Objavljeno: 14.03.2019

Često na blogu pišemo o temama koje se tiče osvetljenja u enterijeru. Pošto nam se čini da smo zapostavili rasvetu eksterijera, nameravamo da to promenimo i zato ovaj blog posvećujemo led reflektorima sa senzorom


Predstavićemo vam tipove reflektora i senzora, načine na koje možete da ih postavite, povežete i slično. 


Prednosti senzora na pokret

Spoljno osvetljenje u kombinaciji za detektorima pokreta je definitivno dobra ideja iz sledećih razloga:

  • korišćenjem rasvetnih tela sa senzorom efektivno štedite energiju jer se svetlo uključuje samo kada detektuje pokret

  • ne morate da se brinete oko prekidača, svetlo se pali isključivo na pokret

  • ukoliko u svom dvorištu imate reflektor sa senzorom, možete lako uočiti provalnika


Led reflektori za eksterijer mogu se podeliti u dve vrste: led reflektore sa senzorom za pokret i na klasične led reflektore, s tim što se i na obične reflektore mogu nadograditi senzori. 


Reflektori sa senzorom

Reflektori sa senzorom poseduju senzor u unutrašnjem delu, vrlo su jednostavni za postavljanje, funkcionalni su, a istovremeno i daju moderan izgled. 

Ukoliko već posedujete klasičan LED reflektor i želite da ga nadogradite znajte da je to moguće tako što ćete koristiti eksterni senzor (ova mogućnost važi i za sve vrste zidnih lampi i svetiljki). Ukoliko se odlučite za reflektore sa eksternim senzorom, imate mnogo više mogućnosti po pitanju modela i stilova svetiljki.  

Takođe, moguće je više lampi povezati na jedan senzor. Koliko rasvetnih tela ćete postaviti na jedan senzor zavisi od ukupne snage reflektora, ali i jačine senzora. 


Mana eksternih senzora jeste da vam je potreban dodatan rad oko ugradnje senzora, dok kod led reflektora sa senzorom imate već gotov proizvod. Takođe, ukoliko se odlučite za led reflektor sa dodatnim senzorom koji ćete sami ugraditi, to vas može i koštati više, za razliku od LED reflektora koji već ima ugrađen senzor. 

 

 

Kako se postavlja reflektor?

Izbor mesta gde ćete postaviti reflektor sa senzorom mnogo je važniji nego što mislite. Nepropisno postavljen reflektor može biti izvor mnogih frustracija ukoliko se svetlo pali u pogrešnom momentu ili se ne pali uopšte.   

Zato nije loša ideja da pre konačnog postavljanja testirate mesto gde ste namenili da postavite reflektor. Nacrtajte ugao od 220 stepeni na parčetu papira (to je prosečan ugao jednog senzora) i koristite taj papir da odredite radijus senzora. Senzor bi trebalo da funkcioniše i na udaljenosti od 8 metara. Da li vam je ovo premalo? U tom slučaju, trebalo bi da nabavite jači senzor. 


Gde možete postaviti led reflektore sa senzorom?

Ovi reflektori imaju vrlo široku primenu u eksternom osvetljenju, jako su zgodni za osvetljavanje ulaza ispred kuće ili zgrada, kao i pasarela, odnosno mesta gde se prolazi, a nije vam potrebno dugotrajno svetlo. Mogu se i koristiti u enterijeru i u tom slučaju se najčešće postavljaju u hodnicima ili pored stepenica.