Dekorativne zidne lampe u eksterijeru

Ako želite dobro osvetljenje  pored kapije, iznad garaže ili da osvetlite prostor oko ulaznih vrata, za tu namenu najbolje su zidne lampe. 

Dekorativne zidne lampe u eksterijeru

Njihova prednost je što pružaju podjednako dobro osvetljenje, ali su i lepa dekoracija za one koji noću vole da uživaju u svom dvorištu. Zidne lampe u eksterijeru ne služe samo osvetljavanju prostora oko kuće, već njihova svetlost daje posebnu čarobnu notu prostoru na terasi, ispod nastrešnice gde ste postavili baštensku ljuljašku ili unutar letnjikovca gde imate svoj kutak za odmor, čitanje, zabavu.

Led zidna lampa prizma 5w 3000k ip65 crna V-tac

 

Dizajn zidnih lampi u eksterijeru

Savremena ponuda zidnih lampi za eksterijer je takva da se, po obliku i boji, ne razlikuju mnogo od zidnih lampi za enterijer, pa je teško uočiti razliku. Zato je potrebno da se prilikom izbora obratite za pomoć stručnom licu u prodavnici koje će vas provesti kroz ponudu zidnih lampi. Iznenadiće vas oblici, ali i boje modernih zidnih lampi za dvorišta. Oblici su otišli daleko od klasičnih krugova i pravougaonika, pa su sve više u ponudi zidne lampe u obliku prizme i trapezoida koje bacaju neobičan snop svetlosti. U ponudi ih ima u različitim bojama, mada dominiraju, bela, crna, siva, bakarna ili kombinacije ovih boja.

 

Zidna loptasta crna svetiljka 6w 3000k ip65 V-tac

 

Materijali od kojih se prave zidne lampe

Pored oblika iznenadiće vas i ponuda materijala od kojih se prave zidne lampe za eksterijer. Neke su prava remek dela od mesinga, dok je druga krajnja opcija lampe u minimalističkom stilu od stakla. Naravno da ne izostaju i lampe od aluminijuma, ali ima i onih sa betonskim elementima. Najvažnije je da zidne lampe za eksterijer mogu da podnesu vrlo visoke temperature, ali i velike temperaturne razlike. 

 

Zidna svetiljka kvadratna 250mm ip54 v-tac

Osvetljenje

Iako vrlo dekorativno izgledaju, primarna funkcija lampi je osvetljenje. Najzahvalnije rešenje za spoljašnjo osvetljenje za dvorište je led sijalica i ne samo najzahvalnije, nego i najdugotrajnije. Od izbora lampe zavisi da li će svetlost padati na dole, ili će ići naviše ili čak u oba smera. Takvim osvetljenjem postižete svetlosne efekte u dvorištu, stvarate pravu čaroliju. Postoje i zidne lampe koje možete usmeriti tačno u mesto koje želite da osvetlite, ako, na primer, želite da osvetlite kućni broj. Ostaje vam samo izbor boje svetla, da li će biti toplije (žuto) ili hladnije (belo) i da uživate.

Alternativa zidnim lampama je postavljanje šinske rasvete na zid. Ovo je čest slučaj u komercijalnim objektima.

 

Solarne zidne lampe

Ako planirate da ugrađujete zidne lampe, posebno treba da mislite o ugradnji koju mora da odradi majstor koji treba da dovede struju do mesta gde će biti lampa. Zato se o ugradnji zidnih lampi u eksterijeru misli pre no što se započne fasada. 

Ukoliko ugrađujete posle završene fasade, budite spremni da odustanete od dekorativne funkcije zbog rupa i kablova koji se razvode. Ukoliko već niste ostavili sijalično mesto razmislite o solarnim zidnim lampama za dvorišta. Solarne lampe su odlična alternativa tradicionalnoj baštenskoj rasveti. Vrlo su isplative zbog besplatnog napajanja i imaju prednost jednostavnog postavljanja. Svaka solarna lampa ima panel koji sunčevu energiju pretvara u električnu i skladišti je u punjivu bateriju tako da, kad padne mrak, fotoćelija automatski uključuje LED lampice. One mogu obezbediti neprekidno svetlo od 6 do 10 sati i biti dugotrajno rešenje rasvete u dvorištu.