Objavljeno: 01.12.2020


Uloga rasvete u enterijeru gde dominiraju tamniji tonovi ne sme biti precenjena. Sam izbor rasvetnih tela i njihove pozicije će uticati ne samo na vaše raspoloženja u tmurnim danima, već i da li će te se osećati prijatno u svom domu. Svakako da će pravi odabir podnih lampi za vaš kutak pored osnovne fukncije osvetljenja biti u dodatni ukras enterijera.

Svaka podna lampa, u zavisnosti od enterijera kom pripada je sama po sebi jedinstvena. Naime, u zavisnosti od vašeg ukusa, sam izgled lampe može dati takav akcenat da gostu odmah privuče pažnju, dok sa druge strane diskretni dizajn podne lampe, može učiniti da se ona stopi sa ambijentom i bude potpuno neprimetna.


Tipovi podnih lampi

Izgled lampi može da varira, ali je jedno svim podnim lampama zajedničko, stabilna osnova, dugačko telo lampe i sama lampa, koja može biti takva da pruža direktnu ili prigušenu svetlost. Iako su u osnovi sve lampe skoro iste, ono što ih izdvaja međusobno i daje im njihovu jedinstvenost jeste njihov stil izrade.


Podna lampa Ennie orah Britop


Klub podne lampe

Najčešće su svakako standardne, odnosno klub podne lampe koje su tu da pruže dodatno osvetljenje životnog prostora. Klasičnog izgleda, dizajnirane tako da pružaju dovoljno dodatne svetlosti da upotpuni ambijent dnevne sobe, a gotovo uvek postavljene u ćošku sobe ili uz vašu omiljenu fotelju tako da možete uživati u čitanju knjiga ili običnom druženju sa prijateljima.


Podna lampa Elias Brilliant


Podne lampe za čitanje

Druga vrsta podnih lampi su lampe namenjene za čitanje. One su dizajnirane tako da njihova svetlost bude usmerena ka željenoj površini. Najčešće je ova vrsta podnih lampi fleksibilna u telu i mogu da se okreću u svim pravcima, a kako bi postigli što bolji svetlosni efekat pri čitanju.


Podna lampa Astro Brilliant


Baklja podne lampe

Jedna od kategorija podnih lampi su svakako lampe koje su okrenute ka plafonu. Njihova namena je prevashodno da pojača svetlost u domu i da akcenat na samu svetlost kao i na senku koju daje.


Podna lampa Nereide Brilliant


Lučne podne lampe

Lučne lampe su posebna kategorija podnih lampi i one daju najviše prostora dizajnerima za unapređenje samog izgleda lampe i pobošljanje enterijera doma. Praktično gledano, lučne lampe su kombinacija običnih podnih lampi i lampi za čitanje, uglavnom su fleksibilne i mogu se rotirati u svim željenim pravcima. Pojedine lučne lampe su tako dizajnirane da imaju dugačko telo, tako da mogu stojati u ćošku prostorije a sama lampa se može pružiti iznad centralnog dela prostorije (samo jedan od primera).


Čemu posvetiti posebnu pažnju pri izboru podne lampe

Pre nego se odlučite šta želite, morate imati na umu nekoliko stvari vezanih za lampe, a to su veličina lampe, dizajn i cena.

  • Podne lampe mogu biti različitih veličina, i dok jedne mogu u potpunosti da uguše ostatak enterijera, druge mogu biti potpuno neprimetni deo ambijenta. 

  • Pre nego se odlučite za kupovinu lampe, bitno je da znate sa koliko prostora raspolažete i na taj način znate kako da kalkulišete. Ipak dizajn podne lampe i njena cena su ono što na kraju određuje koja će lampa biti odabrana. 

  • Kao prefinjeni dodatak vašem enterijeru, nećete pogrešiti ako se odlučite za lampu koja je ima završnu obradu od zlata, srebra, bakra, mesinga ili pak nerđajućeg čelika. A da li ćete se opredeliti za lampu modernog, vintidž ili nekog drugog stila, opet zavisi od vašeg ličnog ukusa. 

  • Bez obzira na vaše želje, kupovina podne lampe bi trebalo da se uklopi u vaš kućni budžet. Cena lampe će biti viša ako je dizajnirana od strane poznatog brenda, ali morate shvatiti i da će takvo umetničko delo ujedno biti i ukras vašeg doma.