Pravilno osvetljenje prostorije

Svetlost je moćna stvar, pravo svetlo podiže raspoloženje, inspiriše produktivnost i motiviše nas. Kod kuće svetlost oživljava male stvari - naše jutarnje rutine, ili trenutke koje provodimo s prijateljima. Evo nekoliko smernica za stvaranje dobro osvetljenog prostora.

Pravilno osvetljenje prostorije

 

Osvetljenje, ukoliko je dobro podešeno, može podići vaše raspoloženje i učiniti vas opuštenijim i produktivnijim. Svaki iskusni dizajner će vam reći da je osvetljenje esencijalni sastojak kada ukrašavate sobu, a ne naknadna aktivnost kada se već završi sa opremanjem prostorije. Ako ste u iskušenju da potrošite više vremena na odabir nameštaja i rasporeda, zapamtite da osvetljenje može potpuno da transformiše prostor - ne samo osvetljenjem tamnih uglova, već i uticajem na vaše emocije. Svetlost je moćna stvar, pravo svetlo podiže raspoloženje, inspiriše produktivnost i motiviše nas. Kod kuće svetlost oživljava male stvari - naše jutarnje rutine, ili trenutke koje provodimo s prijateljima. Evo nekoliko smernica za stvaranje dobro osvetljenog prostora.

 

Osvetljavanje dnevne sobe

Većina dizajnera se slaže da je potrebno više od jednog izvora svetlosti u prostoriji. Razmišljajte o slojevitom osvetljenju: svaka soba treba da ima mešavinu osvetljenja, uključujući gornje plafonsko osvetljenje, naglašeno osvetljenje i osvetljenje za rad. U dnevnoj sobi, na primer, možete početi sa postavljenjem dekorativnog plafonskog lustera blizu centra sobe. Dodatno se usmeravamo prema spoljnim zidovima kojima pogoduju  lampe čija svetlost može nežno padati na zidove i zavese i samim tim proizvesti umetnost toplom, funkcionalnom svetlošću.  Ovo se može postići i osvetljenjem u vidu lustera ili čak podnim lampama čija se svetlost odbija od plafona.U zavisnosti od rasporeda prostorija akcentna svetla se mogu koristiti da se istakne umetnost, a stojeće lampe mogu biti postavljene pored mesta za sedenje da bi se dodao još jedan sloj svetlosti. I za dodatnu dobru atmosferu sveća je pun pogodak. Cilj je da se stvori kontrast između svetla u centru prostorije i po obodu, takođe i tamnijeg prostora između. Bez tamnijih i zagušenijih tonova, sve je ravno i dosadno. To je suptilna interakcija između svetla i tame koja stvara privlačnost. 

 

Unesite svetlost u kuhinju

Jedno mesto gde je jarko svetlo važnije od ambijenta je kuhinja. Stručnjaci savetuju da se prostor napuni postavljanjem visokih lampi ili udubljenih rozetni uz rub plafona. Ako imate kuhinjski šank, razmislite o visećim lampama iznad glave koji će osvetliti prostor bez zauzimanja prostorije koju ćete možda trebati jesti ili pripremati hranu. Takođe, moći ćete da vidite svoje goste bez potrebe da se osvrnete oko svetla koje visi. Takođe je potrebno svetlo na  dnu gornjih ormara. To je najlakši način da se napravi ravnomerno osvetljeni kontra prostor za pripremu hrane i kuvanje.

 

Osvetljenje kupatila

Stručnjaci smatraju da je najgora opcija praviti udubljenje iznad sudopera jer  se time bacaju senke koje nisu zahvalne. Umesto toga, stručnjaci savetuju da bi najbolje bilo opredeliti se za zidne lampe koje će biti odvojene od poda toliko da mogu da vam osvetle lice i samim tim pruže adekvatno osvetljenje. Takođe je dobra varijanta postaviti reflektore sa senzorom na pokret. Ukoliko ustanete u sred noći ovakvo osvetljenje je jako praktično. 

Prostorije bez sunčeve svetlosti

Ako imate sobu okrenutu prema severu bez direktne sunčeve svetlosti, obično će trebati malo više strategije i razmišljanja. Stručni dizajneri enterijera su dali sledeći predlog. Potrebno je instalirati udubljenje na obodu dnevne sobe okrenute prema severu kako bi se upotpunio centralni deo koji horizontalno širi svetlost u prostoru. Takođe je ovde dobar dodatak podnih lampi koje su visoke i svetle „kao baklje“. Za  spavaću sobu bez sunčeve svetlosti treba koristiti sličnu strategiju, kombinujući centralni luster sa diskretnim lampama u uglovima sobe i  noćne lampice za čitanje. 

Osvetljenje čoškova

Kada imate prazan i nezgodan ugao, enterijerni trik je da se taj prostor transformiše ogromnom podnom lampom. Potražite lampu koja je komplementarna po završetku i materijalu sa okolnim prostorom. Gledajte da se stil prostorije uklapa u stil podne lampe.  Važno je pronaći sklad u tonu i teksturi kako bi se upotpunio celokupni dizajn i kako bi se pružilo dovoljno kontrasta okolnim neutralima u cilju što potpunijeg efekta u prostoriji.

 

Ne preterujete sa osvetljenjem plafona

Dizajneri eksterijera smatraju da je  jedna od najvećih grešaka napravljena sa osvetljenjem plafona. Često može biti preterano, stvarajući mrlje i neželjene senke. Saveti su da se izbegava udubljena rasveta na plafonu, odnosno plafonjere. Preporuka  je jedan veliki luster koji će pružiti ravnomerno osvetljenje. 

Igrajte se sa ambijentom

Stavite svuda u prostorijama dimer ( regulator svetla) za sva svetla. Radni sto preferira analogniji pristup koji vam omogućava da ručno podesite osvetljenje da reaguje na promene u prirodnom svetlu, godišnja doba...Najlakši način da se podesi svetlo u sobi je postavljanjem dimera na svakom uređaju, umesto zamene zidnog prekidača sa prigušivačem koji podešava sva svetla odjednom.U spavaćoj sobi savet je da se koristi noćna svetiljka sa prigušivačem. Još fleksibilnija varijanata bi bila da se postave dimeri u kombinaciji sa zaokretnim reflektorom koji omogućava da se svetlo umerava ili da se svetlo blokira. 

 

Podne lampe kao lusteri

Ovaj pasus posvećujemo i jednoj novootkrivenoj mogućnosti dekoracije enterijera koja podrazumeva kombinaciju podne lampe i lustera ali ne u klasičnom smislu. Naime, u pitanju su podne lampe koje izgledom podsećaju na lustere. Imaju stabilan podesiv stub i umesto abažura pregršt svetala i kristala koji podsećaju na raskošni luster. U pitanju je umetnički utisak, možete se opredeliti i za ovu varijantu ali vodite računa da se ovakva lampa stilski uklapa u prostoriju.

 

Obratite pažnju na detalje

Kad god želite da omogućite nijansiranje svetla - bilo da je na lampi ili lusteru koristite  meke bele sijalice da biste eliminisali senke i vrele tačke. Takođe je potrebno da budete sigurni  da su ove nijanse ravne. Takođe treba da obratite pažnju na abažur na lampama, odnosno obratite pažnju na  šavove i da oni budu skriveni. Pobrinite se da su nijanse lampe takve da šavovi budu manje upadljivi. Još jednom želimo da  vas posavetujemo da budete pažljivi prilikom odabira sijalica.  Birajte LED sijalice koje su dugotrajnije, kvalitetnije jer će vam se takve sijalice na duže staze najviše isplatiti.