Kako osvetliti fontanu?

Voda i struja ne idu zajedno, ali nove tehnologije donose sisteme rasvete koji se mogu postavljati i u blizini vode ili rasvetu čak i potopiti, a da pri tome sve bude savršeno bezbedno. 

 

Kako osvetliti fontanu?

Dobru primenu su pronašle u svakom dvorištu najčešće kroz mogućnost osvetljenja fontana i stvaranja fenomenalnog efekta koji proizilazi iz igre svetlosti i vode. Dobro osvetljenje fontane mogu poslužiti i kao sekundarna spoljna rasveta.

 

Lampe za fontane

Fontane stvaraju umirujući efekat žuborenja vode, a imaju i prelep izgled uz raznobojno kamenje i dekorativne biljke. Strateški postavljena rasveta na taj način fontani daje upečatljiv izgled tokom večeri što mami poglede i čini centralno mesto svakog dvorišta.

LED lampe za fontane su posebno dizajnirane u nerđajućim kućištima pa se mogu postavljati i pod vodom za još bolji efekat osvetljenja. 

Pored LED sistema za ovu namenu često se koristi i halogena rasveta kao jeftiniji model, ali ona može biti jedino u beloj boji, troši 5x više struje od LED sijalica i svetli jako, poput baklje.

Za razliku od halogene, LED rasveta može da bude u više boja i da ih automatski menja po želji putem daljinskog upravljača ili WiFi mreže. 

Kada postoji mogućnost emitovanja više boja ta se rasveta označava kao RGB LED rasveta. Iako isijavaju jako svetlo efekat je dosta blaži, poput sjaja što neće smetati ni pri direktnom gledanju u sijalicu. Iako je ovo skuplji model dobija se trajnija rasveta koja daje bolji svetlosni efekat.

Rasveta za fontane dolazi u različitim veličinama reflektora, ali najvažnije pri kupovini je da se kupi model koji je specijalno napravljen za vlažno okruženje ili da ima oznaku „potapajuće“.

Lampe za dvorište mogu poslužiti kao dodatna rasveta za fontane, kao i postavljanje LED traka i stubnih lampi za dvorište.

 

Kako se osvetljava fontana – postupak postavljanja rasvete

Iako su same sijalice napravljene tako da budu otporne na vodu dovod struje mora biti pažljivo razveden do same rasvete i bez kontakta sa vodom. Za ovaj posao vam treba stručno lice – električar koji će znati prave načine za izvođenje radova.

Pri planiranju izgleda fontane isplanirajte i sistem rasvete, mesta za sijalice i razmislite kako će to na kraju izgledati izgledati. Ovo su neki saveti:

  • Ne postoji šema postavljanja, ali treba znati da rasveta mnogo bolje izgleda kada je postavljena na cik-cak nego jedna sijalica naspram druge

  • Lepše je postaviti samo nekoliko svetiljki u uglove nego preterivati sa njihovim brojem

  • Uvek je dobro kombinovati svetlo na ivicama i oko fontane sa rasvetom u vodi

  • Solarna rasveta ima dekorativni izgled iako sija jako kratko tokom večeri pa je i ovo dobra ideja da se popuni prostor i osvetli fontana.

Prvo se rade grubi radovi, kopa mesto za fontanu i prave kanali koji će dovoditi struju za pumpu i osvetljenje. Mesto za rasvetu i način dovođenja struje se obezbeđuje tokom betoniranja tako da se sijalice kasnije samo priključe i fiksiraju na mesto. Tek potom sledi bojenje dna, popunjavanje sitnim i krupnim kamenjem i sadnja biljki. Kada se svetiljke i pumpa postavi sledi punjenje vodom i uživanje u oazi mira može da počne.

Posao započinje dobrim planom kako bi fontana trebalo da izgleda. Električar će kupljene reflektore pažljivo povezati na prethodno napravljeno korito, vama ostaje dekoracija i punjenje vodom i dobili ste fenomenalnu fontanu u svom dvorištu.