Kako isplanirati osvetljenje u stanu

Kod uređenja enterijera najteže je pravilan odabir rasvete i kako će ona uticati u različitim prostorijama u kući. 

Kako isplanirati osvetljenje u stanu

 

 što je potrebno znati da za samo osvetljenje životnog prostora ne postoje striktna pravila, samo preporuke i saveti renomiranih dizajnera. 

Bez obzira na veliki izbor različitih tipova i boja koje pruža rasveta, na kraju se izbor osvetljenja svede na pojedinačni ukus osobe koja će uređivati taj prostor, kao i na željeni nivo osvetljenja. Odlučili ste se za LED rasvetu, saznali ste sve njene prednosti i sada želite da sve to lepo uklopite. Ovaj blog je onda za vas.

 

Bitna je veličina prostorije

Kada je u pitanju pravilan odabir odgovarajuće rasvete za određeni deo enterijera u kući, prvo je potrebno razmotriti samu veličinu te prostorije. Iako ovo zvuči kao nepotreban korak, svi zaboravljamo da su danas trendovi drugačiji u odnosu na period kada je svaka prostorija imala samo jedno centralno svetlo u vidu lustera ili jedne sijalice.

U stvari, pojedinci i u današnje moderno doba tvrde kako je za osvetljenje jedne prostorije dovoljna samo jedna sijalica. A da li je zaista baš tako? Danas se od rasvete očekuju mnogo više, ona danas ne služi samo za obezbeđenje dovoljno svetlosti u prostoriji, već predstavlja deo dekoracije unutrašnjeg enterijera.

Ipak, i pored uloge dekoracije enterijera, ne treba zapostaviti primarnu funkciju rasvete, a to je da obezbedi dovoljnu količinu svetlosti. Koliko je to ustvari “dovoljno svetlosti” u pojedinim prostorijama? Stručnjaci su došli do formule koja će pomoći pri izračunavanju te količine. Na svaki kvadratni metar prostorije, svetlost mora biti jačine dvadeset pet vati, odnosno 250 lumena. Što znači da u dnevnoj sobi od petnaest kvadratnih metara, moramo imati dovoljno svetlosti za 375 vati jačine, odnosno za 3750 lumena.

Međutim, ne treba se striktno držati ove formule, pogotovo ako u pojedine prostorije dopire i velika količina dnevne svetlosti. Sa druge strane, delovi životnog prostora sa manje prirodnog osvetljenja ili oni čiji zidovi imaju tamniju notu, zahtevaju mnogo više svetlosti od one koju se dobija izračunavanjem formulom.

Rasvetu birajte na osnovu namene prostorije

Ni veličina, a ni snaga jedne sijalice nisu toliko bitne ako se zanemari funkcionalnost rasvete. Pre nego se izabere rasveta za željenu prostoriju, bilo bi dobro znati koja je osnovna namena te prostorija i šta će se u njoj raditi. Za prostorije različite namene, potrebna je i drugačija rasveta.

Prostorije poput kupatila, zasebnog toaleta bez prozora ili kuhinje zahtevaju mnogo više svetlosti od dnevnog boravka, dok bi za spavaće sobe trebalo odabrati topliju svetlost koja će garantovati opušteniji ambijent.

Prilikom odabira osvetljenja za kupatilo, imajte u vidu kvadraturu i prirodnu svetlost u prostoriji.

 

Koja rasveta se uklapa u koju prostoriju najbolje?

Današnje tržište rasvetnih proizvoda se uvećava svakog dana, plasira se rasveta različitog oblika, dizajna i dimenzija koja ima mogućnost davanja svetlosit različitih tonova i boja. Svaki taj proizvod ima svoju prednost i manu, zbog čega bi se lošije ili bolje uklopio u određeni prostor u kući.

Pojedini proizvodi poput led traka se najbolje uklapaju iznad ugradnih plakara ili u sklopu stepenica kao podno osvetljenje. Zidne lampe idealno pristaju u tamnim hodnicima, ali i u sklopu trpezarija sa slabijim osvetljenjem. Stone lampe svoje mesto imaju u dnevnim i radnim sobama, na noćnim stočićima ili radnim stolovima, dok podne lampe najbolje pristaju u uglu dnevne sobe.

Lusteri i plafonjere mogu da se uklope u svaku prostoriju u kući, dok direktna led rasveta ima najbolju primenu u kuhinji iznad radnih površina.