Objavljeno: 03.02.2021

Uz sva buđenja koja su sastavni deo života kada u kući imate bebu, a koja su vrlo izvesna ukoliko imate više dece, noćno svetlo u dečijoj sobi može da bude dobra ideja. Međutim, mnogi roditelji se pitaju da li je bebama noćno svetlo zaista potrebno i da li može biti pogrešno ukoliko se deca naviknu da spavaju sa istim? 

Za početak bi mogli da istaknemo da postoje prednosti, kao i nedostaci, ako beba spava sa noćnim svetlom.

Ako želite da koristite noćno svetlo u sobi vaše bebe ili u vašoj sobi ukoliko je krevetac u vašoj spavaćoj sobi, po tvrdnjama stručnjaka, to je sasvim u redu. Uz noćno svetlo će vam biti znatno lakše da vidite šta radite usred noći bilo da li je  je reč o hranjenju i promenama pelena.

Iako ne postoji jedinstveno pravilo koje bi moglo da se primenjuje na noćna svetla za bebe,  potrebno je da imate na umu nekoliko stvari pre nego što uložite u meku rasvetu za bebinu sobu. Evo o čemu sve stručnjaci diskutuju kada je reč o tome šta bi roditelji trebalo da znaju pre nego što se odluče za upotrebu noćnog svetla u sobi njihove bebe:


Šta bi sve trebalo da znate o korišćenju noćnog svetla u sobi za bebe


Da li noćno svetlo može da utiče na bebin bioritam? 

Uspostavljanje rutine kod bebe i bioritma kako bi beba počela da spava manje tokom dana, a više noću je veoma važno. Potrebno je pomoći bebi da razlikuje dan i noć i kao pomoć u tome najbolje je da soba bude zatamnjena kada dođe vreme za spavanje. Dakle, u večernjim satima je potrebno da soba bude veoma mračna uz eventualno prigušeno svetlo, a preko dana je potrebno da obezbedite što više svetlosti kako bi pomogli bebi da uspostavi normalan bioritam. 

U tom smislu, noćno svetlo je najbolja opcija za noćnu varijantu osvetljenja jer obezbedjuje prigušeno svetlo koje neće remetiti bebin san. Pri tome, prigušeno svetlo može biti bolje od nimalo svetla jer, u slučaju da se beba probudi, ona se može umiriti jer ima malo svetlosti, dok može da postane uznemirena ukoliko je u sobi potpuni mrak. Sa druge strane, svaka beba je različita i postoje slučajevi kada i najmanje svetlo može da ometa san bebe. Ipak, ovi slučajevi su retki. 


Kako noćno svetlo u sobi bebe olakšava dojenje i noćno hranjenje?

Iako u ovom slučaju više služe za roditelje nego za bebe, noćna svetla mogu da ublaže još veće probleme koje mogu nastati tokom noći.

Kada se bebe još uvek bude usred noći, roditeljima može da bude korisno da imaju vrlo prigušenu noćnu lampu kako bi mogli da vide kuda da se kreću po sobi kada moraju da odgovore na bebin zahtev. Sa druge strane, to malo prigušeno svetlo će vam omogući dovoljno vidljivosti i nećete morati da palite jače izvore osvetljenja poput stonih lampi i lustera koji bi sigurno razbudili bebu.


#Mobiliart preporučuje 

Dalber noćna svetla 

Dečije noćne lampe Dalber dizajnirane su da pružaju prijatno svetlo i utehu u sobi bebe tokom noći. Zahvaljujući vrlo niskoj potrošnji i činjenici da se ne zagrevaju jer su u osnovi LED lampe, Dalber noćne lampe mogu da ostanu uključene tokom cele noći, garantujući miran san mališana, uz neutralisanje mogućnosti da ih zaslepe upotrebom drugih svetala za potrebe hranjenja ili presvlačenja.