Dekorativna uloga spoljašnje rasvete

Spoljna rasveta je obavezan deo uređenja eksterijera svakog doma. Međutim, prave čari postavljanja i upotrebe spoljne rasvete mogu osetiti samo oni koji su izabrali da žive u kući, bilo sa dvorištem ili bez njega. 

Dekorativna uloga spoljašnje rasvete

Drugi, oni koji stanuju zgradama, koriste postojeću spoljnu rasvetu samo kao nužnost u večernjim časovima bez obraćanja značajnije pažnje na nju jer se briga o ovom segmentu stanovanja prepušta nekom drugom. Oni ostaju uskraćeni za fascinantan spoj funkcionalnosti i estetske efektnosti. Spoljna rasveta, pored svoje osnovne namene, omogućava poigravanje sa osvetljenjem u cilju isticanja određenih elemenata prostora ili, sa druge strane, postavljanje kao dekorativnih elemenata u dvorištu. U zavisnosti od željenih efekata se može odabrati i adekvatan tip ove rasvete. U principu svi modeli su prilagođeni spoljnim uslovima u smislu da se prave od čvršćih materijala koji mogu izdržati različite vremenske uslove. U zavisnosti od željenog položaja i izloženosti rasvete spoljnim uslovima i drugim delovanjima, potrebno je obratiti pažnju i na kvalitet materijala od kojeg je napravljena kako bi se osigurala dugovečnost i potpuni estetski doživljaj.

Reflektori

Kada je reč o spoljnoj rasvetli, reflektori zauzimaju posebno mesto. Diskretan dizajn modela reflektora pruža usmereno osvetljenje na elemente dvorišta, ili objekta, koje je potrebno naglasiti iz estetskih razloga. Međutim, veoma često se postavljaju tako da se istakne njihova funkcionalnost u smislu osvetljavanja prilaza, stepeništa, kapije i sl. U zavisnosti u koju se svrhu koriste mogu se izabrati podni reflektori ili modeli koji imaju mogućnost pričvršćivanja na različite materijale kako bi se sa visine osvetlila veća površina. Modeli namenjeni osvetljavanju prilaza imaju ugrađene senzore pokreta čime se značajno doprinosi njihovoj nameni.

Fenjeri

Oni koji žele da pored osnovne namene iskoriste i dekorativne efekte spoljne rasvete se često odlučuju za postavljanje fenjera. Bilo da je reč o fenjerima sa postoljem ili zidnim, ovi modeli će uneti u dvorište dozu romantične atmosfere svojim vanvremenskim dizajnom. Savremeni modeli su dostupni i sa senzorom pokreta, ali neki i sa mogućnošću podešavanja intenziteta osvetljenja. U zavisnosti da li se postavlja radi osvetljavanja prilaza ili kao dekorativno osvetljenje tokom boravka u kutku trema, zavisiće koje su dodatne opcije neophodne za upotpunjavanje njegove funkcionalnosti. Takođe, zavisiće i veličina samog fenjera koji se postavlja, kao i njihov broj. 

Solarne lampe

Solarna tehnologija dobija na značaju poslednjih godina. Pored osnovnog razloga, ekološkog doprinosa, tu je i finansijska ušteda zbog upotrebe solarne energije. Solarne lampe za spoljnu upotrebu su veoma brzo ovladale tržištem i zbog svoje praktičnosti i prednosti. Budući da su samodovoljne, mogu se postaviti na mestima gde nema drugih mogućnosti strujnog napajanja ili gde bi ono bilo veliki trošak. Važno je da se postave na mestima gde bi tokom dana mogle da akumuliraju energiju sunčevih zraka kako bi u večernjim časovima sijale. Široka je ponuda modela i njihovog intenziteta osvetljenja. Ovaj tip osvetljenja je dostupan u različitim veličinama i modelima  savremenih linija i materijala. Solarne lampe su osvojili simpatije i populacije koja živi u stanovima jer omogućavanju dekoraciju terase tako da upotpuni letnje večeri diskretnim osvetljenjem. U ovom slučaju je reč o modelima manjih dimenzija i slabijeg osvetljenja jer je akcenat na dekoraciji.

Pročitajte dodatno o najboljim opcijama za eksternu rasvetu.