Kako koristiti prednosti LED spoljne rasvete

Ukoliko posedujete kuću, vikendicu ili živite u prizemlju zgrade kojoj pripada i deo bašte, spoljašnjem osvetljenju bi trebalo da posvetite dovoljno pažnje kao i unutrašnjem. 

 

Kako koristiti prednosti LED spoljne rasvete

Glavni razlog za to je što spoljna rasveta pruža mnogo pogodnosti, pre svega stvarajući veći osećaj sigurnosti nakon što padne mrak, na prvom time što će olakšati kretanje po dvorištu i učiniti ga bezbednijim, a takođe će i odvratiti potencijalne provalnike od vašeg doma. 

Pored toga što olakšava kretanje s jednog kraja dvorišta na drugi, takođe pomaže stvaranju prijatnog utiska prilikom ulaska u njega, a može i dodatno da istakne zanimljiv deo ili naglasi neki arhitektonski detalj. 

Baštenska garnitura svakako predstavlja zanimljiv i udoban dodatak prostoru, ali dobro odabrano osvetljenje može učiniti sedenje u njoj i druženje tokom večernjih časova dodatno prijatnijim. Korist od poboljšanja estetike se na kraju može i posebno isplatiti, jer atraktivna rasveta ume da odigra ključnu ulogu ukoliko se odlučite da prodate kuću. 

 

Uspostavite ravnotežu između bezbednosti i estetike

Za početak je dovoljno da se prošetate oko kuće tokom noći, noseći sa sobom baterijsku lampu. To će vam omogućiti da  uočite i na pravi način sagledate  tamna područja koja biste mogli da osvetlite radi bezbednijeg kretanja, ili možete zaključiti koje bi to  površine mogle biti osvetljene radi njihovog naglašavanja i isticanja određenih karakteristika. 

Kao i kod unutrašnjeg osvetljenja, potrebno je dobro razmisliti o vrstama i tipovima rasvete, ambijentalnom ili opštem osvetljenju, osvetljenju koje nam je potrebno za obavljanje konkretnih aktivnosti, kao što je priprema hrane, ukoliko postoji letnja kuhinja ili prostor za roštljanje i dekorativnom osvetljenju. 

Ne treba zaboraviti ni delove prostora na kojima je osvetljenje poželjno, ako ne i neophodno, kao što su stepenice, ulazna i garažna vrata, terase, staze i prilazi. Dok se bavite procenjivanjem toga gde vam je sve potrebno svetlo, razmislite i o uglovima pod kojim će  njegovi zraci padati, direktno osvetljenje ne predstavlja uvek najbolji izbor, jer ne želite da vam sve vreme, na svako mestu i u svakoj situaciji bije direktno u oči, za neke delove dvorišta difuzno ili ambijentalno svetlo može predstavljati mnogo bolji izbor.

 

Izaberite opremu koja će najbolje odgovarati vašem spoljašnjem prostoru

Na raspolaganju vam je više kategorija različitih spoljašnjih rasvetnih tela koja je moguće  koristiti na različite načine. Tu su lampe na sopstvenim postoljima ili stubovimaviseće lampe, plafonske svetiljke, LED reflektore i spoljne zidne lampe. Osim toga, neke kategorije spoljašnjeg osvetljenja u poslednje vreme dodatno dobijaju na popularnosti, poput vertikalnih svetlećih stubova uglavnom visine od oko jednog metra, koji se uglavnom koriste se za poboljšanje vidljivosti duž staza, stepenica ili dugih prilaza, kao i svetla za obeležavanje staza , koja imaju sličnu funkciju  kao i stubovi, samo su značajno niža i diskretnija.

 

Obratite pažnju na kakateristike svetiljki koje kupujete

Pošto ste stvorili jasnu sliku efekta koji želite da postignete spoljnom rasvetom, trebalo bi da se pozabavite i njenim tehničkim karakteristikama. Pre svega potrebno je da ustanovite da li su svetiljke koje kupujete otporne na kišu i mogu joj biti direktno izložene ili se radi onima koje samo dobro podnose vlažnost ali su namenjene korišćenju na mestima koja su ipak zaštićena od direktnih padavina. 

 

Mobiliart preporučuje: 

Za više informacija i detaljnija uputstva vezana za postavku spoljašnje rasvete, preporučujemo vam da pročitate sledeće tekstove: 

Rasveta za eksterijer - estetika i bezbednost

Zašto su solarne lampe odličan izbor za dvorište i baštu

Koje funkcionalnosti može da ima rasveta za dvorište i baštu?