4 stvari koje niste znali o LED rasveti

Iako se čini da je LED rasveta sada prosto u modi i da je prva na listama svih dekoratera prosto zato što je IN, zapravo postoje itekako opravdani razlozi zbog čega je zaista tako.

4 stvari koje niste znali o LED rasveti

Iako se čini da je LED rasveta sada prosto u modi i da je prva na listama svih dekoratera prosto zato što je IN, zapravo postoje itekako opravdani razlozi zbog čega je zaista tako.

Sa povećanjem svesti o važnosti zdrave životne sredine, ali i pozitivnom uticaju svetlosti na psihu čoveka, LED rasveta dobija itekako zasluženu i sve veću pažnju i u našoj zemlji, a ovo su četiri stvari koje sasvim sigurno niste znali o njoj.

 

LED rasveta štedi novac

Još 2012. godine, Amerikanci su izračunali da je na računima za struju ušteđeno čak 675 miliona dolara te iste godine, samo zato što je u američke domove postavljeno 49 miliona LED sijalica. Tim tempom bi se u naredne dve decenije, pod uslovom da čitavo stanovništvo pređe na LED rasvetu, uštedelo čak 250 milijardi dolara na računima za struju.

 

led rasveta

 

Ako se ovako pogleda, računica je prosta i za našu zemlju, odnosno za jedno prosečno srpsko domaćinstvo koje mahom koristi tradicionalne obične sijalice koje troše i 5 puta više struje (pogotovo u zimskim mesecima) u odnosu na LED rasvetu. Na ovaj način, došlo bi se do rezultata uštede od oko 20 posto nižih računa za struju na mesečnom nivou, što na godišnjem nivou predstavlja zaista značajnu uštedu novca, pogotovu ako se stavljaju u lustere.

 

Bolje ekološka varijanta

Svakako, LED rasveta je važna i zbog stvaranja zdravijeg okruženja i očuvanja planete. Za razliku od tradicionalnih sijalica, ona ne emituje na desetine tona negativne emisije ugljenika poput tradicionalnih sijalica.

Istovremeno, čak se 90 procenata energije koju koristi LED rasveta pretvara u svetlost, te se na ovaj način čuva i struja za čije stvaranje je takođe potrebna energija.

Uz to treba pomenuti i duži životni vek koji ima LED rasveta koja traje i do pet puta duže od običnih sijalica, koje se mahom ne recikliraju.

 

Bolji uticaj na psihu

Kako LED rasveta dobro imitira prirodno osvetljenje i istovremeno ne zagreva prostor, dok istovremeno, implementirana u stone lampe, može blokirati negativnu svetlost koja dolazi sa monitora računara, ona veoma dobro utiče na psihu čoveka jer stvara zdravo okruženje i tokom večeri, ali i tokom mračnih zimskih meseci.

Samim tim, LED rasveta podiže energiju i koncentraciju, stvarajući veću efikasnost kako tokom rada, tako i tokom sprovođenja slobodnih aktivnosti koje su takođe veoma vađne za svakodnevno funkcionisanje.

Upravo iz tog razloga je LED rasveta poslednjih godina postavljena u avione koji lete kroz različite vremenske zone, kako bi omogućila putnicima da se bezbolno priviknu na vremenske razlike.

 

LED rasveta pozitivno utiče na biljke

Ekološki pozitivna svojstva koja ima LED rasveta takođe pozitivno utiču i na biljke u enterijeru, koje se ne zagrevaju veštački i štetno kako to rade tradicionalne sijalice, te mogu rasti i razvijati se i tokom zime. Pored štetne toplote, obične sijalice ne emituju ni dovoljno svetlosti koja je, naročito u zimskim mesecima, posebno važna sobnim biljkama, koje opstaju i rastu onda kada je u enterijeru zastupljena LED rasveta.

Upravo iz ovih razloga, a i zbog toga što je LED rasveta najbolji ekvivalent prirodnoj svetlosti, svi oni kojima su kućne biljke dragocene i žele zdravo okruženje u sopstvenom ambijentu trebalo bi da razmisle o promeni osvetljenja. LED rasveta je idealno rešenje za spoljnu rasvetu.