otporno, može se seći po potrebi, a ugao rasipanja svetlosti je 360 stepeni. I led traka i led crevo osim osvetljenja,  imaju i dekorativnu ulogu, kao savršeno skriveno svetlo. 

 

Zidna lampa Andaluz

 

Lampa dodatno naglašava 

Od svih prostorija gde vam je svetlo najpotrebnije, to je definitvno prostorija sa ogledalom, bilo to kupatilo ili hodnik. Najčešća rešenja su u vidu duguljastih lampi koje se montiraju direktno iznad ogledala. U odabiru nijanse svetla, treba obratiti pažnju da jačina sijalice bude adekvatna i toplije boje, jer bi u suprotnom imali utisak umora i senke na licu. Ukoliko želite da stavite dodatno svetlo u kupatilo, najčešće se to radi pomoću dve zidne lampe sa obe strane ogledala. Lampe se postavljaju simetrično, u visini očiju, a oko 165 cm od poda. Ukoliko odaberete lampe neobičnog dizajna, dodatno ćete dekorisati vaše kupatilo. 

 

 

Lampa za slike i ogledalo V tac

Takođe, za ogledala u kupatilu, ali i u drugim prostorijama, kao što je dnevna soba, adekvatnim lampama za slike i ogledala dajete utisak tople, porodične atmosfere. Ove zidne lampe isto tako mogu dodatno da naglase lepotu slike koja visi na vašem zidu. U skladu sa tonovima slike i njenom veličinom, birate boju svetla i ugao osvetljenja lampe. Obično se postavljaju iznad ogledala, a svetlo može biti malo odmaknuto ili direktno upereno u oslikano platno. 

 

Kako osvetliti malo kupatilo?

Mala kupatila će izgledati još manja ukoliko su tamna i slabo osvetljena. Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete kupatilo ispuniti svetlošću. Prvo, plafonska rasveta, naročito u vidu nekoliko malih, ugradnih lapica učiniće veliku stvar. Ako tome dodate par kreativnih rešenja, kao što su ogledalo sa skrivenim led trakama, osvetljeni ormarić iznad lavaboa i led svetla ugrađena u pod oko vaše kade, onda ćete svom kupatilu dati potpuno novu dimenziju.

 

Kompletnu ponudu kupatilske rasvete na našem sajtu možete videti na ovom linku