Objavljeno: 08.09.2020


Plafonjere su verovatno najrasprostranjenija rasvetna tela u domovima širom sveta. One su svestrane, ne zahtevaju puno prostora i dostupne su u mnoštvu stilova i završnih obrada. Svetla blizu plafona su prirodni izbor za ormare, hodnike i za male sobe. Samo zato što nemate prostora za veliko, složeno osvetljenje, ne znači da se morate zadovoljiti običnim, dosadnim svetlima. Pa, kako odabrati savršene plafonjere? Sledite ove jednostavne korake:


Kada se koriste plafonjere?

U prostorijama kod kojih su plafoni iz nekog razloga postavljeni nisko, nemate previše izbora osim da se odlučite za plafonjere, eventualno reflektore.

Iz sličnog razloga, plafonjere su savršene za osvetljenje ormara, spavaćih soba, hodnika, ulaza i kupatila. 


LED plafonjere sa senzorom su odlične za ulaze, hodnike, stepenice i ormare.

Odlične za ulaze, hodnike, stepenice i ormare su plafonjere sa senzorom. Pri tome, LED plafonjere, osim što troše manje energije, traju duže, pa predstavljaju logičan izbor. 

Zahvaljujući senzoru, imaćete osvetljenje onoliko koliko vam je isto potrebno, a nećete morati ni da se brinete da li ste možda zaboravili da ugasite svetlo. Led plafonjere sa senzorom su odlične i za bezbednost i zaštitu od lopova jer vas mogu upozoriti kada se neko kreće po dvorištu ili prilazi vašem domu. Imajte u vidu da senzor može reagovati i na životinje, a nekada i na drveće ukoliko se nalazi u području koje pokriva senzor i ako je vreme vetrovito. 


Led plafonjere u trpezariji i dnevnom boravku

Zahvaljujući različitim dizajnima, postoje led plafonjere koje se efikasno mogu uklopiti u trpezariji i dnevnom boravku, potrebno je samo uskladiti sa ostalim detaljima u prostoru. Međutim, ne preporučuje se da se led plafonjera koristi kao jedini izvor svetlosti u ovim prostorijama. 


Led plafonjere - saveti za čišćenje 

Bilo koje plafonsko svetlo treba očistiti nakon određenog vremena upotrebe, pa je isti slučaj i sa led plafonjerama. Čišćenje i održavanje mogu da produže životni vek plafonjere. Ako se one nalaze u kuhinji, najveći problem mogu da budu isparenja ulja i vlaga, pa obratite pažnju na sledeće tačke prilikom čišćenja plafonjera:

1. Vlaga iz kuhinje može da dopre i do izvora struje sa kojom je povezana plafonjera i zato obavezno isključite napajanje pre nego počnete sa čišćenjem i pazite da i držač svetla ne obrišete vlažnom krpom.

2. Kada ribate plafonjeru, trebalo bi da koristite pamučne krpe ili pamučne rukavice svetle boje da biste pokrili ruke, nežno obrisali svetlo i da ne biste pomerali nasumično delove unutar svetla.

3. Čišćenje spoljašnjosti može se izvršiti u zavisnosti od materijala od kojeg je izrađena plafonjera. Ukoliko se ista nalazi u kuhinji možda će vam biti potrebno i sredstvo za odmašćivanje. Ako je u pitanju  staklo, led plafonjera se može pažljivo očistiti malom mekom krpom. Ako je plastična, može se ukloniti radi čišćenja.

4. prljavštinu na držaču svetla nikako nemojte brisati sa vlažnm krpom. 


#Mobiliart preporučuje

Led nadgradna svetiljka 15w 6400k ip44 kvadratna v-tac