Prekidac

  • O LED rasveti

KORISNO JE ZNATI O LED RASVETI


LED je skraćenica za svetleće diode (Light Emitting Diode). One mogu biti napravljene u raznim veličinama,snagama i za razne namene. Svaka LED sijalica je napravljena od čvrstog materijala koji se zove poluprovodnik. Kada struja prođe kroz poluprovodnik atomi unutar njega emituju energiju u formi nama vidljive svetlosti. 


1.PREDNOSTI LED RASVETE:


UŠTEDA ELEKTRIČNE ENERGIJE: Led rasveta troši daleko manje električne energije, čak i do 10 puta u odnosu na običnu i halogenu rasvetu. Led rasveta će znatno smanjiti račune za struju pružajući svetlost koja vam je potrebna.


NISKA RADNA TEMPERATURA: Led rasveta skoro da ne proizvodi toplotu obzirom da najveći deo struje pretvara u svetlost, te samim tim smanjuje rizik od požara i nezgoda usled kontakta sa njima i gotovo da se uvek mogu dodirnuti golom rukom.


INSTANT SVETLO: Led rasveta sija punom jačinom svetlosti od samog momenta ukljucivanja, te nije potrebno određeno vreme rada da bi se dostigla puna jačina.


UV I IR ZRAČENJE: Led rasveta ne emituje UV i IR zračenje te samim tim ne privlači insekte u tolikoj meri kao obične sijalice. Ovo je svakako značajno u letnjim mesecima.


CRI: Sposobnost da boje izgledaju stvarne. „CRI“ karakteriše izvor svetlosti u pogledu njihove sposobnosti za proizvodnju “prirodnog svetla”, a može biti između 0 i 100. Što je LED svetlo bliže 100 indeksu(CRI), tada su, naravno, prirodnije boje raspršenog svetla, a svetlost se smatra ugodnijom i naravno zdravijom po oči.


EKOLOŠKI ASPEKT: Led rasveta poseduje RoHS (Restriction of Hazardous Substances) sertifikat - znači da je to proizvod pravljen tako da ima manje otrovnih materija u sebi od istih uređaja bez ove oznake. Zabranjena je upotreba Olova (Pb), žive (Hg), cadmiuma (Cd), šestovalentnog hroma (CrVI), polybrominated biphenyls (PBB) i polybrominated diphenyl ethers (PBDE).


TRAJNOST: Led rasveta preporučenim načinom upotrebe može trajati i do neverovatnih 50000 radnih sati


2. BOJA SVETLOSTI KOD LED RASVETE


Što se tiče boja svetlosti možemo da ih delimo na 3 grupe:

Toplo bela
Daje toplo, više žućkasto osvetljenje
Temperatura boje: 2700-3000 kelvina


led toplo bela svetlost


Dnevno ili prirodno bela

Boja prirodne dnevne svetlosti.
Temperatura boje: 4500 kelvina


prirodno bela boja - dnavno bela led svetlost


Hladno bela
Daje najjače svetlo,čiste hladne boje. Idealna za osvetljenje radne površine, izloga, ordinacija…
Temperatura boje: 6000 kelvina


hladno bela led svetlost - 6000k


3. IP ZAŠTITA KOD LED RASVETE


IP zaštita klasifikuje nivo zaštite predmeta od prodora raznih stranih tela uključujući ruke, prste, šrafcigere, prašinu, vodu i slično.

Elementi IP kodova i njihova značenja:


IP zastita kod led rasvete


Na slikama je dat primer koji vam može pomoći, kako da odaberete tip IP zaštite led rasvete koji vam je potreban:


kuca IP led zastita   


kupatilo IP led zastita

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.