Kako osvetliti hodnik?

Da li planirate uređenje hodnika i tražite odgovarajuću rasvetu? Bilo da li je u pitanju uski hodnik, kompaktna prostorija ili  izdašan prostor, svi hodnici bi morali da imaju dobro osvetljenje.

Kako osvetliti hodnik?

Da bi to osvetljenje zaista bilo dobro potrebna vam je šema osvetljenja hodnika koja uključuje razne elemente, a koja se ne oslanja na samo jedno svetlo koje bi moralo da obavi sav posao; potrebno je da iskoristite proporcije hodnika kakve god da su; da ostvarite adekvatno osvetljenje za sve zadatke koji se u hodniku obavljaju; i stvori odličan prvi utisak o domu u kojem se taj hodnik i nalazi. Ali, kako ovo ostvariti? Odgovorićemo u tekstu koji sledi. 

 

Koja vrsta osvetljenja vam je potrebna?

Kao i za ostale prostore u vašem domu, postoje tri vrste osvetljenja koje morate uzeti u obzir za svoj hodnik. Prvo je ambijentalno osvetljenje. U pitanju je celokupno osvetljenje koje vam omogućava da koristite prostor i da u njemu normalno funkcionišete. Ukratko, zadatak ambijentalnog osvetljenja jeste da omogući obavljanje određenih radnji. Ako bi u pitanju bile kuhinje, osvetljenje bi trebalo da omogući neometanu pripremu jela i sređivanje sudova.; na primer, u dnevnoj sobi ambijentalno osvetljenje trebalo bi da omogući da može da se čita ili na primer, šije. U radnoj sobi? Ako je dovoljno velika, možda ćete imati radni sto na kome možete da radite, a kada je u pitanju hodnik, onda vam ambijentalno osvetljenje omogućuje da vežete pertle ili da proverite svoj izgled u ogledalu. 

Konačno, postoji akcentualno ili naglašeno osvetljenje. Zadatak ove vrste osvetljenja jeste da skrene pažnju na određeni aspekt prostora. U hodniku bi to moglo biti umetničko delo na zidu, ogledalo ili možda komad nameštaja koji biste želeli da naglasite. Međutim, može se koristiti i za prelivanje svetlosti preko zida, na primer, tako što se kreira dekorativni efekat koji će prostor dodatno učiniti interesantnijim. 

Šinska rasveta i reflektori za plafon su čest izbor prilikom osvetljavanja mračnih i dugačkih hodnika, pogotovu ako nema prozora i dnevnog svetla.

 

Osvetljenje celog hodnika

Ambijentalno svetlo za hodnik može da obezbedi viseća svetiljka okačena sa plafona. Imajte na umu da je neophodno da osvetlite ceo prostor, a ne da ostavljate neke delove ulaza u senci. Tamna područja će učiniti da hodnik deluje skučenije nego što stvarno jeste i može da oteža funkcionisanje kroz prostor.

Ako vam jedan luster, visilica ili plafonjera nisu dovoljni, razmislite o tome da niz njih instalirate niz dugačak, uski hodnik baš kao što biste to učinili iznad trpezarijskog stola ili kuhinjskog ostrva. Osim što ćete postići ravnomerno svetlo, na ovaj način ćete postignuti i prijatan vizuelni efekat. 

Alternativno, jedan luster se može kombinovati sa zidnim svetlima da bi se obezbedilo odgovarajuće pozadinsko svetlo za ceo prostor.

Takođe, pametno je razmotriti i upotrebu dimera kako biste mogli da ublažite osvetljenje u hodniku kada želite, jer može zaista biti efektno kada u večernjim satima vidite prigušeno svetlo iz hodnika gledano iz drugih prostorija u kojima boravite. Takođe, ovo može delovati i umirujuće ukoliko u kući imate malu decu koja se boje mraka.