Kako izabrati najbolje osvetljenje za dečiji radni sto

Dečiji radni sto je važan deo nameštaja koji treba da obezbedi dovoljno prostora za izradu domaćih zadataka, igranje i odlaganje raznih sitnica.

Da bi on imao svoju funkciju jedan od ključnih faktora je osvetljenje pa su se pokazale kao važne usmerene stone lampe koje su potrebne tokom večeri, ali i vrlo često tokom dana.

Kako izabrati najbolje osvetljenje za dečiji radni sto

U slučaju da je razmeštaj u dečijoj sobi takav da izvor prirodnog svetla nije sa leve strane stola i nije dovoljno jak, dete ima probleme sa čitanjem i pisanjem i krivi kičmu jer ne vidi dobro – jasno je da je potreban dodatan izvor rasvete.

Osvetljenje i lampe za dečiju sobu trebaju da budu i dekorativne, ali i funkcionalne zato stone lampe možemo podeliti na dve celine – lampe za čitanje i dekorativnu rasvetu.

Kada, šta i zašto odabrati saznajte u daljem nastavku tekst.

Stone lampe za čitanje – neophodne za svaki dečiji sto

Stone lampe za čitanje su radna rasveta koja pruži adekvatno svetlo za čitanje i pisanje što je neophodno baš na dečijem stolu.

Usmerene lampe imaju jedinstvenu konstrukciju šešira koji svetlo rasipa intenzivno i direktno napred tako da se pojačava vidljivost na stolu bez obzira gde se nalazi plafonski izvor svetla.

Radne lampe imaju i jedinstvenu konstrukciju tela pa je ono usko, zglobno, tako da se stona lampa podiže i spušta prema konkretnim potrebama. Na ovaj način se svetlo prilagođava zahtevima rada za stolom, a dete čuva vid i pravilno sedi dok piše.

Lampe za čitanje su kompaktne, nisu velikih dimenzija, često imaju i štipaljku ili neki drugi sistem postavljanja tako da ona ne zauzima puno prostora na samom stolu, i mališanu neće smetati.

Usmereno svetlo je potrebno i starijoj deci, tinejdžerima, studentima…pa će stono svetlo imati svoju dobru ulogu u dečijoj sobi dugo godina.

Dekorativna stona rasveta za dečiji sto

Dečija soba je idealna za dekorativnu rasvetu i ukrase baš kakve su dekorativne dečije lampe, ali RGB LED trake.

Prva varijanta koju deca svakako obožavaju su ukrasne stone lampe sa zanimljivim bojama, ukrasima i motivima iz omiljenih dečijih emisija.

Super izgledaju i na radnom stolu, ali se koriste i kao dodatan izvor svetla ili umerena rasveta tokom priprema za spavanje.

RGB LED trake su LED trake u boji, pa se sa njima mogu ukrasiti ivice stola i dekorisati soba na jedan vrlo zanimljiv način.

Daljinskim upravljačem se menja intenzitet, šablon promene boja, vrste boja… Trake mogu da ukrase fioke, police, uglove zidova…, a svideće se i dečacima i devojčicama.

Ovakva zanimljiva i kreativna, dekorativna rasveta je uvek potrebna samo se motivi na lampama menjaju, pa su to u početku slike za najmlađe, a kasnije su to vrste koje se uklapaju u dečiju sobu za starije.

Plafonska rasveta nije dovoljna

Za razliku od drugih prostorija, dečija soba ima različite zahteve jer je to prostor za spavanje, igru i učenje.

Plafonska rasveta je dobra za igru, ali lampe su bolje kada je potrebno jako, usmereno svetlo.

Radni sto se postavlja do zida, ali se zbog toga vrlo često baca senka jer plafonsko svetlo nije dovoljno jako za jasno pisanje i čitanje.

Sa druge strane, i kada se kreira atmosfera za spavanje preporučuje se smanjenje svetla i zamračenje prostora. To ponovo, jedino stone lampe to mogu da omoguće tako da je soba obasjana, ali umerenom jačinom.

Uvek treba birati LED sijalice ili LED modele kao dugotrajnije, ali i bezbednije za dečije okruženje.

Upravo zbog svega ovoga je važno da se odabere kombinovani način rasvete tako da se dete razvija i raste u dobrom okruženju. Kada se oči intenzivno naprežu duže vreme vid nepovratno slabi. Zbog toga su lampe neophodne u dečijoj sobi.

Pronađite prodavnicu sa kompletnom ponudom rasvetnih tela

I za kraj, rasvetna tela trebaju biti dekorativna, a to je moguće samo uz prelepe moderne lustere,  LED plafonjere, visilice i lampe, a za to vam treba prodavnica rasvetnih tela.

Na jednom mestu možete pronaći iste linije pa da uklapanje budu što bolje, a soba fenomenalno uređena.

Prilikom odabira je izuzetno važan izbor osvetljenja za dečiji radni sto , ali je odlično kombinovati radnu i dekorativnu rasvetu jer se time upotpunjuje izgled prostorije i dobija na funkcionalnosti.

Mobiliart je centar koji ima celokupnu ponudu i povoljne cene tako da je jeftino i lako pronađete sva rasvetna tela i za dečiji sto i za dečiju sobu, ali i ostale prostorije u domu.

Pogledajte ideje za rasvetu u dečijoj sobi, kao i zašto treba ugraditi LED rasvetu u dečiju sobu.