Objavljeno: 28.11.2018

Opšte je poznata činjenica da svetlost i boje imaju značajan uticaj kako na našu psihu, tako i celokupno zdravlje. Zato je od izuzetne važnosti i izbor osvetljenja u prostoru u kom boravite – ne bi trebalo da ista rasveta krasi spavaću kao dnevnu sobu i slično.

Takođe, danas smo naviknuti da mnogo vremena provodimo unutra. Kako je moguće da se po ceo dan, na primer, ostane u tržnom centru, bez želje da se izađe napolje? Upravo rasveta daje odgovor na ovo pitanje.


Šta prvo primećujemo u enterijeru?

Naučnici kažu da, kada se prvi put nađemo u nekom enterijeru, primećuje se samo rasveta, boje i forme, pre nego što se oko sasvim navikne na prostor i počne da razaznaje njegov konkretni sadržaj.

Upravo se u tome i krije razlog zbog kog današnji enterijeristi ističu značaj koji rasveta daje svakom prostoru, jer prvi stečeni utisak ostaje zabeležen kao jedini validan nakon što se prvi put uđe u određeni ambijent.


rasveta u enterijeru


Tako je, na primer, avio-kompanija Emirati upravo rasvetu upotrebila kako bi svoje avione, odnosno boravak u njima, učinila što prijatnijim. Oni koji lete kroz različite vremenske zone sada se mogu postepeno navikavati čak i na najveće vremenske razlike, upravo zato što im to omogućava rasveta u avionu, koja se najpre prilagođava vremenskoj zoni iz koje dolaze.

Svakako, ova ideja nije samo sprovedena u avionima, već i u tržnim centrima u kojima je rasveta slična dnevnoj svetlosti, te se u njima čak i u kasnim večernjim časovima osećate kao da imate energije rezervisane za dan.


Kako rasveta utiče na nas?

Pored navedenih načina, u kojima rasveta može promeniti našu percepciju vremena, odnosno doba dana, tako da to povoljno utiče na nas – kako bismo imali energije ili lakše podneli čuveni „jet leg“ – rasveta takođe može pozitivno uticati i na naše svakodnevne navike.

Tako se u prostorijama u kojima nedostaje dnevne svetlosti može i treba raditi po principu nadoknađivanja ove slabosti ambijenta, kako bi isti bio prijatan za život i svakodnevno funkcionisanje.

Nedostatak svetlosti i manjak živih boja rezultira padom energije čoveka, te je rasveta najsličnija dnevnom osvetljenju najbolje rešenje, koje se posebno primenjuje u zemljama severne Evrope, i koje je zastupljeno čak i na ulicama gradova.


Kada dekorišete ambijent, šta želite od njega?

Ovo je prvo pitanje od kog morate i od kog treba da krenete, zato što je namena enterijera ono što je najvažnije. Tako će, primera radi, u sobu za rad u koju ne dopire dovoljno dnevne svetlosti morati da bude implementirana rasveta koja će omogućiti dovoljno energije u toku dana, kao i nešto življe boje.

Sličan princip se, primera radi, koristi u teretanama, koje su ujedno i najbolji „vodič“ čak i za uređenje doma: u one delove teretane gde su dominantni kardio treninzi uvodi se jača i rasveta slična dnevnoj svetlosti, dok se nešto tamnije boje i prigušenije svetlo postavljaju u sale za jogu.

Po istom princpu je, dakle, potrebno opremiti i dom: rasveta jača i slična dnevnoj svetlosti u prostorijama u kojima se odvijaju dnevne aktivnosti i obrnuto, upravo zato da biste izvukli maksimum iz osvetljenja i da bi rasveta što pozitivnije uticala na vas i vaš svakodnevni život.