Inspiracija za uređenje doma: rasveta u novom ruhu

Ako tragate za samo jednom, ali dovoljno karakternom i upadljivom promenom u svom enterijeru, onda je nova rasveta prava stvar za vas.

Inspiracija za uređenje doma: rasveta u novom ruhu

 

Dizajneri za ovu sezonu predlažu veće i upečatljive komade koji akcentuju svaki prostor, ali i diskretno osvetljenje koje će dati sasvim novi duh vašem ambijentu.

 

LED rasveta u dnevnoj sobi

Već godinama, LED rasveta je dekoraterski izbor broj 1, posebno kada su u pitanju dnevni boravci.

Kako ova vrsta osvetljenja ima tu mogućnost potpuno drugačijeg osvetljavanja prostora i opciju podešavanja jačine, odnosno pravca uperenosti svetlosti, tako se ona i iz praktičnih razloga dobro kotira kao rešenje za centralnu prostoriju u svakom domu.

Male razlike koje donosi ova enterijerska sezona odnose se na mesto na kome se postavlja LED rasveta. Za razliku od dominacije plafona i različitih formi u kojima je postavljana, LED rasveta se sada pozicionira na gornjem delu zida ka plafonu, što pruža suptilno, ali i veoma otmeno rešenje, bez obzira na dimenzije ambijenta.

Sa druge strane, ona će služiti i za akcentovanje, u formi „skrivene“ svetlosti oko pojedinih delova zida – primera radi, detalja u boji i/ili teksturi drveta, koje dodatno potpomaže kombinaciju prirodnog i elegantnog izgleda ambijenta.

Sve u svemu, čak i ukoliko se odlučite da LED rasveta vašeg dnevnog boravka bude u boji, sa njom ovoga puta nikako ne možete pogrešiti.

 

Drugačije osvetljenje u trpezariji

I dok će se dnevni boravci odlikovati ovom notom prefinjenosti, trpezarije će postati prostori za zaista upečatljive momente sa mnogo detalja.

Trpezarijska rasveta se ove sezone svodi na samo jedan komad: luster iznad stola.

Naizgled jednostavan izbor otežaće, pak, odluka između mnogobrojnih modela, koje ove godine odlikuju viseći kristali, jednobojni ili u raznim bojama. Ako ipak težite svedenosti, onda će lusteri u obliku geometrijskih tela, od više povezanih motiva, biti odlično rešenje.

U svakom slučaju, trpezarijska rasveta neće trpeti dodatne elemente, te se fokurisajte na ovaj jedan detalj.

 

Rasveta za spavaću sobu

Najzahtevnija po pitanju praktičnosti, rasveta za spavaću sobu kreće se ponovo između LED varijanti i samo jednog lustera. Ove sezone dizajneri zaboravljaju na svetlost pored kreveta i izbacuju lampe u svim vidovima, i svode čitav prostor na minimalizam, ali samo kada je rasveta u pitanju.

Ako se rešite za LED varijante, onda treba da znate da se boje nikako ne preporučuju, već samo bela/žuta svetlost.

Pozicioniranje će, pritom, kao u slučaju dnevnog boravka ponovo biti gornji deo zida, uz okruživanje ormara ili garderobe. Manje praktičan, ali opet moderan momenat, predstavljaće rasveta u formi jednog šik lustera sa boho detaljima, ali ponovo u nežnim pastel bojama.

Ukoliko želite drugačiju rasvetu u vašem domu probajte sa ugradnjom šinske rasvete ili spot lampi.

 

Nova svetlost kupatila

Rasveta u kupatilu posebno je zahtevan poduhvat jer se najčešće radi o prostorijama u koje dopire malo ili nimalo sunčeve svetlosti. Stoga dizajneri predlažu da se ove godine u potpunosti okrenete praktičnom momentu, za šta je, naravno, kao stvorena LED rasveta, koja se trudi da što bolje osvetli sve uglove ove prostorije u narednoj sezoni.

To svakako podrazumeva pocizioniranje po sredini plafona, gde će LED rasveta doći u nešto većim formama, kao i osvetljenje oko ogleda, odnosno ormarića iznad lavaboa, dok će poseban detalj biti osvetljavanje kade ili tuš kabine.