Uređenje enterijera: kako postaviti rasvetu u kafićima i restoranima

Izdvajamo nekoliko stilova koji su posebno popularni, kao i koja bi to rasveta bila odgovarajuća za svaki od njih.

Uređenje enterijera: kako postaviti rasvetu u kafićima i restoranima

Rasveta je čest problem u okviru dekoracije enterijera, jer je jedan od retkih elemenata koji ima zadatak kako praktične, tako i estetske prirode. Naime, glavni zadatak koji ima rasveta je da, naravno, osvetli prostoriju prema potrebama prostora, a zatim i da bude uklopljena u enterijerski dizajn, kao primetan ili neprimetan detalj.


Ovakvi zahtevi posebno se ističu prilikom izbora rasvete za kafiće i restorane. Ovom prilikom, ističemo nekoliko stilova koji su posebno popularni, kao i koja bi to rasveta bila odgovarajuća za svaki od njih.

 

Rasveta za kafiće

Kafei se zaista mogu raditi u najrazličitijim trendovima uređenja enterijera, ali oni koji trenutno prednjače jesu vintidž i minimalistički stil.


U okviru prvog, rasveta se postavlja tako da istakne one značajne elemente prostora, koji mu ujedno i daju duh. Tu se pre svega da rasveta bude postavljena tako da posebno podvuče slike ili fotografije na zidovima, na primer, te je veoma važno da rasveta bude birana tako da osvetljava svaki od ovih elemenata – ili pak ističe one koji bi trebalo da budu upadljivi. Takođe, rasveta za vintidž kafee podrazumeva i kombinaciju različitih vrsta, pa se tako u njima može naći sve, od lustera preko led rasveta do plafonjera. Savet je, ipak, da se ne sklizne u kič i prenatpranost, već da se ostane dosledan jednom motivu – boji ili obliku.


Minimalistički prostori imaju za cilj vizuelno što veću kvadraturu, te je pravilo da se u takvim mestima postavlja led rasveta kao ona nešto što dobro osvetljava enterijer, a sa druge ne zauzima mnogo mesta. Ovde samo treba voditi računa da rasveta dođe u nekoj neutralnoj boji, beloj ili žutoj, kako bi se dobro uklopila uz čitav stil. Trebalo bi u okviru ovakvih enterijera izbegavati da rasveta bude u više boja ili previše upadljiva.

 

Rasveta za restorane

Stil koji je sve traženiji u restoranima jeste prefinjeni ambijent oplemenjen toplim detaljima koji će odavati utisak obedovanja u luksuznoj kući ili stanu. I ovde rasveta igra ključnu ulogu, iako to možda na prvi pogled ne deluje tako.


Naime, rasveta može umnogome da utopli prostor, te čak i one restorane kojima je potrebno dodati malo udobnost doma može jednim potezom pretvoriti u „domaće“. To posebno važi za one slučajeve u kojima se rasveta bira u žutoj boji i koju je moguće podešavati, te uveče savojim gostima možete priuštiti prigušeno ili potpuno jako svetlo, na primer. Sem toga, u ovim slučajevima treba voditi računa i da rasveta osvetli elemente u toplim ili prirodnim bojama, kako bi se na njih posebno skrenula pažnja. Tako se rasveta može postaviti ispod ili iznad slika ili pak okrenuta ka nekim intimnim detaljima.


Takođe, rasveta može učiniti i da prostor deluje minimalistički – pogotovo onda ako se bira led ili rasveta u vidu zvezdanog neba. Ovu drugu, ipak, koristite samo u dovoljno velikim kvadraturama. Pravilnim izborom i postavljanjem, bela led rasveta može učiniti i da prostor deluje hladnije, te ga samo ovom promenom možete okrenuti ka mnogo modernijem uređenju. Kako isto zahteva i veći prostor, biće dovoljno da uklonite suvišne detalje, dok bi rasveta trebalo da bude usmerena ka šanku i/ili nekim postmodernim platnima.