Objavljeno: 31.01.2020


Unutrašnja rasveta je centralna tačka tokom uređenja enterijera u vašem domu. Atmosferu u domu najlakše i najefikasnije možete napraviti pomoću osvetljenja , naravno sve zavisi od pozicije odakle svetlo dopire. 

Svaka soba ima različitu namenu i osvetljenje svake prostorije će biti različito. Osvetljenje koje ćete postaviti u spavaću sobu ne mora biti efektno i na primer u kuhinji i kupatilu.  Svaka soba ima svoju funkciju i ukoliko bi u kuhinji postavili isključivo prigušeno svetlo kuhinja neće biti primenljiva. Enterijer se shodno novitetima i razvojem tehnologije menja i to se odnosi i na osvetljenje. 

Proizvođači su sa svakom godinom inovativniji, kreiraju nove dizajne, izgled sijalica i retko ko može odoleti fantastičnom dizajnu koji se savršeno uklapa u vaš stan. Osvetljenje se može ugraditi po svačijem ukusu. Ako vam je stan modernijeg dizajna u to ćete uklopiti estravagantnije lampe, a sa svedenijim dizajnom tradicionalno osvetljenje će biti po meri.  

2020. godina neće doneti radikalne izmene ali svakako hoće zanimljive trendove na koje treba obratiti pažnju.


Nežna nijansa zlatne kao novi trend

U poslednje vreme su sve popularnije nežne, soft nijanse. Prilikom renoviranja stana, vlasnici se sve više opredeljuju za blage nijanse sive i bež. Sve traženija varijanta se naziva grež i odnosi se na kombinaciju sive i bež. 

Meko zlatna nijansa lampe ili plafonskog osvetljenja se odlično slaže sa nežnim nijansama na zidovima. Ova varijanta zlatne je negde izmedju klasične brušene zlatne i isto tako srebrne. Ova nijansa zlatne je jako zahvalna jer se uklapa i u moderan enterijer kao i klasični. Meko zlatne lampe možete naći u  različitim dizajnima i stilovima. Odlične su kao dekoracija ali i imaju primenu kao stone lampe, odnosno lampe za čitanje. Takodje, ako želite blago da osvetlite ćošak sobe, ova nijansa na lampi je idealna. Kada birate plafonsko svetlo sa mekom zlatnom nijansom gledajte da su zidovi okrečeni jednako mekom bojom, u ovom slučaju je odlična siva ili blaga srebrna.  Klasična zlatna boja je upadljiva i nije za sve enterijere. Sa druge strane meko zlatna je idealna za sva uredjenja i izgleda prelepo.

Retro i industrijski stil rasvete su se vratili na scenu sa još više detalja u dizajnu 

Industrijski stil stavlja akcenat na rustične elemente. Nema jakih boja, uglavnom se koriste neutralne. Akcenat je sve vreme na metalu. Ovaj stil je opet u modi ali u drugačijem ruhu. Sada su nova osvetljenja mahom poboljšana industrijska. 

U jeku je povratak i retro stila. Napravila se, možemo reči kombinacija ova dva osvetljenja gde se dobija takozvani moderan retro stil. Nije više akcenat na klasičnom metalu, uvode se i jače boje,  lampe su maštovitijeg dizajna ali ne gube od svog retro dizajna. 

Jako primamljiva kombinacija koja će svakako biti zanimljiva za gledanje u ovoj godini.  Urbana, ali retro rasveta može da učini vaše prostorije jako upečatljivim i drugačijim. Ovakva rasveta se najčešće postavlja u kuhinji, iznad stola za ručavanje ili na zidu.  Sam industrijski dizajn ume da bude prilično interesantan, nije isključivo klasičan i neutralan. Ovi komadi rasvete se jako lepo uklapaju u prostorije čineći ih jedinstvenim.