UV lampe - efikasno sredstvo protiv korona virusa

Zbog pandemije koja još uvek ne jenjava, svi znamo koliko hemikalija i sredstava nam je potrebno za dezinfekciju prostora kako bismo bili sigurni da je, u slučaju kontakta, uništen svaki trag korona virusa. 

Uz UV lampe, možete da zaboravite na teške hemikalije. Dovoljno je samo da ih aktivirate i da na taj način obezbedite zdravije sterilisanje prostora. 

UV lampe su dokazano efikasne u borbi protiv patogena. Njihova efikasnost je čak 99,9%. 

UV lampe - efikasno sredstvo protiv korona virusa

Šta je UV svetlo?

Ultraljubičasto svetlo je pogrešno shvaćen i nedovoljno iskorišćeno sredstvo za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Postoje različiti razlozi da iskoristite mogućnosti koje pruža UV osvetljenje. Ono se koristi u bolnicama i istraživačkim laboratorijama za sterilisanje opreme i prostorija, a naučnici još uvek nisu otkrili patogen koji je otporan na UV-C zrake.

 

Istorija upotrebe UV svetlosti za dezinfekciju

Ultraljubičasto svetlo se koristi za sterilisanje opreme u bolnicama i istraživačkim laboratorijama još od 1930-ih. Devedesetih godina prošloga veka pojačan je pritisak da se koristi UV-C za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. 2013. godine, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) učestvovali su u studiji o uklanjanju nekih super patogena uobičajenih u bolničkim prostorijama koristeći dezinfekcioni sistem koji sadrži germicidnu UV-C svetlost.

Studije su uradili Medicinski centar Univerziteta Duke i Nacionalni centar za informacije o biotehnologiji da bi utvrdili da li UV svetlost zaista pomaže u uklanjanju zagađenja gljivicama i drugim štetnim česticama. Rezultati studije su bili prilično pozitivni. U obe studije su UV-C zraci su doveli do značajnog smanjenja kontaminacije.

 

Različite vrste UV zraka

Tipovi ultraljubičastog svetla:

 

—UV-A svetlo je najmanje štetan tip i ima najdužu talasnu dužinu. Obično se naziva „crna svetlost“.

—UV-B svetlost izaziva opekotine od sunca uz produženu izloženost i povećava rizik od raka kože. Otprilike 95% ove vrste UV zraka apsorbuje ozonski omotač Zemljine atmosfere i nikada ne doseže Zemlju.

—UV-C svetlo ima najkraću talasnu dužinu i najštetnija je vrsta UV zraka. Skoro sve je apsorbirano od Zemljine atmosfere. Pošto UV-C zraci razgrađuju nukleinske kiseline u ćelijama mikroorganizama, oni se koriste za sanitarnu zaštitu hrane, vazduha i vode. UV-C svetlost može da bude opasna po ljude ako se ne koristi na pravilan način.

 

Kako deluju UV-C lampe

UV-C svetlost u odgovarajućim dozama može da eliminiše mnoge vrste gljivica, plesni, bakterije, viruse kao i druge mikroorganizme. Pravilnim postavljanjem svetlosti, svi patogeni se mogu eliminisati iz vazduha i sa površina koje se nalazi u prostoru u kojem deluje UV-C lampa. 

 

UV-C lampa emituje zrake u krugu od 360 stepeni. Preporuka je da se postavi u središnjem delu prostorije. Posebno je korisna za sterilisanje onih objekata koji se ne mogu dezinfikovati klasičnim sredstvima, ali generalno predstavlja alat za najjednostavniju dezinfekciju svih predmeta. 

Napomena: Veoma je važno da detaljno proučite uputstvo za upotrebu pre nego što aktivirate svoju UV-C lampu.