Kakva rasveta je najbolja za kupatilo?

Kakva rasveta je najbolja za koje kupatilo i gde bi trebalo da bude postavljena, najpre zavisi od veličine kupatila. 

Kakva rasveta je najbolja za kupatilo?

Renoviranje kupatila često podrazumeva potpune promene, od pločica do kade, zamorno je i dugo traje. Međutim, ako želite da unesete samo malo drugačijeg duha u ovu prostoriju, možete to veoma jednostavno učiniti ako se rešite da rasveta postane Vaš saveznik u ovom poslu.

rasveta za kupatilo
Kakva rasveta za kupatilo je najbolja za koje kupatilo i gde bi trebalo da bude postavljena, najpre zavisi od veličine kupatila. Kvadratura određuje mnogo toga, od rasporeda nameštaja u čitavom enterijeru pa sve do ove prostorije i njenog osvetljenja, odnosno načina na koji će rasveta biti postavljena na plafonu ili zidovima.


Rasveta za mala kupatila


Pre svega, malo kupatilo ne mora biti samo u malom stanu, te sa ovim muku možete mučiti čak i u prostorima veće kvadrature. To nikako ne znači da Vaše kupatilo treba da bude samo praktično – naprotiv, eleganciju Vam može postići i rasveta, dobro postavljena i uparena sa ostatkom prostorije.


Naime, led rasveta odlično izgleda ispod i iznad ogledala iznad umivaonika, a potpun efekat možete postići i ako se rasveta nađe oko čitavog ogledala. To ujedno može biti i jedini izvor svetlosti u prostoriji.


Druga opcija je, svakako, rasveta na plafonu (LED plafonjere), koja se posebno preporučuje u izuzetno malim kupatilima, jer na ovaj način čini prostoriju vizuelno mnogo prostranijom. I ovde možete birati različite opcije, te se rasveta može naći iznad kade ili tuš kabine i iznad poda, a ako postoji mogućnost i da se jačina rasvete podešava, uvek možete sebi stvoriti pravi ugođaj u tuširanju ili kupanju nakon napornog dana.


Takođe, rasveta iznad kade ili tuš kabine doprinosi i odvojenosti ovog elementa od ostatka prostorije i njenoj posebnoj osvetljenosti, te vodite računa da će ovaj deo biti posebno istaknut ako rasveta iznad njega postane glavni izvor svetlosti.


Rasveta za velika kupatila


Velika kupatila takođe mogu veoma elegantno izgledati ako im se pridruži rasveta, pogotovo zato što daju više prostora za različito eksperimentisanje u kome možete uživati.


Za početak predlažemo jednostavne varijante koje podrazumevaju da se rasveta postavi iznad i ispod ogledala, kao i da se ugradi u kupatilske police ili ormare sa providnim vratima. Ovo su jednostavna, a elegantna rešenja koja, sigurni smo, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


Za nešto veće kvadrature od uobičajenih velikih kupatila predlog je svakako rasveta na plafonu u vidu zvezdanog neba, koja kupatilo zaista može pretvoriti u pravu kućnu oazu i učiniti da se drugačije osećate svaki put kad uđete u ovu prostoriju.
Ako imate na umu i estetske momente u ovoj prostoriji, predlog je i da rasveta bude tako postavljena da osvetljava slike ili fotografije na zidovima koje uvek daju lični pečat ovoj prostoriji i povezuju je sa ostatkom stana ili kuće. U tim slučajevima, rasveta se tako namešta da osvetljava sliku sa donje ili gornje strane, na taj način bacajući akcenat u ovoj prostoriji. U nekim slučajevima, to mogu biti i najjači izvori svetlosti, dok će ostala kupatilska rasveta biti prigušena.


Velika kupatila imaju i tu prednost što rasveta može poslužiti i za poigravanje bojama, te možete birati čak i zvezdano nebo u boji ili pak rasvetu različitih tonova na plafonu iznad kade ili tuš kabine, na primer, što će sigurno biti jedinstven detalj u ovoj prostoriji.