10 prednosti LED sijalica

Danas se dosta priča o LED rasveti - njenim prednostima, energetskoj efikasnosti, kao i o kvalitetu svetlosti koju emituje. 

10 prednosti LED sijalica

U prvi plan se ističe značajna prednost u odnosu na tradicionalno osvetljenje, posebno u odnosu na običnu sijalicu. Upoređivanje LED sijalice sa tradicionalnom, neminovno vodi zaključku da je LED osvetljenje daleko najsigurnije i najpametnije rešenje za dom i poslovni prostor. Razvoj nauke i tehnologije doneo je revoluciju u osvetljenju, ujedno i brojne razloge za upotrebu LED sijalica. 

 

Duži životni vek + manja potrošnja = ušteda

LED sijalica ima više puta duži životni vek u odnosu na sijalicu sa užarenim vlaknom. Životni vek pojedinih modela može iznositi i do 50000 radnih sati. Pored toga, ne postoje ograničenja kada je reč o broju paljenja i gašenja, kao što je to slučaj sa tradicionalnom ravsetom.

 

led-sijalica

 

Manja potrošnja je definitivno LED sijalice etiketirala kao energetski efikasne. Ušteda upotrebljenje električne energije može ići i do 90% u odnosu na običnu rasvetu. Ako se uzme u obzir da svetlo koristimo svakodnevno, već na mesečnom nivou prvi račun za električnu energiju nas može pozitivno iznenaditi. Ove sijalice se manje zagrevaju, što je jedan od razloga zbog kog troše manje energije.

Kombinacija dugog životnog veka i energetske efikasnosti za posledicu ima dugoročno rasterećenje kućnog budžeta. Ušteda je dvostruka – nema učestalih kupovina sijalica, dok se svakog dana troši manje električne energije.

 

Ekološki proizvod, bez UV zračenja

Krenimo od toga da LED sijalice dugo možete koristiti i odmah ćete shvatiti da vam neće praviti smeće. Jednostavno, zbog dužine svog životnog veka nisu brzo potrošne. Materijali od kojih su sačinjene čine da ih možete reciklirati sa ostalim predmetima koji su odradili svoj radni vek.

Ova činjenica, u kombinaciji sa njihovim malim zagrevanjem učinili su LED rasvetu pogodnom i za osvetljenje osetljivih proizvoda u prodavnicama. Takođe, sve češće osvetljavaju i kulturno-umetnički prostor, kao što su galerije, muzeji itd. Dakle, emisija infracrvenog zračenja je svedena na minimum.

 

Otpornost ne utiče na dizajn

Pored svih prethodno nabrojanih prednosti, ova se tiče same izdržljivosti LED sijalica. Osmišljene su tako da dobro ‚‚podnose’’ sve vremenske uslove, i ekstremno visoke i ekstremno niske temperature.

Dizajn je možda ono što LED rasveti daje najveću prednost. Pored LED sijalica, na tržištu se može naći veliki izbor različitih proizvoda koji pripadaju širokom asortimanu LED rasvete, kao što su: svetiljke, sijalice, lapme, lusteri, trake, paneli, reflektori, plafonjere, cevi itd. Što znači da se mogu ugraditi u bilo koji zamišljeni prostor ili deo nameštaja.

 

Kontrola svetlosti na svim vrstama napajanja

LED rasveta pruža mogućnost potpune kontrole svetlosti. Te je pogodan izbor za one koji sve prilagođavaju svom raspoloženju ili datom momentu. Svetlost može biti usmerena, raspršena ili prigušena. Time prostor poprima drugačiju prirodu i može menjati namenu.

LED rasveta može koristiti kako monofaznu, tako i trofaznu električnu energiju. Iste efekte postiže i na niskonaponskom napajanju. U budućnosti, zbog sve šire upotrebe, ovaj vid rasvete će postati sve jeftiniji. 

 

LED svetlost i zdravlje

Pored toga što omugućuju da kontrolišete intenzitet svetlosti, možete ih kupiti u nekoj od 3 vrste boja koju emituju. Zato imate mogućnost da odaberete onu koja vama najviše odgovara.

 

Budućnost u LED rasveti

Iako je otkrivena u prošlom veku tehnologija LED rasvete se konstantno unapređuje i biva dostupna svakom od nas. Navedeni višestruki kvaliteti koji idu uz nju godine pred nama čine nezamislivim bez LED svetla. Zbog svih prednosti koje LED rasveta pruža budućnost je njome osvetljenja.