Centralna i dodatna kućna rasveta

Osvetljenje je jedno od ključnih elemenata koje kuću pretvara u dom. Odgovarajuće osvetljenje omogućava jednostavno vršenje mnogobrojnih aktivnosti i čini da se osećate bezbedno.

Centralna i dodatna kućna rasveta

Pored toga, svetlost utiče na raspoloženje i zdravlje svakog čoveka. Međutim, svaka soba zahteva drugačije vidove rasvete. Iako se prirodna, sunčeva svetlost najviše ceni, u prostorijama u kojima ona ne dopire u dovoljnoj meri koriste se veštački izvori svetlosti. Kakve sve vrste rasvete postoje saznajte u daljem tekstu.

 

kućna rasveta

Centralna plafonska rasveta: lusteri i plafonjere

Lusteri jesu jedan od najstarijih tipova rasvete. Oni su pravljeni i upotrebljavani i pre pronalaska električne energije. U to vreme svetlost je proizvodio veliki broj sveća koje su se na tim lusterima nalazile. Balske dvorane svih evropskih palata bile su osvetljavane ovakvim lusterima. I tada, kao i danas imali su dve funkcije: rasvetnu i dekorativnu.

Sve do dvadesetog i prvog veka lusteri su u neku ruku predstavljali statusni simbol i bili dostupni samo bogatijim slojevima stanovništva. Otprilike u drugoj polovini dvadesetog veka oni su postali dostupni široj populaciji. Napredak tehnologije omogućio je njihovu evoluciju, razvoj i masovnu proizvodnju ovog vida rasvete. Danas su nam dostupni u svim veličinama, oblicima, bojama i materijalima. Ova vrsta rasvete pogodna je za prostorije velikih dimenzija kao što su trpezarije, dnevne i spavaće sobe.

 

Plafonjere su u neku ruku podvrsta lustera. Koriste se kao njihova zamena u prostorijama manjih i srednjih dimenzija, kao i u onim sa spuštenim plafonima. To ne znači da se one u većim prostorijama ne mogu upotrebljavati. U tom slučaju savetuje se postavljanje dve ili više plafonjera ili korišćenje dodatne rasvete poput lampi.

 

stona lampa

Stone, zidne i podne lampe kao dodatna rasveta

Dve pozicije na kojima najčešće viđamo stone lampe jesu radni stolovi i noćni stočići. Prednost ove vrste rasvete ogleda se u osvetljavanju samo one površine, odnosno dela prostorije koji upotrebljavamo. Još jedna njihova prednost je i ekonomičnost s obzirom na to da troše manje električne energije od centralne plafonske rasvete.

Zidne lampe najčešće obavljaju dekorativnu funkciju u hodnicima, spavaćim i dnevnim sobama. Mogu se upotrebljavati i za naglašavanje određenih detalja poput zidnih slika ili ogledala.

Podne lampe koriste se za nepristupačnije površine poput ćoškova u kojima se zidne i stone lampe ne uklapaju. U devedeset posto slučajeva postavljaju se u dnevnim sobama i obezbeđuju im prigušeniju, ambijentalnu rasvetu i osećaj topline.

 

Led rasveta

Manji utrošak električne energije, izdržljivost, pouzdanost i manje dimenzije samo su neke od prednosti koje led rasveta ima nad klasičnom. Sa druge strane, ni ona nije bez mane. Najveći njen nedostatak jeste visoka cena. Međutim, iako je nešto skuplja, njena izdržljivost i ušteda energije na duge staze pokazaće se isplativijom opcijom.

 

Led rasvetu srećemo svakodnevno i svuda: na ulici, u galerijama, poslovnim zgradama i naravno po kućama i stanovima.

Led rasveta podjednako raspoređena po plafonskim površinama menja klasično centralno osvetljenje u vidu lustera i plafonjerki ili spot lampi. Direktna led rasveta sve češće se koristi u kuhinjama za osvetljenje radnih površina. Takođe, takva rasveta upotrebu je našla i kao akcentualno svetlo kojim se pažnja usmerava ka određenim dekorativnim detaljima u našim domovima. Kao novina u oblasti led tehnologije nedavno su se pojavile i dekorativne led trake.