Da li su šine dobar izbor za osvetljenje?

Savet broj jedan kada opremate prostor bilo koje namene jeste da pametno i dobro razmislite šta ćete i kako uraditi po pitanju rasvete, tj. osvetljenja, jer ono sve može da promeni. 

Da li su šine dobar izbor za osvetljenje?

Ukoliko se odlučite i za najmoderniji i najskuplji nameštaj, a rasveta ostane loša, lepota celokupnog enterijera se neće videti. S druge strane, čak i najjednostavniji komadi uz dobro osvetljenje dobijaju sasvim drugačiji, bolji izgled. 

Ponuda rasvete je sve veća, od lampi, preko zidnih izvora osvetljenja, od plafonjerki i lustera. Međutim, poslednjih godina se sve više može videti kako se postavlja šinska rasveta koja doprinosi lepoti enterijera dajući odličnu svetlost. Brojne prednosti ovakvog tipa osvetljenja učinile su da je sve više popularno. 

Karaktersitike šinske rasvete koje mnogo znače

Svako LED osvetljenje ima jednu prednost nad svim drugim izvorima svetla, a to je štedljivost. Šinska rasveta jeste tip LED osvetljenja, pa sa njom je sigurno da ćete trošiti značajno manje električne energije na godišnjem nivou. Još jedna dobra strana jeste to što se sijalice ne zagrevaju, nisu vruće, pa ih i upaljene možete pomerati i usmeravati gde god vam je to potrebno. 

Šinska rasveta je slična spot lampama i jednostavna je za postavljanje, tj. za montiranje na željeno mesto, pa ako znate sa žicama i strujom, onda vam neće biti potrebna neka pomoć, već možete odmah pošto kupite samostalno sve da postavite. Postoje i monofazne i trofazne šinske rasvete, razlika među njima je ta da se na monofaznim sve sijalice pale i gase odjednom, dok je velika prednost trofaznih ta što možete podeliti i paliti samo one sijalice koje su vam potrebne u određenom trenutku.

Kako se šine podešavaju?

Još jedna prednost kada je šinska rasveta u pitanju jeste ta što se šine mogu podešavati prema uglu, kada se formiraju u obliku slova L ili T, a mogu se i nastaviti, da budu duže. Na svim osnovnim šinama postoji opcija za nastavljanje, tj. adapter na koji se mogu prikačiti dodatne šine, ukoliko je potrebno da one budu duže, što je čest slučaj sa nekim velikim poslovnim prostorijama ili ogromnim dnevnim boravcima u kućama. Tako šine klize jedna od druge i podešavaju se onako kako će dati najviše svetla. Naravno, na to će uticati i same sijalice koje mogu da se okreću i pomeraju po šinama, tako da možete samostalno da napravite raspored da cela prostorija bude podjednako osvetljena ili da se određeni delovi naglase, poput nekih polica, šanka, slika na zidu, stola u trpezariji i tako dalje.

Kada kupujete šinsku rasvetu uvek možete uzeti onu sa ugrađenim sijalicama ili bez njih, već sa ugrađenim grlom za sijalicu. Takva šinska rasveta vam omogućava da menjate boju osvetljenja, koje je dostupno u toploj, hladnoj i neutralno beloj boji. Naravno, svaka od boja belog svetla ima svoju namenu, pa se tako hladno belo svetlo postavlja u kuhinjama, dok je toplo bela boja predviđena za dnevne boravke, spavaće sobe, tj. svuda gde je potrebno da se postigne nešto prijatnija atmosfera i intimnost. 

Šinska rasveta je prilagodljiva svakom prostoru, bilo da je privatni ili poslovni, tako da sa njom nikada nema greške.

Kompletnu ponudu šinske rasvete na našem sajtu pogledajte ovde